Въздушният транспорт с 6.9% ръст за 2011 г.

Увеличението на пътниците е съчетано с намаление на товарите

През 2011 г. пътниците по международните въздушни линии са се увеличили, но превозваните товари са намалели
През 2011 г. пътниците по международните въздушни линии са се увеличили, но превозваните товари са намалели
През 2011 г. пътниците по международните въздушни линии са се увеличили, но превозваните товари са намалели    ©  Анелия Николова
През 2011 г. пътниците по международните въздушни линии са се увеличили, но превозваните товари са намалели    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Международният въздушен пътнически трафик е нараснал с 6.4% на годишна база през декември, докато превозът на товари е спаднал с 0.8%, показват данните на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA). За цялата 2011 г. броят на пътниците в международните полети отчита ръст от 6.9%, а товарите са намалели с 0.6%. Ако към данните се прибавят и вътрешните превози на 240-те компании членки на асоциацията, общият ръст на пътниците е 5.9%, а спадът на товарите – 0.7%. IATA обхваща повечето големи авиокомпании (с изключение на нискотарифните), които съставят около 84% от общия въздушен трафик в световен мащаб.

Генералният директор на асоциацията Тони Тайлър коментира, че 2011 е била година на контрастите, като силният ръст на пътниците през първото полугодие е бил компенсиран от спада на товарите. "Оптимизмът в Китай контрастира с мрачните настроения в Европа. По ирония на съдбата обаче по-слабото евро стимулира търсенето на бизнес пътувания", отбелязва Тайлър.

Ръководителят на IATA също така изтъква, че утежнената от такси и рестрикции авиационна политика в Европа доведе до намаляване на доходността на авиопревозвачите от региона в сравнение с конкурентите им.

През декември IATA излезе с изчисления, според които авиокомпаниите ще са изправени пред общи загуби за 8 млрд. долара, ако сътресенията в Европа прераснат в цялостна криза. Според прогнозите на асоциацията дори в най-добрия случай печалбите на индустрията ще спаднат от 6.9 млрд. долара през миналата година до 3.5 млрд. през 2012 г.

В сряда Тони Тайлър заяви, че през последения месец има положително развитие заради подобреното бизнес доверие и окуражаващи новини за американската икономика. "Но все още е твърде рано да се прогнозира "меко кацане" за индустрията през 2012 г.", добавя той.

Все още няма коментари
Нов коментар