🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шпионаж под водата

Междуконтиненталните кабели предоставят на разузнавателните служби достъп до глобалните комуникации

Поставяне на подводен фиброоптичен кабел
Поставяне на подводен фиброоптичен кабел
Поставяне на подводен фиброоптичен кабел    ©  Associated Press
Поставяне на подводен фиброоптичен кабел    ©  Associated Press
99% от междуконтиненталния интернет и телефонен трафик минават през един от 265-те подводни кабела

Щом стане дума за шпионаж на телекомуникациите, първото, което ни хрумва, е прехващане на сателитните или мобилните сигнали, обикалящи Земята. Тази тактика обаче е отдавна остаряла. В действителност от 90-те години насам телекомуникационните гиганти наемат подводните кабели, които опасват планетата. Именно тази гъста мрежа от 265 основни оптични кабела, през която понастоящем минава 99% от междуконтиненталният интернет и телефонен трафик, е основната цел на разузнавателните агенции, разказва френският вестник Le Monde.

Поредната порция разкрития на бившия сътрудник американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, публикувани в британския вестник Independent, разказва именно за това, че Великобритания шпионира комуникациите в Близкия изток чрез подводните оптични кабели, минаващи през региона, и секретен център за наблюдение. От него информацията се препраща първо към британската разузнавателна агенция (GCHQ) в Челтнъм, Англия, и след това към NSA. Руски медии коментираха в края на седмицата, че именно разкриването на схемата за следене в Близкия изток, а не толкова подслушването на собствените граждани, е причината САЩ толкова настойчиво да преследват Сноудън.

Оказва се, че възможността на NSA да достигне до такива мащаби на следене на комуникациите не се дължи нито на сателитите, нито дори на програмата Prism, даваща й достъп до сървърите на множество сайтове и компании, а на това, че се е добрала до "гръбнака" на интернет.

Кръстопътят на световните комуникации

Независимо дали сърфирате из сайт, базиран в САЩ, или изпращате мейл в България, сигурно е, че в някакъв момент пакетите информация ще минат през някой от подводните кабели, които са собственост на гиганти като Vodafone, Verizon или Orange. А тъй като 49 от 265-те съществуващи междуконтинентални кабела минават през територията на Великобритания, тя се превръща в кръстопът на световните телекомуникации. През Острова минават почти всички връзки между Европа и Америка, а неведомите пътища на интернет могат понякога да свържат например Франция с Русия през Атлантика, а не през европейския континент.

Следователно не е чудно, че NSA е натоварила европейския си съюзник със задачата да шпионира тези изключително богати на данни кабели, които излизат на британска суша в 71 специални информационни центъра. Там е необходимо само да се инсталират съответните системи, които могат почти незабележимо да копират всички данни, циркулиращи по оптичната мрежа.

Програмата "Темпора", разкрита по-рано от Guardian, дава на GCHQ правомощията в продължение на 18 месеца да следи всички комуникации, преминаващи през кабелите на седем големи оператора, сред които British Telecom, Verizon, Vodafone и Level 3. Това означава, че чрез една-единствена програма Лондон и Вашингтон теоретически имат достъп до една четвърт от световната информационна мрежа. Освен това мъгляво постановление на закон от 2000 г. задължава всички британски телекоми в случай на молба от страна на правителството да сътрудничат на разузнаването и им забранява да говорят за това публично.

В информационния център в град Бъд, намиращ се на западния бряг на Обединеното кралство, акостират поне 6 подводни кабела. Изследователят на глобалните телекомуникационни пазари Teleography е изчислил, че те предоставят достъп до база от данни, надвишаваща 7 тераоктета на секунда, или малко по-малко от 10% от международния трафик. Според документи, предоставени от Сноудън, този център е бил използван в продължение на три години като "лаборатория" на британското разузнаване. Като че ли за улеснение той се намира съвсем близо до станция на GHCQ, някога специализирана в прехващането на сателитни сигнали. Нейното преустройство е било спонсорирано със 17.8 милиона евро от NSA, показват разкритията на Сноудън. Журналистите не са успели да ги проверят на място, тъй като достъпът до комплекса в Бъд е забранен. Дори от Orange (бившата France Tеlеcom), която е съсобственик на един от кабелите, минаващи оттам, признават, че "никой оператор не може да знае какво се случва в тези централи".

Който притежава кабела...

Не е трудно да се разбере тогава защо правителствата се интересуват толкова от междуконтиненталните подводни кабели. През януари например ноу-хауто на Alcatel-Submarine Networks (ASN) – една от малкото компании, които ги произвеждат – беше квалифицирано като "стратегическо" от френския министър на дигиталната икономика Фльор Пелрен. Администрацията в САЩ направо е създала дружество, чиято задача е да работи за това главните кабели, минаващи през Атлантическия и Тихия океан, да останат под американски контрол. Именно благодарение на неговото лобиране през януари се провали опитът на китайската Huawei за изграждане на нова подводна връзка от Ню Йорк до Лондон. Тогава Вашингтон заяви, че компанията е твърде близка до правителството в Пекин, следователно може да бъде принудена да шпионира комуникациите в негова полза. | Капитал Daily

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-(
    sto67nes
    • - 1
    • + 29

    Оказва се, че възможността на NSA да достигне до такива мащаби на следене на комуникациите не се дължи нито на сателитите, нито дори на програмата Prism,.....Кабелите,в кабелите е истината.......

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 19

    До коментар [#1] от "sto67nes": Оруел е писал 1984 не под съветско влияние :-) където има администрация, има самозабрава :-)



    Нередност?
  • 3
    lone_wolf avatar :-|
    lone wolf
    • - 5
    • + 15

    До коментар [#2] от "kardinalat":

    "Оруел е писал 1984 не под съветско влияние"

    Значи нищо не знаеш за Оруел!
    Авторът на "1984" е участник в Испанската Гражданска Война, и най-отвратен остава, когато комисарите им прибират паспортите.

    Нередност?
  • 4
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#3] от "lone_wolf": Което не му пречи да напусне Испания сред последните интербригадисти :-) а отвращението, когато една идея се превръща в своето отрицание е нормална човешка реакция :-)

    забелязваме че 1984 е модел за поведение на всяка администрация, на която липсват спирачките на личната свобода :-)

    Нередност?
  • 5
    hinhril avatar :-|
    hinhril
    • + 30

    Аз си мислех, че нашето ДС е постигнало нещо голямо с мазето на телефонната палата....:(

    Нередност?
  • 6
    cuam4o avatar :-|
    Ангел
    • - 1
    • + 15

    "Именно благодарение на неговото лобиране през януари се провали опитът на китайската Huawei за изграждане на нова подводна връзка от Ню Йорк до Лондон. Тогава Вашингтон заяви, че компанията е твърде близка до правителството в Пекин, следователно може да бъде принудена да шпионира комуникациите в негова полза."

    Крадеца вика дръжте крадеца. Или в случая само ние ще подслушваме, китайците не може!

    Нередност?
  • 7
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 6

    Ами да, логиката е "Ние го правим за ваше добро а те - за лошо.

    Нередност?
Нов коментар