🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрийските пощи официално в България

Компанията придоби 26% от "МиБМ Експрес" и може да увеличи дела си до 76% до 2014 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийските пощи вече официално влязоха на българския пазар на пощенски услуги. Те са придобили дял от 26% в частната пощенска компания "МиБМ Експрес". От българското дружество съобщиха, че сделката е в сила от 2 май. "Освен това е сключено споразумение с кол опция за допълнителен 25% дял през 2013 г. и друг през 2014 г. с възможност делът да се увеличи до 76%", се казва още в съобщението.

От българското дружество отказаха да коментират колко е платената цена от Австрийските пощи. За намеренията на двете компании да си партнират на местния пазар стана ясно покрай потърсеното от Комисията за защита на конкуренцията разрешение за концентрация от преди месец. Тогава по думите на говорителя на австрийските пощи Михаел Хомола навлизането в България е естествено продължение на експанзията на компанията след тази в Румъния. В четвъртък стана ясно, че Австрийските пощи купуват и 36% от полския пощенски оператор Kolportaz Rzetelny.

Австрийският партньор

Придобиването е направено през дъщерното дружество на австрийските пощи - Post acht Beteiligungs. To e 100% собственост на Post sieben Beteiligungs, което от своя страна е 100% притежание на Oesterreichische Post. През миналата година оборотът на OeP е над 2.3 млрд. евро.

Австрийските пощи са смесено дружество: 52.8% от акциите са на държавната компания Oesterreichische Industrieholding Aktiengesellschaft, а останалите 47.2% са на частни акционери. Дружеството е листвано на борсата.

Чрез свои дъщерни дружества Oesterreichische Post присъства вече в 12 държави. Към септември миналата година австрийските пощи имат участие в 23 дъщерни компании, като девет от тях са в Австрия. Останалите са в Германия и в Източна Европа. Навсякъде OeP държи 100% от собствеността. През октомври миналата година австрийските пощи обявиха и придобиването на 26% от румънската PostMaster, определяна като номер 1 сред алтернативните компании за пощенски услуги в страната.

Алтернативна и българска

"МиБМ Експрес" може да се каже, че също попада в тази категория, като от самата компания се окачествяват като "алтернативен доставчик на пощенска кореспонденция". Компанията е основана през 2005 г. като звено за куриерска дейност на групата M&BM. Основите на групата през 1991 г. полага собственикът и управител Павел Петров, който през 1986 г. е сред основателите на държавното предприятие "Информационно обслужване", където работи до 1991 г. Дялове в "М&БМ Експрес" имат доставчикът на машини и консумативи с марката Xerox "Мениджмънт бизнес машин" и Силвия Накова. На 11 април тя продава дела си от 25% на друга фирма на Павел Петров - "Вароша 05".

"М&БМ Експрес" е една от петте частни пощи в страната, като се сдобива с лиценза през 2008 г. Те имат правото да прeпокриват дейността на държавната компания почти в пълен обем. В компанията работят 2500 души, а доставените от нея пратки през 2011 г. са 75 млн. През 2010 г. компанията отчита оборот от 14.6 млн. лв.

След пълното либерализиране на пощенския пазар (най-леките писма до 50 г) от началото на 2011 г. компанията вече се явява и един от основните конкуренти на "Български пощи" и вече печели някои от търговете, доскоро запазени само за мастодонта. В тази категория попада кореспонденцията между огромна част от институциите, общините, бизнеса и физическите лица.

Навлизането на австрийската компания показва, че пазарът на пощенски услуги и в България е атрактивен, както и че не е достигнал оптималното си развитие. Показва и че предстоят тежки времена за "Български пощи", която технологично изостава и трупа загуби дори и без все още да има чужда компания с опит за конкурент.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • - 2
    • + 2

    И пощите са на път да паднат жертва на модерните времена.

    Нередност?
Нов коментар