Румен Нанов отрече да е участвал в сделката за ПОК "Доверие"

Вече не е изпълнителен директор на българското "Риджънт кепитал", което участваше в британския кандидат купувач на пенсионната компания

Румен Нанов заяви, че е напуснал управлението на "Риджънт кепитал" през септември
Румен Нанов заяви, че е напуснал управлението на "Риджънт кепитал" през септември
Румен Нанов заяви, че е напуснал управлението на "Риджънт кепитал" през септември    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Румен Нанов заяви, че е напуснал управлението на "Риджънт кепитал" през септември    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румен Нанов, чието име се спрягаше около продажбата на най-голямата пенсионна компания в България - "Доверие", и който според медийни публикации е бил сред потенциалните жертви на обявената от прокуратурата организирана група за мокри поръчки, станала известна като "Килърите 2", заяви, че пряко не е участвал в преговорите около сделката.

Нищо общо

Според регистрите Нанов до 19 септември беше изпълнителен директор на българското "Риджънт кепитал", което участваше в британския кандидат-купувач на "Доверие" United Capital.

"От септември напуснах управлението на "Риджънт кепитал" и вече нямам нищо общо, като още от май, въпреки че се водех изпълнителен директор по документи, реално не съм управлявал компанията", каза Нанов пред "Капитал Daily". "От самото начало пряко не съм участвал в преговорите и подготовката на сделката за ПОК "Доверие", като за нея можете да се обърнете към сегашния борд на директорите на "Риджънт кепитал", каза още Нанов.

В момента в борда на компанията влизат Кирил Димитров, Стоян Стайков, Франц Ферингер и Костадин Петков, като дружеството се представлява от първите двама заедно. Румен Нанов отказа да коментира информацията, че е обект на поръчка, тъй като това е работа на прокуратурата и съдебната власт. Той обаче подчерта, че освен че той самият не участва и другият споменаван за жертва на престъпната група, бившият директор на "Информационно обслужване" Иво Николов, също няма нищо общо със сделката.

Нещо общо

На 28 септември управляващият партньор в руската Инвестбанк Сергей Мастюгин оповести, че наскоро придобитата от него "водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа" Lighthouse Capital ще стане главен акционер в United Capital, преди да бъде поискано надзорно одобрение. А през октомври стана ясно и че банката смята да открие представителен офис в София.

В двете съобщения никъде не се споменава "Риджънт кепитал", но, изглежда, българското дружество продължава да има роля и връзка в намеренията на Инвестбанк. Сградата, в която възнамерява да се нанесе банката на ул. "Емил Берсински" №12, е собственост на "Хайтман България", което беше придобито от Bau-und Liegenschaftsverwaltung. Според сайта на "Риджънт кепитал" то е придобило това дружество чрез своето Nord Investment и планира чрез него да изгради комплекс от 160 апартамента и хотелска част на стойност 10 млн. евро. Според австрийския търговски регистър пък собственици в него са Мастюгин с 34%, а съакционери са му някои от обявените около сделката с "Доверие" лица, като "Риджънт кепитал" има едва 1% дял.

Дяловете на "Хайтман България" са заложени в полза на швейцарското Sofina AG срещу 7.35 млн. евро, което също е описано в сайта на "Риджънт кепитал" като част от групата и има публична емисия облигации, листвана във Виена, с която се е предвиждало да се изгради соларен парк в България.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vladislav_paunov avatar :-|
    Molotov

    Ко стана, че не вечерахме :))

    Нередност?
Нов коментар