Дългият поход на китайските пари

България може да бъде спирка по пътя на азиатските инвеститори към Европа

България е малък пазар за китайските инвеститори, но членството в ЕС й позволява да сложи на масата своите конкурентни предимства.
България е малък пазар за китайските инвеститори, но членството в ЕС й позволява да сложи на масата своите конкурентни предимства.
България е малък пазар за китайските инвеститори, но членството в ЕС й позволява да сложи на масата своите конкурентни предимства.    ©  Цветелина Ангелова
България е малък пазар за китайските инвеститори, но членството в ЕС й позволява да сложи на масата своите конкурентни предимства.    ©  Цветелина Ангелова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В следващите месеци служители на Българската народна банка започват да учат китайски. Никой не ги е накарал, те сами са решили. Вече е сформирана група и е намерен учител. Курсовете ще бъдат в извънработно време. "Първите няколко йероглифи ни ги показа бившият посланик на България в Пекин. Не знам дали знаете как се пише Китай. Това е едно правоъгълниче, пречесено в средата с черта, което показва централното място на Китай. Това възпитава начин на мислене, освен че имаш достъп до културата и икономиката на тази държава", разказа пред "Капитал" един от шефовете на дирекции в централната банка.

Това лято китайски ще се изучава на поне още три места в България - в Ловеч, Разград и Ихтиман. В тези три български града предстои да бъдат реализирани първите китайски инвестиции у нас (виж тук). Макар да става дума за напълно различни производства (автомобили, стъкло и електроенергия), трите проекта имат сходни черти. Първо, става дума за инвеститори от Китай. Второ, защото освен технологии, те разполагат и с много свободни капитали. И най-важното - кризата не се оказва пречка за тях, а напротив.

Подкрепяни от неизчерпаемите ресурси на втората по големина икономика в света и насърчавани от официалната стратегия на Пекин за корпоративна експанзия, китайските компании все повече ще се превръщат в световен фактор. Китай отдавна не е "работилницата" на Запада. Порасналото самочувствие на инвеститорите от Далечния изток има своите основания. Докато другите икономики преминаваха през най-тежката рецесия от десетилетия, китайската продължи да расте със забележителен темп. И ако преди десетилетие "китайско карго" беше синоним на некачествени стоки, в последните години Китай все повече се превръща в износител на собствени капитали и технологии.

В този контекст новината, че България вече е попаднала в радара на китайския интерес, не звучи толкова изненадващо. Членството в Европейския съюз в комбинация с евтината за мащабите на съюза работна ръка, ниските данъци и относително ниски енергийни разходи превръщат страната ни в атрактивно място за китайските инвестиции.

"България би могла да предостави възможността да се реализират някои от китайските предимства, но на място в Европа. Българската работна ръка в момента вече не е по-скъпа от китайската. Трудът в Китай поскъпва, особено висококвалифицираният. Инвестициите в индустрията се увеличават с 15-20% на година. За три-четири години се появява един нов Китай", коментира пред "Капитал" Антон Дончев, който живее и работи в Китай от години като представител на Българската стопанска камара и дузина български и китайски фирми.

България трябва да открие новия Китай и да се опита да привлече интереса му. Ако през 90-те повечето българи асоциираха китайския предприемач с бума на китайски ресторанти в София и складове на "Илиянци", то в следващите години все повече представата за китайците ще се свързва с хай-тек и финансови инвестиции. Хората в Ловеч, Разград и Ихтиман вече го разбраха.

Въпреки че сумата на трите проекта не е чак толкова голяма (сумарно не надхвърлят 200 млн. евро), самото им наличие е добра новина за страна като България, в която кризата доведе до тотален отлив на преките чуждестранни инвестиции (за периода 2007 - 2009 те са спаднали три пъти - от 9.1 на 3.2 млрд. евро годишно). Разбира се, едва ли китайските пари ще могат да компенсират изцяло този драстичен спад. Те обаче имат потенциал да играят важна роля, защото са насочени към две области, в които България има огромна нужда от свежи средства и идеи - нови индустриални проекти и инфраструктура.

Дискретният чар на китайските инвестиции

В края на миналата година директорът на една от големите български строителни компании получава изненадващо обаждане в колата си. Непознат глас на английски му съобщава, че има идеи за неговия бизнес и иска среща, на която да обсъдят проекти за няколко милиона долара. Българският предприемач е силно изненадан и в първия момент решава, че става въпрос за шега. Срещата, която си уговаря обаче, променя това му убеждение - на нея той се запознава с представител на една от големите китайски банки, който от известно време проучва България и условията за инвестиции тук. Оказва се, че банкерът познава в детайли работата на българската компания и тя е само една от многото, с които е уговорил среща. По време на разговора китаецът дава да се разбере, че държи всичко да бъде запазено в пълна конфиденциалност.

Този дискретен начин за търсене на бизнес възможности е една от отличителните черти на китайския бизнес. Много от тези, с които "Капитал" се свърза по темата, отказваха да говорят за проекти или държаха да не бъдат цитирани. Обясненията за това мълчание може да са много: ранният етап, на който се намира опознаването между българския и китайския бизнес, традиционното нежелание на китайците да придават публичност на делата си, опитът от страни, където китайските пари са разглеждани с недоверие. То обаче не може да скрие факта, че раздвижване има.

Най-видимото изражение на този интерес беше през октомври 2009 г., когато пристигна делегация от 150 бизнесмени, придружаващи китайския вицепрезидент Си Цзинпин. В делегацията имаше представители на китайски компании от всички области - от храни и козметика до жп инфраструктура и банки.

"Имам по пет срещи на ден", заяви представител на една от трите китайски банки, пристигнали в София да проучват условията за правене на бизнес, който прие разговор с "Капитал" при условието да не бъдат коментирани конкретни проекти. Той твърди, че интерес от българския бизнес има предостатъчно, но проекти, които да са в много напреднала фаза, засега няма.

Де е България

"Ще ви кажа честно - няма интерес от големите компании. Те не ви познават", заяви пред вестника друг китайски представител. По думите му Китайската банка за развитие (China development bank) е направила повече за българско-китайския бизнес, отколкото посолството ни в Пекин. "България не говори нищо на бизнеса там. Не става с едно посещение. Инвеститорът иска преди всичко да знае как ще му се изплати инвестицията. Той си съставя впечатления от престоя, после отива в Чехия или Румъния и съпоставя."

Изоставането на България личи най-ясно при сравнение с друга от спирките на миналогодишната китайска делегация - Унгария. Тя обяви, че има за цел да се превърне в "европейската входна точка за Китай". Страната вече е домакин на 450 китайски компании и на единствения клон на Bank of China в Източна Европа.

22%

ще нарастват годишно китайските инвестиции навън в следващите пет години, според министерството на търговията на Китай

По темата работи и Яна Бодурова

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 62
    • + 16

    Не България, а Сърбия, драги е най-близката "спирка", щото паретата на китайците, ако и да не миришат, искат "спрокойствие" и "здрава" ръка за управление, а не пожарникар, мечтаещ за еврозоната, който "предизвиква" ЧЕЗ без да знае изЪобще за какво става дума при "тока" ...... или "финансист" поразяващата уста, който въобще не знае какво говори и къде ходи......
    --------------------------------
    Така че с тези управници, пак ще се държим за масата от гледище "лесни" пари.....както и с предишните между впрочем....

    Нередност?
  • 2
    bbc avatar :-|
    BBC
    • - 22
    • + 28

    Ужас! Където идат китайците, трева не никне! Преди две години ги приеха с отворени обятия в Ирак. Сега са в ужас! Хората искат да напускат, но ги задържат насила с местни мутри! Ходят и се крият при америкаските войници! В Судан и Нигерия ситуацията още по-зле. Затова и партнери в България се намират във феодалното владение на Гриша Ганчев, депесарското владеение Разград, и затъналият в корупция с вълнеещи цигански банди Ихтиман! А относно инвестициите в сърбия, там китайците разчитат на факта, че сърбия е изнудваема в международен план заради Косова ...

    Нередност?
  • 3
    dnevniklive avatar :-|
    dnevniklive
    • - 5
    • + 6


    欢迎来到保加利亚!

    Нередност?
  • 4
    wds23355772 avatar :-?
    wds23355772
    • - 7
    • + 18

    欢迎来到保加利亚 = Добре дошли в България ;)

    Дали ще са китайци, дали ще са джангатайци всички които искат да правят бизнес на световно ниво са добре дошли у нас! Никой не може да си позволи да гони парите!

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 29
    • + 9

    До коментар [#2] от "BBC":Сърбия не е "изнудваема", напротив Сърбия е "управляема", просто няма начин да дойдат сръбски барабойковци и за 9 месеца да натворят и наприказват куп глупости, затова и паретата отиват в Сърбия...
    -------------------------------------
    Сърбия е сръбска и като инвестираш в нещо значимо, паретата на хората за обществени услуги няма да ти отидат я в Австрия, я в Чехия, Немачко и където се сетиш още... па и един миноритарен пърделник да иска дивиденти.....?!?!
    --------------------------------------
    А най-важното пожарникарите си стоят в пожарните, когато са свободни в кръчмите, ама нивгаш в политиката...... затова и по улиците на Белград няма "дупки".....

    Нередност?
  • 6
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 1
    • + 14

    Един от големите проблеми е, че както в България, така и в Китай корупцията е огромна. Затова подобни начинания крият много проблеми, типични както за китайската, така и за българската икономика. На практика това е индустриален капитализъм от 80те години на миналия век. Добре, че поне са прескочили 60те и 70те, когато в Темза и Рейн замърсяването заличи екосистемите.

    Нередност?
  • 7
    frunze avatar :-@
    frunze
    • - 6
    • + 15

    Не знам дали е известно на повечето хора как са протекли китаѝските инвестициѝ в Африка на пример.Схемата там е петрол срещу инфраструктура само че китаѝците не само докарват фирмата кочто ще строи ами и работната ръка от Китаѝ.
    Много интересен е и вапроса от технологична гледна тока.Представям си какви автомобили ще се правят в Ловеч.Ако на хората там не им е известно китаѝските автомобили не отговарят на стандартите на съюза.
    Тяхния девиз е „Копирането като изкуство“(Конфуциѝ).

    Нередност?
  • 8
    monom avatar :-|
    monom
    • - 1
    • + 12

    АКО ЩЕ СА ИНВЕСТИЦИИОТ Ис ТОК ДА СА ОТ ЯПОНИЯ,ТАМ ВСИЧКО Е ЯСНО,ПОДРЕДЕНО БЕЗ ЗАДНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МИСЛИ, ЧАЛЪМИ ....ЗНАЕМ РЕЗУЛТАТА ОТ ДРУГА ВЕЛИКА СИЛА РУСИЯ...

    Нередност?
  • 9
    barrow avatar :-|
    barrow
    • + 8

    Уважаеми господа млади журналисти: Истината, само истината и нищо друго освен истината, нали ? Така, че ако е така добре е да попитате и там където най-добре могат да ви осведомят т.е. там където това им е работата. Едва ли най-добрият източник е бившият посланик от "тодор-живково" време - зет на партизански величия ! Инъче ще стане както в заставката на сериала "Икс-Файлс" - "Истината е ....някъде там ! " -т.е. незнайно къде ?! А за тези, които не знаят какво е съвременен Китай ще перефразирам една стара мисъл:
    " Дойдох, видях...разбрах ! ". Защото както е казал мъдреца: Търговията е лесна работа, но за специалисти !!

    Нередност?
  • 10
    barrow avatar :-|
    barrow
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#7] от "frunze": Да имаш мнение е добре. Показва позиция. Само че, в момента давате мнение за нещо, което не познавате ! Китай няма проблеми с издаването на визи за българи (за разлика от България). Отидете, вижте, попитайте ...разберете ! Успех !
    Всъщност поканата е и за ББ !

    Нередност?
Нов коментар