Надежди в сладко кисел сос

Държавата опитва да привлича китайски производства в индустриална зона до София

Евгени Ангелов    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Взимате телефонната слушалка, изчаквате гласа на оператора и изреждате няколко цифри. Или с други думи - класическата рецепта за приготвяне на китайска храна в домашни условия. Универсална рецепта за привличане на китайски инвеститори извън ресторантския бизнес засега не е открита, но все повече страни по целия свят опитват да улучат точните й съставки и техните правилни пропорции.

България също не прави изключение. Макар и все още в ранен стадий вече се работи по проекта за създаването на индустриална зона край Божурище чрез съвместна компания между българската държава и китайската провинция Джъдзян. Идеята е правителството да апортира в капитала на новото дружество терен от 600 дка, като след това чрез "Национална компания индустриални зони" инвестира в изграждането на необходимата инфраструктура (виж карето). От своя страна китайската провинция поема ангажимента да рекламира място и да сътрудничи на компаниите, които искат да разширят бизнес си в Европа с опознаване на българското законодателство и необходимите документи.

По думите на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов схемата, по която ще се предлагат площи на потенциалните инвеститори, ще е максимално гъвкава. "Компаниите, желаещи да инвестират тук, ще могат както да купуват, така и да наемат терени в зоната. Възможен е и вариантът за обратен лизинг. Важното за нас е да привлечем инвеститорски интерес", обяснява Ангелов дни след връщането си от първото представяне на проекта по време на Международната бизнес седмица в Джъдзян.

Новият голям брат

Един от спорните моменти в проекта е, че по този начин държавата заема ролята на нелоялен конкурент на предприемачите, решили да се захванат с изграждането на аналогични частни индустриални зони. Според Евгени Ангелов обаче нещата изглеждат така само на повърхността. Той разказва, че основната причина държавата да се ангажира с такъв проект е, че за китайските компании е от изключителна важност при избора на място за изнасяне на производства дали има междуправителствено споразумение за сътрудничество. Такова вече имаме, а до октомври ще има и детайлно предложение до китайската провинция Джъдзян.

"Разбирам притесненията на бизнеса, но истината е, че всичките ни проекти за индустриални зони са в области, където няма интерес за инвестиция от частния сектор и които се опитваме да развием икономически. Конкретно за проекта в Божурище, мястото беше избрано заедно с китайските ни партньори заради близостта му с общо четири от главните европейски транспортни коридори и железопътната линия, която преминава наблизо", обяснява зам.-министърът.

Китайците се броят на пролет

Очакванията на министерството са в началото на пролетта вече да са уточнени всички детайли около съвместното партньорство и да започне изграждането на необходимата инфраструктура. Кога и дали ще се появят първите китайски компании там все още не е ясно. Евгени Ангелов обаче е оптимист за бъдещето на проекта. Той разказва, че по време на представянето на зоната по време на Международната бизнес седмица в Джъдзян са регистрирали силен интерес.

"Истината е, че много от предприемачите за пръв път чуват за България, а точно в този момент всички страни се опитват да привлекат вниманието им. Добрата новина е, че страната ни в момента има много конкурентни предимства пред останалите в региона и ако успеем да се възползваме от тях, това ще е огромен плюс за икономиката на страната", разказва Ангелов. Според него китайските инвестиции имат потенциал да играят важна роля, защото са насочени към две области, в които България има огромна нужда от свежи средства и идеи - нови индустриални проекти и инфраструктура.

Готовата индустриална зона - с пътища и всякаква друга инфраструктура като ВиК, газ, ток, жп линия, е класически начин за привличане на инвестиционни проекти. За китайските компании, които нямат опит в експанзията зад граница, това изглежда най-подходящият бърз вариант. Пък и дори в милиардната република най-бързо развиващия се бизнес е започнал точно от подобни зони. Днес този обект в провинцията Джъдзян е разположен на 282 квадратни километра, а годишният оборот на фирмите, които работят там, е 100 млрд. долара.

Ако смесеното българско-китайско дружество е създадено до края на годината и едновременно с това се строи инфраструктурата до зоната, първите конкретни предложения могат да се чакат най-рано през пролетта на 2011 г. "Вероятно 3-4 държавни китайски компании ще стартират процеса, а след тях интерес мога да проявят и частни дружества", смята Ангелов.

Българският пазар е микроскопичен, погледнат през китайския ъгъл. Затова пък Европа като цяло е видима и от Азия. Затова, ако България успее да привлече макар и малка част от китайските инвестиции, това ще е повече от голяма новина за страната.

Малко зони, но на топ места

Държавната фирма Национална компания индустриални зони трябваше да изгради пет нови проекта - в София, Бургас, Варна, Карлово и Плевен. За целта през 2009 г. държавата вкара в дружеството 100 млн. лева. В началото на тази година капиталът на фирмата беше намален 30 млн. лв., а фокусът беше стеснен до два стратегически обекта - в Божурище и Бургас. Причината е, че към тях инвеститорският интерес е най-силен.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • + 16

    Разгеле, сетихте се.

    Не може само молове, трябва производство. Пък било то и китайско.

    А колкото до "частните предприемачи" - ми що спахте досега бе? В България истинските индустриални зони се броят на пръсти, трябваше отдавна да има повече инициатива в този сектор. Земя бол, жп линии има, газопроводи има. Пътища се правят. Само акъл трябва.

    Нередност?
  • 2
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • + 1

    успех със това начинание! Аз ще ги зарибя китайците със първак!

    Нередност?
  • 3
    t_ avatar :-|
    t_
    • + 1

    Ама нали държавата се намесва на места където частният интерес не е толкова силен??? Този случай е точно такъв. Даже след успешния, дай боже, старт на такъв тип зони може и частния бизнес да се намеси. Добър пример от държавата, няма поводи за критика. И добра насока за развитие.

    Нередност?
Нов коментар