Стартиращите девет

LAUNCHub избра първите млади проекти за бизнес, които ще бъдат финансирани с пари от JEREMIE

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Девет. Толкова са първите избрани проекти за стартиращи бизнес, които ще получат по 30 хил. евро от LAUNCHub срещу дялово участие от 8 до 10%. Това е единият от двата фонда, които управляват парите по програма JEREMIE за финансиране на идеи в самия им зародиш. Избраните бяха подбрани от общо 16 стартиращи компании, които взеха участие в последния кръг от процеса по пресяването на участниците по програмата. Екипите, които впечатлиха оценяващите от LAUNCHub, са: AZ 4CAST, Cinematic, Deed, Habbits, Coherent Labs, ID2Doc, KBLE, "Уча.се" (Ucha.se) и Useful At Night (виж каретата за подробна информация по всеки проект). Два от избраните екипи са от Хърватия, докато останалите са български, а всички идеи са в ИТ сферата.

Какво следва?

Като следваща стъпка избраните предприемачи ще бъдат поканени в София за периода от един до два месеца, през който ще работят интензивно върху развитието на бизнес идеите и продуктите си. Процесът включва формирането на специални и съобразени с нуждите на всеки проект майсторски класове, отворени срещи със специалисти и др. Всичко това ще бъде предоставено от LAUNCHub, като целта е те да се подготвят за т.нар. Ден на инвеститорите – на него всяка стартираща компания ще представи напредъка си и ще получат възможност за последващо (SEED) финансиране. Средствата могат да дойдат или от фонда LAUNCHub (до 170 хил. евро), или от външни инвеститори.

Продължителността на цялата програма е гъвкава, което означава, че екипите не разполагат с точно фиксирана дата за постигането на заявените цели. Условието е, че те разполагат с между 3 и 12 месеца, а целите се различават в зависимост от спецификата на бизнес модела, който всеки предприемач е избрал.

Естествен подбор

По двата фонда Eleven и LAUNCHub, които са по програмата JEREMIE, общо постъпиха 790 кандидатури за финансиране. Сроковете за подаване на заявления за участие по линия на LAUNCHub беше 24 юни, като бяха подадени 300 заявки. От тях бяха избрани 16 екипа, които взеха участие в т.нар. Дълъг уикенд - четиридневно събитие, което е последната фаза от процеса по кандидатстване и след което трябваше да останат между 8 и 9 проекта.

Двата фонда управляват средства за общо 21 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени до края на 2015 г. Следващият прозорец за приемането на нови идеи за LAUNCHub се очаква да започне в началото на есента. Горе-долу тогава се очаква да започне и следващата фаза на вече избраните девет проекта.

Избраните предприемачи

AZ 4CAST – Предлага създаването на бизнес платформа, която да събира и анализира вътрешна и външна информация. Идеята е чрез нея да се дават прогнози за пазарното търсене на даден продукт или услуга. Системата включва дори възможност да се разглеждат по-подробно отделните случаи и да се оцени ефектът от налагането на промоции и намаления на цените. Екипът е съставен от Димитър Стоянов, Атанас Дичев и Емил Георгиев.

Cinematic – Съставена от хърватски предприемачи и предлага социална мрежа, ориентирана за мобилните платформи и предназначена за филмовите маниаци в Европа. В нея всички фенове на големия екран ще могат да разберат кой филм къде го дават, както и потребителите да оценяват или препоръчват отделните заглавия. Към социалната мрежа е включена опция за система за продажба на билети за кино. В младата компания влизат Димитър Бандало, Марко Църкович, Иван Кашич и Карла Васо.

Coherent Labs – Стартиращата компания предлага да се създаде иновативно решение за създаването на потребителски интерфейс в компютърните игри. Идеята е да се създаде продукт, който да помогне и улесни разработчиците на компютърни игри да създават по-лесно и бързо интерфейсите на своите заглавия. Платформата предлага използването на модерни технологии като HTML5, CSS3 и бърз JavaScript. В екипа влизат Георги Петров, Стоян Николов, Димитър Трендафилов и Никола Василев.

Deed – Младите предприемачи предлагат платформа, която изпитва потребителя и неговите приятели. Идеята е да се създаде софтуер, който поставя различни предизвикателства и/или съревнования пред потребителите, като в тях могат да влязат дори най-обикновени ежедневни дейности. Всичките постижения или предизвикателства могат да бъдат споделени между потребителите. Зад Deed стоят Илия Йорданов, Емил Стойчев, Иван Драгоев.

Habbits е вторият екип от Хърватия, който предлага мобилно приложение за деца с образователна цел. Идеята е подрастващите да се учат на полезни навици, като приложението комбинира тяхното изпълнение с похвати, познати от виртуалните любимци тамагочи, които бяха популярни преди години. Освен това ще бъдат включени гласови възможности подобни на известната апликация Talking Tom. Habbits е съставен от Щевица Кухарски, Едина Елезович, Диана Хлевнжак и Томислав Цветкович.

ID2Doc – Младите предприемачи предлагат решение на проблем, който поглъща много време при обработката и опознаването на лични данни. Те предлагат софтуер, който позволява сканиране и автоматичното въвеждане на лични данни от различни документи в дадени регистри. Това ще позволи по-бързото обслужване на клиенти от компании и институции. ID2Doc може да използва най-нормален скенер за осъществяването на дейността си, което изключва изискването за разработката на специален хардуер. Зад идеята стоят Мартин Кулов и Михаил Стоянов.

KBLE – Предлага нова технология за търсене, споделяне и разглеждане на снимки и видео в глобалната мрежа. KBLE вече е подала документите за патентоването на новата търсачка. Софтуерното решение ще позволи на потребителите по-лесно да търсят видео и снимки, като то ще ги подрежда по значение, естетичност и други зададени параметри. Проектът е дело на Илко Григоров.

"Уча се" (Ucha.se) – Това е интернет базирана платформа, предназначена за училищното образование. Тя ще съдържа безплатни видеоклипове, които ще предават знания по биология, математика, физика, английски език и др. Основното предимство е наличието на специални визуални ефекти като картинки, снимки и графики, както и представянето на фактите по разбираем, логичен и същевременно забавен начин. Ucha.se е идея на Дарин Маджаров.

Useful At Night – представлява социална платформа, която дава отговор на въпроса къде е купонът довечера. Тя помага на потребителите да разберат къде са най-добрите за тях места за забавления. Амбицията на проекта е да показва най-интересните места в различни големи градове по света. Освен това може да показва кои планират да отидат, кой вече е там, какъв тип купон се състои и др. Приложението разполага и с добър механизъм за оставяне на оценки, което може да помогне и на бизнеса да разбере мнението на потребителите. Useful At Night е дело на Евелин Велев, Христо Дачев, Ивайло Василев и Йордан Грозданов.
17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 19

    AZ 4CAST - става!

    Coherent Labs - да (на пръв поглед)!

    ID2Doc - да! Но май поне за личните карти има подобни решения на пазара. Аз бих си купил такова устройство, ако може да разпознава и сортира съдържанието на визитни картички

    "Уча се" (Ucha.se) - много добра идея! И сега се намират всякакви видеоматериали, клипчета и лекции, но никой не ги е обединил в едно меню. Наскоро ми трябваше извеждането на неперовото число. Намерих 10-тина страхотни клипа от различни маниаци, но след 4 часа търсене. Всеки е чоплил сам за себе си и всичките бяха на ниво 100 класи над учебника по висша математика, така че и човек от друга област да зацепи веднага. Ходенето на лекции не може да се мери по ефективност с такова нещо.

    Другите проекти са закачки. Ще ги бъде сигурно, но голям фурор едва ли ще направят.

    Нередност?
  • 2
    bonzoo avatar :-|
    Vladimir Todorakov
    • + 10

    AZ 4CAST и ID2Doc са B2B приложения. Останалите са в сферата на потребителския интернет. Звучат интересно, но дори да станат популярни няма да е лесно да монетизират.
    Желая успех на всички екипи!

    Нередност?
  • 3
    blockblock avatar :-|
    block
    • + 5

    Супер! Ами успех на момчетата и момичетата. По честичко трябва такива неща да се случват!

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "bonzoo":

    В частност за "Уча се" (Ucha.se) ще има поне широка аудитория. Много ми е чужд този бизнес, но практиката на скайп и фейсбук показва, че има ли голяма посещаемост, рано или късно се се намират варианти за приходи. В доста помагало.бг - преценям го като портал за мързеливи студенти, виждам че ти пращат готови домашни срещу СМС. Тук може да се очаква, че истинската наука ще събере аудитория с доста по-тежък умствен багаж

    Нередност?
  • 5
    hristostefanov avatar :-|
    hristostefanov
    • - 2
    • + 16

    Не съм много впечатлен от премираните идеи. Само AZ 4CAST и ID2Doc изгледжа да имат потенциал.
    Точно тази седмица завърши конкурса ​за бизнес планове в Мюнхен. Само един бърз поглед върху идеите които са премирани там, показва защо Германия е най-силната икономика в ЕС, а страни като България не са.

    1во място: MetaHeps
    Доколкото разбрах са някакъв вид тестове за токсичноста на лекарства които се произвеждат от кръвни клетки на човешки донори.

    2ро място: smarchive GmbH
    Интелигентен онлайн-архив който администрира данни централизирано (така че да има достъп до информацията и през сматрфони и настолни компютри) като основната иновативна функция е, че данните се сортират чрез семантични алгоритми.

    3то място: Testbirds GmbH
    Платформа за тестване на апове и други уеб приложения. Освен автоматизираните функции, в платформата ще има възможност всеки да се регистрира като тестер и да тества приложението. Наричат това Crowdsourcing.

    4то място: Imevax
    Искат да разработят платформа, която идентифицира специфични протеини, които блокират имунната защита на човешкото тяло и възпрепятстват ваксинирането.

    Нередност?
  • 6
    www avatar :-|
    www
    • - 13
    • + 20

    С риск да разваля еуфорията ще се запитам защо общите ни пари потъват само в един сектор. Това е доста скандално, и не мисля, че такива са целите на JEREMIE. При това ИТ сектора никога не е страдал особено от липса на инвеститори. Много тъжно, пак лобизъм, пак връзкарство. Колкото до качеството на проектите не мога да коментирам, но ми се струва, че ще бъдат поредните безсмислени приложения.

    Нередност?
  • 7
    radorado avatar :-|
    Радослав Георгиев
    • - 8
    • + 8

    ввв - парите по Джереми са разпределени в много направления.
    Специално ЛоунчХъб оперират в този сектор :)

    И пак да кажа - това с води доста рисково финансиране - даденият бизнес може да стане огромен и да помага и печели, а може и да не успее.

    За неща извън ИТ сектора (да кажем промишленост) имаш значително по-малък риск (освен ако не е сериозна иновация, но тогава спадаш в 1вата категория и може да кандидатстваш по тези фондове) и за там, инвестицията може да се направи просто с 1 кредит от банка и упорство.

    Така че махни тези глупости за връзкарство и действай по идеята си !

    Нередност?
  • 8
    timtim avatar :-|
    Marin Pavlov
    • - 1
    • + 9

    Интересно, как си представят някои хора, че може да се правят безкрайно количество социални мрежи.
    Дори Facebook се затруднява да генерира приходи. Какво да говорим за някакви незнайни нови мрежи.

    Смятам, че идеята за образователна платформа е добра, но тя нито е нова, нито лесно ще се реализира. По 2 причини - образованието е консервативна система; - учителите ще направят всичко възможно за да не стане.

    Нередност?
  • 9
    timtim avatar :-|
    Marin Pavlov
    • + 15

    [quote#7:"Радослав Георгиев"] (да кажем промишленост) имаш значително по-малък риск [/quote]

    Глупости!
    Това звучи като вица: попитали професор как се хваща лъв. Той отговорил - ето я пустинята, ето го лъва. Махате пустинята, остава лъва.

    Иди вземи кредит за фабрика, създай фабрика, произведи нещо, продай го, плати заплати на работниците, пребори се с инспекцията по труда, данъчните, пожарната и т.н. и т.н. и тогава пиши такива щуротии.

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 12

    [quote#6:"www"]С риск да разваля еуфорията ще се запитам защо общите ни пари потъват само в един сектор[/quote]


    [quote#5:"hristostefanov"]Точно тази седмица завърши конкурса ​за бизнес планове в Мюнхен. Само един бърз поглед върху идеите които са премирани там, показва защо Германия [/quote]

    Трябва да си сравняваме часовника по най-добрите, няма спор. В същото време сигурно сте забравили един много-много дълъг период (поне 15 години подред бяха) когато на подобни конкурси призовите места се заемаха от 4-5 един и същи проекти: 1) зайчарник 2) ферма за калифорнийски червеи 3) къща за гости. 15 години подред всяка година, без значение дали конкурса го правеха българи, англичани или американци, дали е за млади или възрастни, дали е с лимит 1000 или 100 хиляди лева, винаги 2 от 3-те призови места се печелеха от споменатите супериновативни идеи ;-)

    Нередност?
Нов коментар