🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здраве от Суходол за Москва

Най-новият фармацевтичен завод в София ще изнася продуктите си на Изток

Иван Стефанов    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажбите на здраве не познават кризата и олицетворение на това е най-новият фармацевтичен завод в София - "Фортекс". Инвестицията в него е за 3 млн. лв. и въпреки че досега едноименната компания собственик е търгувала само с хранителни добавки, вече е подала документи за регистрация на медикамент и медицинско изделие в Изпълнителната агенция по лекарствата и очаква да ги произвежда там. 

Заводът ще заработи през април в софийския квартал Суходол и в него ще се произвеждат 35 вида капсули и сашета (разтворими прахчета), предназначени за българския пазар и за износ в 10 държави. 

Добавки на ишлеме

Фирмата започнала работа преди 10 години с офис в един апартамент и двама съдружници - Георги Филипов и Иван Стефанов. По това време хранителните добавки били нов, изключително модерен продукт, а в Русия, където преди това учил единият от съсобствениците, има дългогодишни традиции за производство на природни продукти. Така "Фортекс" внесла експериментално оригинален руски имуностимулатор от рога на северен елен и го предложила на аптеките.

"Той се прие много добре и понеже всеки бизнес се движи от оптимизъм, ние се окрилихме и започнахме да търсим рецепти, за да изградим собствен продукт", разказва Иван Стефанов.

Със съдружника му Георги Филипов дълго време търсили точната добавка и започнали с продукт за отслабване, около който изградили цяла група. След това създали български вариант на традиционен препарат срещу висок холестерол от Куба. В момента "Фортекс" има линия от 40 добавки - капсули, таблетки, сиропи, гелове и др. Но и една особеност - 10 години компанията няма собствена мощност, а възлага изпълнението на поръчките на други производители. Досега.

"Никога не сме разсъждавали като останалите български бизнесмени тогава - че за да произведеш нещо, трябва непременно да притежаваш фабриката. В добавките има различни форми - сиропи, таблетки, а в България има много работещи фармацевтични мощности. В същото време българският пазар не е много голям, висококонкурентен е и ми се стори нерентабилно на онзи етап малка фирма като нашата да инвестира в машини, които да произведат партиди от например 2000 опаковки", казва Георги Филипов. 

Така и до днес три български фармацевтични завода произвеждат рецептите на "Фортекс" - "Адифарм", Фармацевтични заводи "Милве", "Лавена" - Шумен. Някои от тях имат традиции в природните продукти и ще продължат да произвеждат препаратите на "Фортекс" и след откриването на новия завод.

Строеж от първа необходимост

В крайна сметка обаче собствените мощности станали необходими на компанията, след като се разраснала и започнала да изнася в Русия (най-голям дял), Кипър, Литва, Латвия, Македония, Азербайджан. Някои от клиентите искали да им бъде изработена добавка с тяхна марка и по тяхна рецепта, други продавали българските продукти директно. Самата "Фортекс" успяла да наложи продуктите си не само в българските аптеки, но и в някои от големите руски вериги аптеки.

Поръчките нараснали и се оказало, че за да изпълняват навреме договорите си, особено тези за износ, двамата съдружници трябва да имат собствени мощности.

До 2009 г. бизнесът вървял със собствени средства, но заради бъдещия завод, покупката на машините и обучението на персонала компанията изтеглила няколко банкови кредита и започнала строителството.

Плановете са фирмата да произвежда 1 млн. капсули годишно, а впоследствие и лекарства. Заводът ще има сертификат за фармацевтично производство - GMP (добра производствена практика). В момента повечето от големите компании за хранителни добавки произвеждат продуктите си в същите условия, както и лекарствата.

Пазарът на добавки в България е 184 млн. лв. през 2012 г., бележи ръст от 7.7% в стойност, на пазара има 300 фирми - производители и вносители, които се конкурират с над 3000 продукта. Последните данни за оборота на "Фортекс" са от 2011 г., когато приходите от продажби са били 2.8 млн. лв.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 12

    Наскоро ме беше заболяло гърлото. Влязох в една аптека в Судентски град, да си взема едни прополки за смучене срещу 5.50 лева, които ми действат най-добре. Пред мен на опашката една студентка. И нея я боляло гърлото. Ама имате ли някакъв имуностиумлатор? Моля, един брой! А нещо хомеопатично за целта? Да, 2 опаковки ще взема. И хайде, едни прополки. Сметката: 45 лева за едно гърло. А аз си купувам прополките, само защото ме мързи да си мажа гърлото с йод.

    Нередност?
Нов коментар