Сергей Мастюгин се обяви за купувач на "Доверие"

Според ново прессъобщение руският банкер е основен акционер в United Capital и е подписал окончателно споразумение за покупката на пенсионната компания

Дошлата преди месец в България като представител на United Capital Дебора Стърман не е спомената в новото съобщение, а инвестициите в "Доверие" ще се оглавяват от Магомед Аликханов.
Дошлата преди месец в България като представител на United Capital Дебора Стърман не е спомената в новото съобщение, а инвестициите в "Доверие" ще се оглавяват от Магомед Аликханов.
Дошлата преди месец в България като представител на United Capital Дебора Стърман не е спомената в новото съобщение, а инвестициите в "Доверие" ще се оглавяват от Магомед Аликханов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Дошлата преди месец в България като представител на United Capital Дебора Стърман не е спомената в новото съобщение, а инвестициите в "Доверие" ще се оглавяват от Магомед Аликханов.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредната порция информация около покупката на "Доверие" от United Capital внесе и допълнителна доза неяснота за бъдещето на най-голямата пенсионноосигурителна компания в страната. Според прессъобщение, разпратено от името на купувача, регистрираното във Великобритания дружество е подписало окончателно споразумение с Vienna Insurance Group за придобиване на 92.58% от "Доверие". Засега от австрийския застраховател, който е и публична компания, няма аналогично съобщение. Сделката не е получила регулаторно одобрение, като е дадена заявка купувачът скоро да представи своята дългосрочна стратегия за развитието на "Доверие" пред българските регулаторни органи.

В съобщението за пръв път по темата се изказва и управляващият партньор в руската Инвестбанк Сергей Мастюгин, който дотук беше представян като един от двамата големи акционери в United Capital. Сега е посочен като "основен инвеститор" и освен това като "опитен и успешен мениджър на активи в пенсионните фондове и в застрахователния сектор".

Оттук обаче започват новостите и поредните 

нови лица

Според съобщението Мастюгин наскоро е придобил Lighthouse Capital, която е описана като водеща застрахователна група в Централна и Източна Европа. Търсенето в интернет не само че не открива такава сделка, но не открива и такава група. Най-близкото, което изскача, е на застрахователна компания с такова име на Каймановите острови, която обаче се определя като бутикова и няма никакви индикации да е активна в Европа. Самото прессъобщение също не включва информационно каре за Lighthouse Capital, а само за Мастюгин и United Capital.

Попитани за такова име на компания, директори в три български застрахователя не го разпознаха. "Никога не съм чувал подобно име в застраховането. Възможно е да е някоя офшорка с дял в застраховател, каквито има и в България", обясни един от тях.

Според съобщението Lighthouse Capital ще се превърне в главен акционер в United Capital до приключването на сделката с VIG, което не внася допълнителна яснота в собствеността и плановете. Както и изказването на Мастюгин: "Запазването на хората и развитието на екипа са точно това, което направихме в Lighthouse Capital."

Другото ново лице, което се появява, е Магомед Аликханов, който на свой ред е представен като "международно известен специалист с изключителен опит в застраховането и управлението на пенсионните активи". В биографията му са споменати Zurich Financial Services и Renova Group. Последната е собственост на олигарха Виктор Векселберг, който след покупката на неговия дял в ТНК-ВР от държавната "Роснефт" се счита за най-богатия руснак, като състоянието му се изчислява на 18 млрд. долара от Bloomberg. Според LinkedIn профила на Аликханов той е заместник изпълнителен директор на Zurich Financial Services и е завършил с отличие "Международни отношения" в Московската военна академия за чужди езици през 1989 г. "Той ще оглавява инвестициите на United Capital в "Доверие" и ще ръководи интегрирането на специалистите от Lighthouse в настоящото управление на "Доверие", се казва в прессъобщението.

Друг план, по който остава неяснота, са

изчезналите лица

Съобщението не споменава нищо за американския адвокат Дебора Стърман, която дойде в края на юли на общото събрание на "Доверие", където в продължение на часове разговаряше с миноритарните акционери в компанията и се опитваше да разсее притесненията им. На следващия ден Стърман се срещна и с медии, пред които обясни, че лично тя и другите трима директори в United Capital са и дребни акционери в компанията, но техният глас ще има голяма тежест поради структурата й. Въпросните трима - Хайнц Русвурм, Слободан Ристич и Гюнтер Рор, също са пропуснати.

Друг мистериозно изчезнал е спряганият досега за втори основен акционер освен Мастюгин - английската компания за управление на активи LJ Capital. Вместо това научаваме, че United Capital в момента води преговори с няколко европейски и американски инвеститори с цел разширяване на акционерната си база и постигане на по-голямо въздействие с новото постижение. Новите акционери ще бъдат обявени, преди да се подаде молбата за оторизиране към българските регулаторни органи, се посочва още.

Извън всичко това бъдещият собственик продължава да не е конкретен за плановете си, като по-скоро се опитва да тушира натрупаното недоверие със заявления като: "United Capital напълно осъзнава отговорността, която поема към българския народ и клиентите на "Доверие", и се ангажира разумно и ефективно да управлява компанията в съответствие с принципите за социална отговорност и съгласно със законите на Република България и Европейския съюз."

Купувачът дава и поредна заявка, че иска да запази

старите лица

"За да се осигури последователност на дейностите в "Доверие", Даниела Петкова ще остане главен изпълнителен директор на компанията. United Capital PLC оценява високо силното лидерство и управленски умения на г-жа Петкова, както и нейния личен принос за развитието на "Доверие" през последните дванадесет години", се казва в съобщението, където обаче наред с партньорството със съществуващия екип се говори и за добавяне на "свежи сили", за да се повиши ефективността на компанията.

"При придобиване на нови активи един от ключовите фактори за успех е да се запази съществуващият на място екип - т.е. хората, които познават същността на бизнеса, както и да се увеличат иновативните умения и опитът на кадрите от другите дружества на групата, за да се достигнат нови висоти", придава тежест на обещанието и Мастюгин.

Самата Петкова, която всъщност е председател на управителния съвет на "Доверие" и заедно с екипа си подаде оставка в знак на протест срещу непрозрачната продажба, отказа коментар.

И новите проекти

Според прессъобщението Мастюгин значително е разширил "своите бизнес граници, като инвестира в няколко фирми в Словакия, Австрия и България". Твърди се и че е направил значителна инвестиция в разработването на логистичния терминал в Свиленград, а за придобиването му в момента се провеждат преговори в Унгария.

В българския Търговски регистър има вписано дружество "Логистичен терминал Свиленград" на 16 април 2013 г. с капитал 600 хил. лв. и акционер австрийското Wertbau GmbH. Акционери в него са Bau-und Liegenschaftsverwaltung и Nord Investment с по 50%. В първото като съсобственици фигурират Гюнтер Рор, Хайнц Русвурм, българското "Риджънт кепитъл" (акционер в United Capital според британския регистър) и самият Мастюгин. Във второто съсобственици са Рор и изпълнителният директор на "Риджънт кепитал" Румен Нанов.

И в трите австрийски компании управител е Кирил Димитров (който също е изпълнителен директор на "Риджънт кепитъл"). Във Wertbau както и в българското дружество управител е и Емил Коцев, който беше директор на държавната "Техноекспортстрой" до приватизацията й преди година от "АТ инженеринг 2000" за 51 млн. лв. с кредит от КТБ и според различни източници още има връзка със строителната компания.

38 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-|
    ПАВЛА
    • - 16
    • + 88

    Еее, то се вмириса отвсякъде. Верно ще ги сменям.

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 20
    • + 75

    Премеждията и далаверите около фонд "Доверие". изучени и описани достоверно, могат спокойно да се наредят сред такива четива, като криминалните романи на Агата Кристи.
    И ний сме дали нещо на света!
    А, да не забравя - да живей и крепне българо-съветската дружба - милиционери от двете страни - обединявайте (консолидирайте) се!
    Всичко в името на човека, всичко за благото на човека!
    А всички знаем и името на човека!
    На "нашия човек", естествено!
    А другите - по думите на известен наш класик и интелект, и по съвместителство футболист - Чичовото, да духат супата, която евентуално ще могат да си позволят с пенсионните си спестявания в Доверие.

    Нередност?
  • 4
    paradox22 avatar :-|
    paradox22
    • - 12
    • + 57

    До коментар [#2] от "info111":

    Милиционерите се обединяват... хората обедняват!!! Започва да става доста интересно - какво още ще измислят сегашните управляващи!!! Държавност е последната дума, която те могат да приложат в действие!!! Пеевски ще ни се види като девица на фона на следващите им действия и назначения!!! Безумно е ставащото у нас!!! Въпрос на време е парите на ПОК Доверие да бъдат прехвърлени в правилните фирми.. и през 2019-та ще вземете като втора пенсия точно по ДВА лева на месец!!!

    Нередност?
  • 5
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 10
    • + 51

    дългият списък със събития от последните два месеца ми натъртва, че България никога няма да бъде нормална и свободна държава. в групата е и разбира се продажбата на "Доверие". не трябва да има сделка. чакам регулатора.

    Нередност?
  • 6
    paradox22 avatar :-|
    paradox22
    • - 5
    • + 27

    До коментар [#3] от "jsb05316078":

    Ти си тотално превъртял бе човече!!!! Какви ги плещиш???? Имаш ли си личен лекар???? Бегом при него!!!

    Нередност?
  • 8
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 8
    • + 18

    До коментар [#7] от "jsb05316078":

    смени си дилъра. бързо.

    Нередност?
  • 9
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • - 10
    • + 49

    До коментар [#3] от "jsb05316078":

    И се регистрира, само за да споделиш това? Свинята-майка да не е свалила надника, че нещо нивото пада...

    Нередност?
  • 10
    tanazius avatar :-|
    tanazius
    • - 7
    • + 28

    И нека ликвидацията на държавата започне сега! Гаранция: "Експертите"!

    Нередност?
Нов коментар