🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Citi never sleeps*

Фонд на американската банка ще купува дял от собственика на ветеринарния производител "Биовет"

Акциите на контролираната от Кирил Домусчиев "Биовет" поскъпнаха с 10%
Акциите на контролираната от Кирил Домусчиев "Биовет" поскъпнаха с 10%
Акциите на контролираната от Кирил Домусчиев "Биовет" поскъпнаха с 10%    ©  Надежда Чипева
Акциите на контролираната от Кирил Домусчиев "Биовет" поскъпнаха с 10%    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има три основни причини за един предприемач да покани партньор и да се раздели с част от контрола върху бизнеса си. Неустоимо щедро предложение, финансиране на експанзия или изплащане на дългове.

Коя е причината за една от последните сделки на българския пазар - покупката от фонд на Citigroup на 38% от българската "Хювефарма", мажоритарен собственик на завода за ветеринарни продукти "Биовет", още не е ясно. Напоследък обаче инвеститорите не дават неустоимо щедри предложения. А и едва ли българските бизнесмени, братята Кирил и Георги Домусчиеви, които контролират "Хювефарма" чрез "Адванс пропъртис", в момента мислят за експанзия. На върха на кризата те приватизираха Параходство "Български морски флот" чрез "Адванс пропъртис" и тепърва трябва да изплащат банковия кредит, с който финансираха голяма част от сделката. Други техни дружества с различни имотни проекти също имат доста дългове към различни банки. Което накланя везните към последната най-вероятна причина за сделката - трудности при обслужването и рефинансирането на задълженията, част от които към Citibank.

Мотивът на купувача Citi Venture Capital International (CVCI), част от алтернативното инвестиционно поделение на едноименната банка Citi Capital Advisors, официално е, че "Хювефарма" е

Перспективна компания

И макар че детайлите около сделката още не са ясни, тя наистина е сериозна. Блокираща квота в група с 237 млн. лв. активи и близо 22 млн. лв. печалба за миналата година вероятно ще получи внушителна оценката за позаспалия пазар.

"Хювефарма" произвежда и търгува с продукти за ветеринарната медицина, като около 65% от пазарите й са в ЕС и Северна Америка. Компанията има десетина дъщерни дружества в различни страни, през които стават продажбите. Основният й актив е компанията за ветеринарномедицински продукти "Биовет", която е публично дружество, търгувано на Българската фондова борса.

CVCI има два фонда - CVCI Growth Fund I, структуриран през 2005 г. с капитал 1.6 млрд. долара, и CVCI Growth Fund II, който датира от 2007 г. с капитал 4.3 млрд. евро. Справка в сайта на купувача показва, че фондът има богато портфолио от фармацевтични и биофармацевтични компании в Азия, Америка и Европа.

"Следяхме българската компания от няколко години. Вярваме, че я чака силен растеж на всичките й пазари, на които продава продукцията си", заявява в съобщението Сунил Наир, директор на CVCI за Европа, Близкия изток, Африка и Индия. От фонда купувач отказаха коментар пред "Дневник" за конкретния проект, но обясниха, че Източна Европа е сред интересните за тях пазари за инвестиции.

През седмицата пред вестник "Пари" Кирил Домусчиев, поясни, че не може да даде повече детайли по сделката, но уточни, че продавач е "Адванс пропъртис". Според регистрите освен нея собственик във "Хювефарма" е и "Европа парк дивелопмънт", също притежавано от двамата братя. Домусчиев каза за всекидневника, че вече фармацевтичната група е изцяло под шапката на "Адванс".

Според източник от "Хювефарма" преговорите за покупка на блокиращата квота се водят от няколко месеца и ще продължат поне още 3-4 месеца. Освен че все още не са уточнени детайли по окончателния договор като цената, точния брой акции, не е ясно и дали фондът ще участва в управлението на компаниите чрез свои представители. Цената ще зависи от финансовите показатели на компания при приключването на транзакцията. Тя би трябвало да включва както придобиването на съществуващи акции, така и на нови, което означава, че капиталът на "Хювефарма" може да бъде увеличен.

Капиталовият пазар прие положително новината за влизането на фонда във фармацевтичната група на Домусчиеви. След информацията акциите на "Биовет" поскъпнаха с 10%. По грубите сметки на някои анализатори "Хювефарма" може да се оцени на около 200 млн. лв., тъй като работи на добра брутна печалба. Като се извадят дълговете и парите на дружеството, остават около 110 млн. лв. за акциите й и така оповестеният дял струва около 40 млн. лв.

Подозрително много Citi

Предвид задлъжнялостта на повечето български компании някои обаче не отхвърлиха и възможността влизането на новия играч да е свързано по-скоро с преструктуриране на задължения, т.е. замяна на дълг за капитал. Това се подкрепя и от силния скок в текущите задължения на "Хювефарма" в края на 2009 г., когато наближава падежът на голяма част от дългосрочните й заеми и те трябва или да бъдат изплатени, или рефинансирани (виж таблицата).

Изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков категорично отрече пред "Капитал" продажбата на дял от компанията майка да има нещо общо с кредитната експозиция на "Хювефарма" към Citibank. От българския клон на банката отказаха всякакъв коментар.

Според финансовите отчети на "Хювефарма" за 2008 и 2009 г. тя има два оборотни кредита към Citibank - единият към българския клон, а другият (теглен от американското й поделение) към банката майка в САЩ. Общият им размер е приблизително една трета от банковите заеми на компанията (около 86 млн. лв. в края на миналата година).

Първият заем от българския клон е изтеглен през 2006 г. и е 8 млн. евро. През 2007 г. размерът му се увеличава на 12 млн. евро, а през 2008 г. компанията изплаща част от главницата - 4 млн. евро, като го рефинансира със заем от друга банка. С анекс от 2009 г. кредитната експозиция намалява на 8 млн. евро, а в началото на 2010 г. крайният срок за погасяване на задълженията се удължава с една година за втори път до февруари 2011 г. Вторият заем е за 6 млн. долара, изтеглен е през ноември 2008 г., а срокът за погасяването му е удължен до януари 2011 г. Така излиза, че съвсем скоро на "Хювефарма" й предстои да погаси задължения за близо 25 млн. лв. към Citibank.

Рефинансиране и пак рефинансиране

Мрежата от банкови заеми на фармацевтичната група през последните години показват, че компаниите основно са рефинансирали стари заеми с нови или са разсрочвали краткосрочни задължения за оборотни средства. Това не е неочакван факт предвид икономическата обстановка в страната. Болшинството компании го правят при липсата на възможност за капитализиране.

Пример за това е изтегленият през 2007 г. от "Хювефарма" инвестиционен кредит от Пиреос банк за 21.6 млн. евро с падеж през 2012 г.. С него компанията рефинансира свои дългосрочни задължения към "Напредък холдинг", "Адванс пропъртис" и Citibank - София. Подобно рефинансиране направи и "Биовет" през 2007 г. за заем към Уникредит Булбанк. Тогава фармацевтичната компания изтегли 10.6 млн. евро от Обединена българска банка. Първоначално заемът трябваше да се върне в средата на 2009 г., но крайният срок беше удължен до май 2010 г.

Този юли обаче от "Биовет" съобщи, че е рефинансирал частично заема си към ОББ с нов, този път дългосрочен кредит от Емпорики банк България за 6.5 млн. евро. Малко по-рано тази година предприятието изтегли заем за оборотни средства в размер на 5 млн. евро от "МКБ Юнионбанк" с падеж май 2011 г.

Тежкият камък

Цялата мрежа от задължения във фармацевтичната група обаче е по-скоро малка част от проблема пред братя Домусчиеви. Поне ако се погледне към компанията майка "Адванс пропъртис", която трябва да носи тежестта на приватизацията на Български морски флот (БМФ).

Параходството е с нов собственик от август 2008 г., когато германско-българското дружество "Кей Джи маритайм шипинг" купи 70% от компанията срещу 440 млн. лв. В новия собственик 30% има "Адванс пропъртис". Останалите 70% са на "Кей Джи маритайм партнерс", което, макар да е собственост на Маrtrade Shipping + Transport, се управлява от български управители, сред които и Кирил Домусчиев. Част от приватизационните задължения на купувача при сключване на сделката бяха в дружеството да бъдат вложени общо 779.8 млн. лв. за период от 10 години, както и да не съкращава плавателния си състав.

Именно придобиването на БМФ увеличи трикратно задълженията на "Адванс пропъртис" през 2008 г. Отчетът на компанията показва, че тя има около 200 млн. долара инвестиционен заем от синдикат от три български банки - Емпорики, Пиреос и Корпоративна търговска банка, изтеглен няколко месеца преди приватизацията на морския флот.

"Кей Джи маритайм шипинг" поиска правителството да отложи инвестициите в БМФ за 2009 г., като го обясни с настъпилата криза. През декември 2009 г. Министерският съвет даде отсрочка за тези вложения, които трябваше да са около 50 млн. лв. за година. Междувременно вече трябва да започне и погасяването на заемите за покупката на БМФ - според отчета на "Адванс" през 2010 г. 84 млн. лв. от дългосрочните заеми на дружеството трябва да бъдат изплатени. За целта компанията трябва да получи средства от дъщерните си дружества. Годината обаче беше лоша за БМФ, което регистрира 62 млн. лв. загуба. Друг вариант е да рефинансира кредитите, което обаче неминуемо става при по-неизгодни условия. Не на последно място опция е и да привлече нов партньор, който да налее свежи средства.

Какво се е променило от края на 2009 г. за групата на "Адванс пропъртис" има малко публична информация. Известно е, че финансовите резултати на "Биовет" вече две години стават все по-добри, като дружеството вдигна сериозно маржа си на печалба от под 1% в продължение на години до 9-10% към края на юни. Това може да се отдаде и на многото кредитори, които искат да видят реални печалби. Сега към тях се присъединява и крупен инвеститор, който внася още стабилност. Вероятно това е и причината инвеститорите в "Биовет" да реагират така позитивно на новината дори без да видят детайлите по сделката. Сега остава да се види за какви пари реално става дума и дали те ще са достатъчни.

*Сити никога не спи - рекламно послание на Citigroup

Все още няма коментари
Нов коментар