Наръчник за бизнес с китайци

Как трябва да работите с китайски инвеститори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Не ги подценявайте. Подценяването на представители на най-бързо развиващата се икономика в света от страна на българския бизнес може би ви изглежда смешно и невероятно. Редица неуспешни срещи, включително една конференция през октомври в София, обаче показват точно това. "Трябва да знаете, че те са много знаещи и можещи бизнесмени. Това са фирми, които оперират с обороти, които не можем да си представим. Някои от тях са по-големи от БВП на България. Общо взето, хората, които правят една държава с 9-10% икономически ръст на година, има на какво да ни научат", смята Евгений Янков, ръководител на проекта за нов фотоволтаичен парк с китайска собственост край Ихтиман. 

2. Обмислете всичко и подгответе добър бизнес проект. "Идват с набързо нахвърляни идеи, в които няма никакви разчети или конкретика." Така китайски търговски представител описва опита си с български фирми. Повечето китайски инвеститори дори няма да се занимават с подобни идеи от малък и непознат пазар. Добре подготвен бизнес проект ще ви спаси и от нуждата да променяте договора после - нещо, което става трудно. "Ние договаряме нещо и веднага започваме опити да го променим.

При тях няма промяна - всичко се докладва отдолу нагоре и не се губи нито един йероглиф. И като се вземе решението на равнището, на което трябва да се вземе, се спуска надолу и се изпълнява", коментира Дончо Дончев, бивш посланик в Китай. Уверете се и че договорът съдържа ясни термини и че всички плащания са в желаната от вас валута. Не се съгласявайте на необезпечени плащания след доставянето на стоката.

3. Заредете се с търпение. Повечето китайски фирми никога не са правили бизнес извън Китай и сега тепърва започват да инвестират в чужбина. Поради тази причина мениджърите им не се доверяват лесно на партньорите си. Не ги притискайте с условия и ултиматуми, ако искате да постигнете съгласие. Китайците не обичат да казват "не" или да съобщават негативни новини. Затова по-добре задавайте въпроси за потвърждаване на информация, на които може да се отговори с "да" (при получаване или подписване на документи например).

4. Не закъснявайте. Обикновено бизнес срещите започват с размяна на визитки. Подавайте и приемайте картичките с две ръце. Покажете респект - погледнете визитката, преди да я приберете в

джоба си. В противен случай може да засегнете събеседника си. Облечете се консервативно, като заложите на официални дрехи в неутрални цветове. Слушайте внимателно и мислете, преди да говорите. Не бъдете припрян. Не сочете и не ръкомахайте с отворена длан, докато говорите.

5. Придържайте се стриктно към протокола. Китайското общество е силно йерархично и затова в бизнес етикета се държи много на йерархията. Не е прието да се водят преговори на неподходящо ниво. Затова не изпращайте за разговори по-нискостоящ представител на вашата фирма от позицията на госта си. По време на самите преговори пък дръжте сметка за това кой къде сяда.

6. Не ходете сам на срещи. "Добре е да знаете, че при китайците чувството за колективност е силно развито. Ето защо на деловите срещи, обядите и вечерите заедно с тях от българска страна трябва да присъстват поне толкова хора, колкото са гостите. Това ще ви помогне да постигнете по-добри резултати в изграждане на делови и лични отношения", съветва Кристина Крънчева, консултант по корпоративен етикет.

7. Подгответе се за езикови проблеми. Процентът на китайците, владеещи английски или друг международен език, не е много голям. Ако искате да се разбирате добре, може би трябва да потърсите преводачи от китайски.  Смята се, че това ще бъде глобалният език в средите на бизнеса през XXI век.

Добрата новина е, че в София вече има школи, които предлагат курсове по китайски. А и все повече българи учат в Шанхай и другите китайски мегаполиси, така че скоро езиковата бариера няма да е толкова голяма.

8. Опитайте да изградите личен контакт. Това се нарича guanxi и е важна част от отношенията в бизнеса. Ако сте поканени на работен обяд, отидете малко по-рано. Не е прието да се говори за бизнес по време на храненето.  Домакинът трябва пръв да започне да се храни. Постарайте се да опитате всички блюда на масата, но не изяждайте всичко от чинията си.

9. Не водете гостите си на китайски ресторант. Общоприетото разбиране, че китайците ядат само

ориз и предпочитат китайски ресторанти, е погрешно. Вие непременно трябва да ги поканите на ресторант с традиционна българска кухня. Все пак като резервен вариант можете да се подготвите и с добър китайски ресторант, в случай че те изрично ви помолят за това, посочва Кристина Крънчева. Имайте предвид обаче, че китайската кухня, която се предлага в България, в повечето случаи е твърде различна от традиционната кухня в самия Китай. 

10. Внимавайте какво подарявате. А също и как го подарявате. При китайците има традиция да отказват подаръка, който сте им приготвили. Това не означава неуважение, а е нещо като традиция.

Може да се случи така, че да ви откажат три пъти един подарък, преди да го приемат. Не се притеснявайте да го предложите повторно.  Настоявайте, че подаръкът е подбран специално за тях. Подходящ подарък е бутилка добро вино, качествена химикалка или кожен портфейл. На китаец никога не подарявайте часовник, защото за него той е символ на изтичащия живот.

11. Внимавайте с цветовете. В Китай цветовете означават различни неща. Червеното - късмет. Розово/жълто - щастие. Черно, бялото и синьото се асоциират със смъртта. Имайте го предвид, особено ако подарявате цветя или други вещи.

12. Запознайте ги с културата и традициите на България. За разлика от други чуждестранни инвеститори китайците обичат да четат много и да се интересуват от историческото минало на други държави. Посещение на един-два музея ще заздрави контактите ви с тях.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ksandor avatar :-|
    ksandor
    • - 1
    • + 7

    Да ви кажа за заздравяването на контактите можете да ги заведете и в нощен клуб с консумация.Много искат да се докажат и на тази писта

    Нередност?
  • 2
    kukuband avatar :-P
    kukuband
    • + 3

    И при японците също го има този момент,а и доста се изненадах,че не отказват наздравици (по нашенски) и се напиват доста отрано :)

    Нередност?
  • 3
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • + 5

    А може ли да се говори за демокрация пред китайци или се смята за лош вкус?

    Нередност?
  • 4
    back1 avatar :-|
    back1
    • + 1

    полезна информация. покрива се с наблюдения над китайци 90-те години в благоевград...но не всички са бизнесмени. ...общините трябва да елиминират възможноста за образуване на гета. чрез добри оферти за наеми, и трудни разрешения за строителство на квартали - държави.
    до 3.....китайците, които работиха с години в българия вече са докладвали що е то - демокрация в българия. и техните инвеститори имат списък с правила. правило 1- печалба.

    Нередност?
Нов коментар