🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Verizon и Vodafone подготвят сделка за 130 млрд. долара

След години на неуспешни преговори, британскатата компания изглежда ще продаде дела си във Verizon Wireless

Verizon иска да придобие пълен контрол над най-големия мобилен оператор в САЩ
Verizon иска да придобие пълен контрол над най-големия мобилен оператор в САЩ
Verizon иска да придобие пълен контрол над най-големия мобилен оператор в САЩ    ©  Reuters
Verizon иска да придобие пълен контрол над най-големия мобилен оператор в САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Телекомуникационните гиганти Verizon Communications и Vodafone Group водят преговори за изкупуване на дела на британската фирма в съвместното им щатско предприятие Verizon Wireless, съобщава Wall Street Journal. Очаква се стойността на сделката да надхвърли 100 млрд. долара, като според източници на Bloomberg обсъжданата сума достига 130 млрд. При успешно приключване на преговорите Verizon ще  придобие пълен контрол над най-големия мобилен оператор в САЩ.

Съобщенията за такива преговори се появиха по медиите за пръв път през април, но сега Vodafone потвърди, че разговорите са подновени, като от компанията уточниха, че постигането на сделка все още не е сигурно. Информацията доведе до поскъпване акциите на компанията с 9.5% до 207.150 пенса в четвъртък.

Според източниците на WSJ, пожелали анонимност, този път преговорите са на по-сериозно ниво, знак за което са дискусиите на Verizon с големи банки за осигуряване на част от нужното финансиране. Щатската компания от години проявява желание да изкупи 45-процентния дял на  Vodafone във Verizon Wireless, който е най-големият мобилен оператор в САЩ, но двете компании не успяват да се споразумеят за цената. Нарастващата конкуренция в САЩ и икономическата ситуация в Европа обаче изглажда са накарали фирмите да загърбят част от противоречията си.

По пътя на консолидацията

Сделката ще сложи край на продължило над десетилетие партньорство, което е много печелившо за Vodafone, но ограничава Verizon да поеме пълен контрол над най-печелившия оператор в страната. Ако сумата наистина достигне 130 млрд. долара, това ще е най-мащабната сделка в сектора от 2000 г., когато Vodafone придоби германската Mannesmann за 181 млрд. долара. Сделката освен това ще осигури на британската компания значителен финансов ресурс, с който да подсили операциите си в ударената от кризата Европа.

Според запознати с преговорите, Verizon смята да плати за дела на Vodafone с акции и пари в брой, като за целта ще изтегли кредити за 50-60 млрд. долара. Възможно е като част от сделката Verizon  да продаде обратно на  британската фирма своя 23-процентен дял във Vodafone Italia, чиято стойност се оценява на около 4 млрд. евро (5.3 млрд. долара), отбелязва Bloomberg.

Освен несъгласията за цената, ръководството на Vodafone изтъкваше като аргумент срещу продажбата и значителните данъци, които ще трябва да бъдат платени – вероятно над 10 млрд. долара. През пролетта финансовият директор на Verizon Фран Шамо обаче заяви, че компанията предлага такава структура на сделката, която ще спести голям данъчен товар. Друга пречка пред споразумение е нежеланието на акционерите на Vodafone да се разделят с най-успешния си бизнес на фона на несигурността на европейските пазари.

Променени условия

Повишаването на лихвите през последените месеци, причинено от намерението на Федералния резерв да ограничи програмата си за финансови стимули, може би е един от факторите за ускоряването на преговорите. Причината е, че растящите лихви ще оскъпят сделката, която е свързана с дълг в големи размери. "Лихвените проценти вероятно са истинския катализатор в случая. Ако финансирането на сделката изисква 60 млрд. долара дълг, то всяко повишаване на лихвите с един процентен пункт увеличава сметката с 600 млн. годишно. Това създава известно усещане за спешност – сега или никога", отбелязва Крег Мофет, старши анализатор в Moffett Research.

Натиск върху компаниите оказва и нарастващата конкуренция на телекомуникационния пазар в САЩ,  където традиционните лидери Verizon и AT&T срещат все по-сериозни предизвикателства в борбата за клиенти с по-малки компании като Sprint и T-Mobile. Затруднената конкурентна среда може да понижи стойността на Verizon Wireless, която обслужва 100 млн. абоната. Знак за това е поевтиняването с 14% на акциите на Verizon от април досега.

Освен това последните действия на Vodafone поазват, че стратегическият фокус на компанията е насочен към Стария континент. През юни операторът предложи близо 10 млрд. долара за придобиването на най-големия кабелен оператор в Германия - Kabel Deutschland, и се очаква да финализира сделката до края на годината. Това ще позволи на британската компания да разшири предлаганите услуги на основния европейски пазар, като анализаторите очакват подобни сделки и в други европейски страни.

Все още няма коментари
Нов коментар