Сбогом, г-н Мастюгин, и благодарим за обещанията

Руската централна банка отне лиценза на контролираната от кандидат-купувача на "Доверие" Инвестбанк заради фалшифицирани данни в отчетите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изпълнената с противоречия и точеща се вече шест месеца сага около продажбата на най-голямата българска пенсионна компания "Доверие" с над 1.9 млрд. лв. активи върви към закономерния си провал. След като ръководството на продавача Vienna Insurance Group даде сигнал, че е подразнено от забавянето, през декември изкристализираха проблемите около купувача United Capital. На фаталния петък 13 декември рано сутринта Руската централна банка обяви, че отнема лиценза на банката на обявилия се за основен акционер в дружеството-кандидат Сергей Мастюгин. Решението на надзора е базирано на неизпълнение от страна на Инвестбанк на федералните закони за регулиране на банковата дейност, както и на "съществено недостоверни отчетни данни".

След тази новина практически сделката за "Доверие", която и преди това се клатеше между подозренията в липса на осигурено финансиране и различни рокади в United Capital, практически изглежда обречена. Дори целият шум, който се вдигна около непрозрачната продажба, се отрази репутационно на VIG и се измерваше в отлив на клиенти на "Доверие", а след новината вероятно австрийската група ще побърза да излезе с най-малко щети за името си. И да реализира намека на изпълнителния си директор Петер Хаген пред Der Standard - "Ако би имало нова процедура, определени български инвеститори биха го приветствали".

С цялата строгост на надзора

Острите проблеми на 80-ата по активи руска банка започват във вторник, 10 декември, когато централата й в Москва преустановява дейност заради провеждана акция по изземане на документи във връзка със следствени действия. Според официалното съобщение на Инвестбанк  акцията не е насочена към нея, а към нейни клиенти - юридически лица. Същевременно обаче се появяват слухове и публикации, че тя е следващата, която ще изгуби лиценза си (през ноември заради фалшифицирани данни и пране на пари това се случи с малко по-голямата Мастер банк след аналогична акция по претърсване на офиси на 34 различни финансови институции). Според източник на "Газета.ru" тя заедно с още пет регионални банки е във вътрешен списък на централната банка, по който Агенцията за гарантиране на депозитите се готви да започне да се разплаща с депозантите. Призракът на въпросния списък с недоказана достоверност броди из руските банкерски среди от седмици и всява притеснения, като гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина отрича категорично съществуването му в интервю пред телевизионния "Първи канал". "Никакви черни списъци нямаме в централната банка. Никакви опашки от чакащи", казва тя.

Два дни по-късно, в четвъртък, централният офис в Калининград е затворен, но този път заради "необоснована паника сред вложители, предизвикана от неверни интерпретации в медиите и форумите". Това е предизвикало недостиг на налични парични средства, поради което ръководството е решило временно да преустанови провеждането на банкови операции, за да може спокойно да попълни недостига на ликвидност. От банката тогава упорито уверяват още, че централната банка не й отнема лиценза и в други градове не се наблюдава банкова паника. Губернаторът на Калининградска област също в своя twitter уверява, че лично е получил уверения от Централната банка, че няма да бъде отнет лицензът, и призовава към спокойствие, тъй като и самата паника се отразява на състоянието на институцията.

Ден по-късно обаче микроблогът му е замлъкнал, а думите му са опровергани от фактите - банката вече е без лиценз, наред с още две по-малки институции извън топ 100.

"Съществено недостоверни отчетни данни"

Мотивите на регулатора са неизпълнение на федералните закони за регулиране на банковата дейност, както и заради "съществено недостоверни отчетни данни". Централната банка отчита и че в последните два работни дни банката е изпитвала видими трудности да изпълнява в пълен обем задълженията си пред клиентите и вложителите. "Основна причина за това е неудовлетворителното качество на активите, които не са формирали достатъчно надежден паричен поток", се казва в съобщението. В рамките на надзора е установена съществена недостоверност в отчетността на банката, като адекватната оценка на поетите рискове и реалните стойности на активите й водят до пълното стопяване на капитала й. Освен това Инвестбанк не е изпълнила разпоредбата на надзорния орган за създаване на нужните резерви за възможни загуби, а ръководството и собствениците на кредитната институция не са предприели мерки по нормализиране на дейността й.

Затова, за да се избегнат бъдещи усложнения, е взето решение за преустановяване на дейността и назначаване на временно ръководство на банката. Инвестбанк е 80-ата по големина на руския пазар с 1.68 млрд. евро активи, което я прави участник в системата за гарантиране на депозитите.

Часове след закриването на институцията сайтът й не работи, като съдържа единствено препратка към интернет страницата на Агенцията за гарантиране на депозитите, където се съобщава, че разплащането с вложителите до гарантираните 700 хил. рубли на сметка ще започне най-късно до 27 декември. Междувременно пред обсадените клонове на банката в опит да успокоят тълпите властите уверяват, че това ще се случи още преди празниците от 19 декември.

Търпеливият банкер

В светлината на обвиненията на Руската централна банка българските инвестиции на Сергей Мастюгин започват да придобиват нов смисъл. Официална информация за предлаганата цена за "Доверие" няма, но според различни източници е между 150 - 180 млн. евро, което по никакъв начин не може да се обоснове с приходите и печалбите на дружеството. Логичното подозрение е, че купувачът иска да плати по-скоро за възможността да използва натрупаните в компанията над 1.9 млрд. лв. активи и да ги насочи към свързани компании. Публична тайна е, че Комисията за финансов надзор (КФН) си затваря доста очите за подобни практики, като двете пенсионни в групата "Химимпорт" ("ЦКБ - Сила" и "Съгласие"), "Топлина" на Христо Ковачки и свързаното с публичния холдинг "Еврохолд" "Бъдеще" напоително финансират близки до собствениците си компании. Предвид дупките в баланса на Инвестбанк хипотезата, че целта е била и "Доверие" да се присъедини към тази група, изглежда съвсем реална.

Финансовото състояние на банката дава обяснение и за търпеливото отлагане от страна на Мастюгин да подаде документи за одобрение в КФН. Вероятно за него е било предизвикателство да осигури финансиране за сделката, още повече че средствата трябва да са собствени (не става просто с кредит от банката) и с доказан произход.

Практики от миналото

Това обаче изглежда нищо пред търпението, което проявяват Мастюгин и банката му при друга своя "българска" инвестиция. През октомври 2012 г. швейцарското дружество Sofina AG пласира петгодишни облигации за 25 млн. евро с 6% годишен купон на Виенската фондова борса с цел да ги инвестира в соларен парк до свиленградското село Михалич. Дружеството е собственост на "Риджънт кепитал", което е основател и в британския търговски регистър още е акционер в United Capital. Според документи, с които "Капитал" разполага, емисията се държи изцяло от Инвестбанк, а през март 2013 г. е увеличена с още 3.5 млн. евро. Година по-късно фотоволтаичната централа не е и започната.

Изглежда, за търпението поне тук има обяснение - една част от постъпленията са отишли за покупката на сградата, където се очаква да се насели представителството на банката в България. А другата - в облигации (носещи по 7.4% годишно) на регистрирана на Британските Вирджински острови Travel Media, която според тогавашния изпълнителен директор на Sofina Румен Нанов е свързана с акционерите или управителите на Инвестбанк.

"Инвестицията, която трябваше да се направи във фотоволтаичния парк, възлизаше на около 40 млн. евро. Ние имахме налични 25 млн. евро от облигационната емисия, по която трябваше да се плащат и лихви. Затова търсехме къде да ги инвестираме, докато намерим останалата част. В търсенето на допълнителни средства емисията облигации на Sofina беше увеличена с още 3.5 млн. евро, които бяха купени от Инвестбанк, United Capital и Posh Enterprises", обясни Нанов пред "Капитал". По думите му тогава Стоян Стайков (прокурист на "Риджънт кепитал" и основател на фондацията Terra Incognita, която е основен акционер в дружеството - бел. ред.) е препоръчал да се инвестират парите в облигации на Travel Media.

"Цялата кореспонденция с това дружество обаче минаваше през Инвестбанк. Тогава в мен се породи съмнението, че Travel Media е свързано по някакъв начин с Инвестбанк. Виждайки, че проектът се проваля, реших да напусна и Sofina, и "Риджънт кепитал" през май 2013 г. и оттогава не считам, че нося отговорност за каквито и да било действия, предприети от ръководствата на тези компании", заяви още Нанов.

"Доколкото ми е известно като бивш съсобственик в Nord Investment, което е съдружник във Wertbau, по подобен начин и то е пласирало облигации за 30 млн. евро и парите отново са инвестирани в облигации на Travel Media", обясни Нанов. Ако твърденията му са верни, това прави общо 55 млн. евро, които реално са източени от Инвестбанк в неизвестна посока, като само тези две сделки се равняват на над 3% от активите на банката.

Сегашното ръководство на "Риджънт кепитал" не отговори на пратените по мейл въпроси. От банката също не отговориха на въпросите на "Капитал" за естеството на инвестицията и имат ли нещо общо с Travel Media.

Преки данни, че Travel Media е свързана с банката или с Мастюгин, няма. Според наличните в редакцията документи тя е регистрирана на Geneva Place, Waterfront Drive, PO Box 3569, Роудтаун, Тортола. Този адрес е ползван от няколко компании за регистрация на офшорни фирми, сред които и Unitrust Corporate Services Ltd. Според данните от offshoreleaks този агент е ползван и от бившия собственик на 40% и заместник-председател на борда в Инвестбанк Владимир Антонов, който през 2011 г. е арестуван в Лондон по подозрения в източване и умишлен фалит на контролираната от него литовска банка Snoras. Тя беше национализирана след разкрития, че притежава несъществуващи офшорни активи, а към момента Антонов се опитва да избегне екстрадиция в Литва. Антонов излиза от Инвестбанк през 2012 г., но вложението в Sofina и Wertbau подозрително прилича на описаните по негово време в Snoras.

Банкиране по руски

Новината за закриването на Инвестбанк сигурно щеше да е шок, ако само няколко седмици по-рано същото не се бе случило и с по-голямата (68-ма по активи и с петата най-голяма мрежа банкомати) и ползваща се с известни политически протекции Мастер банк, която дори може да се похвали с братовчед на президента Владимир Путин в борда си. И макар там обвиненията на централната банка да са по-сурови и директно да се говори за пране на пари, аналогиите са неизбежни.

Мастер банк е основана от мистериозния Борис Булочник и се превръща в своеобразен посредник за сенчестата икономика на Москва. "Стотици бронирани камиони, пълни с кеш от черния пазар, сноват из Москва. Всяка сутрин има опашка пред клона на Пятницкая и всичко това се случва пред погледа на Москва", пише анонимен блогър, цитиран от колумниста на Bloomberg Леонид Бершидски, според когото банкери в лични разговори се съгласяват с тези констатации. Същевременно обаче според него подобни операции срещу отделни институции създават само временни трудности, но не намаляват търсенето на перачески услуги и просто комисионата се е вдигнала от 7 на 15%.

Затова и руската централна банка ще трябва сериозно да се постарае да докаже последователност в действията си и да преодолее неизбежните подозрения, когато става дума за Москва - че всяко решение се диктува от Кремъл. Още повече че вече се чуват и публични гласове за проблеми и в големите кредитни институции в топ 50, при които закриването няма да е толкова безболезнено.  

А за българските регулатори остава да се сбогуват с г-н Мастюгин и да са щастливи, че им беше спестено да се справят с една проблемна сделка. Но не и да губят бдителност. Вероятно скоро на 

ход ще е отново VIG и при обещания от тях интерес от местни инвеститори кандидатите може отново да са любопитни.

64 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 3
    • + 104

    "Дори целият шум, който се вдигна около непрозрачната продажба, се отрази репутационно на VIG и се измерваше в отлив на клиенти на "Доверие".
    Не са само репутационни щетите, въпреки че и те са важни в тоя бизнес.
    От цялата история австрииците загубиха пари и то не малко.
    Мениджърска грешка от високо ниво.

    Нередност?
  • 2
    filip_kostov81 avatar :-|
    felipeeee
    • - 21
    • + 46

    Доста е дразнещо да четеш в материал, в който се усеща отношението на автора по странични въпроси, които съвсем уж невинно подхвърля. Подценявате си аудиторията. Има и такива, които четем. Като цяло добър анализ.

    Нередност?
  • 3
    val71 avatar :-|
    val71
    • + 40

    "Виждайки, че проектът се проваля, реших да напусна и Sofina, и "Риджънт кепитал" през май 2013 г. и оттогава не считам, че нося отговорност за каквито и да било действия, предприети от ръководствата на тези компании", заяви още Нанов."
    ===============

    Капитал, тази швейцарска фирма "Софина" дали е същата, в която е бил и Вузев, който е съдружник на Богомил Манчев?

    Нередност?
  • 4
    zapoznat avatar :-|
    zapoznat
    • - 7
    • + 64

    Затова за пенсионни фондове се обърнете към Алианц и ИНГ. Може и да не са с най-голямата доходност, но имат най-малка вероятност да ги продадат на някой веселбар (весел печалбар) от Симеоново....

    Нередност?
  • 5
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 8
    • + 56

    Дали сделката ще мине е беззначение в случаят е по важно кога ще изгърми целият фиктивен ,хартиен скалъпен батак от т.нар.фондове в България за задължително и доброволно осигуряване защото няма по непрозрачно управлявана помия от тях в света,и няма друга държава с подобно узаконено крадене .

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 38

    "Същевременно обаче се появяват слухове и публикации, че тя е следващата, която ще изгуби лиценза си (през ноември заради ФАЛШИФИЦИРАНИ ДАННИ И ПРАНЕ НА ПАРИ това се случи с малко по-голямата Мастер банк след аналогична акция по претърсване на офиси на 34 различни финансови институции)...

    "Съществено недостоверни отчетни данни"

    Мотивите на регулатора са неизпълнение на федералните закони за регулиране на банковата дейност, КАКТО И ЗАРАДИ "СЪЩЕСТВЕМО НЕДОСТОВЕРНИ ОТЧЕТНИ ДАННИ"..."


    Капитал, направете ни удоволствие и пуснете първите си статии по темата за купувача на Доверие И КОМЕНТАРИТЕ ПОД ТЯХ, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ КОЙ КОЛКО Е АДЕКВАТЕН ТУК В ТОЗИ ФОРУМ, КАКВО Е ПИСАЛ (вкл. какво ще стане с тази сделка), както и кои тук са троловете, кои обиждат неоснователно и кои изобщо не са в час
    Знам, че всеки може да ги намери, ако потърси, но мисля че си заслужаа...

    Нередност?
  • 7
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 4
    • + 82

    Благодаря на Руската централна банка, че ни оттърва от едно голямо зло.

    Нередност?
  • 8
    petarmoskov avatar :-P
    petarmoskov
    • - 2
    • + 17

    "гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина"

    Тази ще да е колежката на Бернаке

    Нередност?
  • 9
    longin avatar :-P
    longin
    • - 9
    • + 2

    "оранжево небето..."

    Нередност?
  • 10
    longin avatar :-P
    longin
    • - 7
    • + 18

    Втори ден рисувам аз, просто без да спирам
    А бои, бои у нас - само си избирай
    Боядисах този свят с най-любимия ми цвят.

    Припев:
    Оранжево небето, оранжево морето,
    Оранжева тревата, оранжев и градът
    С оранжевите майки, оранжеви дечица,
    Оранжеви китари, оранжево звънят.

    Ала чичко строг, брадат*, появи се в къщи
    Щом рисунката видя, мигом се намръщи
    И отсече важно: Не! Ти грешиш! Така не е!

    Припев...

    Но лъчите си над нас слънцето разплиска
    И тъй както исках аз, всичко боядиса
    Слисан чичкото мълчи, гледа и върти очи.

    Припев...

    Тази песничка навред, все така ще пея
    Знам добре и за напред ще дружа със нея
    Даже и да си голям, славно е да виждаш сам...

    Припев...


    -----
    * да се чете "чичко мустакат" ;)

    Нередност?
Нов коментар