🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вложителите в ТБ "Виктория" ще имат пълен достъп до парите си на 12.XII

Три банки ще купят части от кредитния й портфейл и така ще се осигури ликвидност за изплащане на гарантираните и негарантраните депозити

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От продажбата на кредитите БНБ очаква да постъпят около 180 млн. лв., а общият размер на всички влогове във "Виктория" е 160 млн. лв.

Три банки – Токуда банка, Сосиете женерал Експресбанк и Централна кооперативна банка (ЦКБ), ще купят част от кредитния портфейл на ТБ "Виктория". С осигурените от продажбата пари ще се изплатят гарантираните и негарантираните влогове в затворената банката. На 12 декември тя ще отвори, като ще предостави пълен и неограничен достъп на вложителите до средствата им. От 12 декември ще отпаднат и наложените й ограничения за извършване на банкова дейност. Тези решения са взети от управителния съвет на БНБ в сряда, съобщиха от централната банка.

За целта на частичната продажба на кредитите БНБ удължава специалния надзор във "Виктория" до 22 декември 2014 г. По отношение на изпълнението на другите задължения на банката към други кредитори като банката майка КТБ остава в сила забраната до новия краен срок на специалния й надзор. След това се предвижда банката да се върне към нормална дейност.

Кой какво купува

От БНБ очакват чрез продажбата на части от кредитния портфейл да се осигурят ликвидни средства общо за около 180 млн. лв. Оценката на регулатора е, че те ще са достатъчни за пълното изплащане на гарантираните и негарантираните влогове. Те са общо 160 млн. лв.

Според оценка на "Ърнст и Янг" най-добри оферти за обособени части от кредитния портфейл на "Виктория" са дали Токуда банка за "малък и среден бизнес" и "потребителски кредити с ипотека", Сосиете женерал Експресбанк за "ипотечни кредити" и ЦКБ за "потребителски кредити и кредитни карти". Тези оферти покриват почти 100% от балансовата стойност на съответните кредитни портфейли. За пакета от "големи и средни корпоративни клиенти" е постъпила само една оферта, при това не за всички кредити, се казва в съобщението на БНБ.

До крайния срок за подаване на оферти, 14 ноември, са постъпили предложения от 7 банки. Първоначален интерес бяха заявили 15 банки. По отношение на портфейла от "големи и средни корпоративни клиенти" в сектора коментираха, че не е предоставен достъп за преглед на портфейла кредит по кредит, поради което прогнозираха, че интерес за покупка към тази част няма да има.

БНБ е дала задължително предписание на квесторите да пристъпят към продажба на кредитните портфейли за "малък бизнес", "потребителски кредити с ипотека", "ипотечни кредити" и "потребителски кредити и кредитни карти" на банките с посочени най-добри оферти.

До 10 декември 2014 г. трябва да бъде извършено плащане от банките купувачи по сметките на ТБ "Виктория" в БНБ. Предписанието на централната банка за портфейла от "големи и средни корпоративни клиенти" е да не се продава.

БНБ посочва още, че от подадените при нея финансови и надзорни отчети на "Виктория" към 30 септември 2014 г. може да се направи заключение, че финансовите показатели на банката са в рамките на регулаторните изисквания, но тя не разполага с достатъчно ликвидни средства за изпълнение на задълженията си в деня на тяхната изискуемост. Затова се пристъпва към продажба на части от кредитния й портфейл, което централната банка вижда като "единствената възможност за набавяне на ликвидност за изпълнение на задълженията на ТБ "Виктория" към нейни клиенти".

Какво още

Централната банка е дала на квесторите на "Виктория" и задължително предписание до 12 декември 2014 г. да организират провеждане на общо събрание на акционерите на банката. На него трябва да бъдат приети решения за изменение на устава на банката с цел по-ефективно и икономично управление чрез преминаване от двустепенна към едностепенна система за управление, да се избере съвет на директорите на банката и да се освободят от длъжност досегашните членове на управителния и надзорния съвет. Общото събрание ще трябва да избере одитор, който да извърши проверка и заверка на финансовите отчети на банката за 2014 г.

В съобщението се казва още, че активите на "Виктория" са достатъчни за покриване на задълженията й, поради което след изтичане на срока на специалния надзор на 22 декември 2014 г. тя би следвало да възобнови дейността си. "В случай че след посочената дата банката не изпълнява свои изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните предвидени в Закона за кредитните институции мерки", се посочва още там.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    true_original avatar :-|
    true_original
    • - 4

    Да са питали КЗК за концентрация на стопанска дейност? Туй онуй?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • + 6

    Някой разбира ли тук за какво става дума- добре е, че ще отвори а изплати депозитите, но после какво.. ще има банка без активи (или с много малко, предимно лоши ще са останали) и с някакъв кеш останал (активите ще се свият до капитала почти) и какво да прави тази банка после- ще открива сметки ли, ще кредитира ли?? ясно е, че нищо такова не може да стане, тогава за какво възобновяване на дейност става въпрос?? Защо шикалкавят БНБ пак??

    Нередност?
  • 3
    mndovrmttr avatar :-|
    Rob Roy
    • + 3

    Нека се изплатят влоговете, все пак хората имат право да си получат парите. КТБ достатъчно навреди.

    Нередност?
  • 4
    kocbo avatar :-|
    kocbo

    цесиите.... там е голямата кирия, и кой да купи на безценица едни неща набързо...

    Нередност?
  • 5
    stanislav84_84 avatar :-|
    stanislav84_84
    • - 1
    • + 2

    Да отварят и дадат парите на хората. Един приятел едвам издържа вече, а има сумати пари в картата.

    Нередност?
  • 6
    black_recluse avatar :-|
    black_recluse

    Важното на този етап е да се покрият депозите на хората. От там нататък най-правилно ми се вижда банката да се слее с някоя от другите, за да може да изчисти името си, а и за да въведе добрите европейски практики за управление...

    Нередност?
  • 7
    igla avatar :-?
    Непукистка

    До коментар [#2] от "Adam":

    и какво да прави тази банка после- ще открива сметки ли, ще кредитира ли?? ясно е, че нищо такова не може да стане, тогава за какво възобновяване на дейност става въпрос?? Защо шикалкавят БНБ пак??

    Точно! Собственикът на ТБ "Виктория" е КТБ АД (в несъстоятелност). Няма как да се продават или да се оставят да работят "нормално" предприятия, които са част от масата на несъстоятелността, освен ако... БНБ пак не са се оплели в поредните "обръчи" и се цели увреждането на кредиторите на КТБ, основният от които е ФГВБ. Щом като БНБ няма нищо против, нормалното развитие на нещата е: с разрешение на СГС, синдиците да продадат банката като предприятие на консорциум от банки (ако няма други желаещи), а не да се разпарчетосва кредитният й портфейл с единствената, бакалска сметка да се изплатят на вложителите 160 милиона лева. Колко е печалбата на "нормалната" ТБ "Виктория" в този случай? 20 милиона лева, без да се знае какви са очакваните постъпления от раздадените кредити, които банките са си "разпределили" с благотворителна цел?! Да видим какво ще направи по този въпрос новият председател на Фонда, защото мишките почнаха да играят хоро под носа на котката.

    "Централната банка е дала на квесторите на "Виктория" и задължително предписание до 12 декември 2014 г. да организират провеждане на общо събрание на акционерите на банката. "

    Пак ни лъжат другарите. Доколкото знам единственият акционер в ТБ "Виктория" е КТБ АД. Какво общо събрание, какви 5 лева?! Вие за какви ни имате нас, а "Искров & Со."?!

    Нередност?
  • 8
    hristinablt avatar :-|
    hristinablt
    • - 1
    • + 2

    Пълна безсмислица! И какво очакват да прави банката като възобнови дейността си? Или просто трябва да се открадне де що може. Браво на квесторите - едно работещо предприятие ще го продадат на безценица! Иначе да, крайно време е да дадат парите на хората!

    Нередност?
  • 9
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • + 4

    Играта на тронове във финансовият сектор продължава. А колко укорително ни гледаха разните политиканстващи кандидати за властта, когато поучително ни обясняваха как "казуса КТБ" не можел да бъде основната тема на политическия дебат. Не господа и дами, парите "хич" не са ви важни, нито пък са ви основната мотивация да драпате към политическата власт...

    Нередност?
  • 10
    dr.st.danev avatar :-|
    dr.st.danev
    • - 1
    • + 2

    Най-важното е да научим този урок: Високите лихви по депозитите - 20 пъти над германските, са основната причина за скъпия кредитен ресурс, той от своя страна е основната причина за лошите заеми, те пък дърпат икономиката на долу и разоряват точно ония, на които им се работи честно и почтено.
    Колкото до номера - "необезпечени заеми" раздавани на разни номенклатури, тази част трябваше да сме я научили още 96-а година.
    Важното е да разберете едно - скъпите депозити и странните анти пазарни харчове са именно новият елемент на банковото източване. Опита да се постави акцента само върху кредитите е замитане на проблема под килима. Капитала никога не се губи, той само сменя формата и собствеността си. Най-вредни са "инвестициите" в партии и медии, защото те пари не могат да връщат, могат главно да създават нови форми на вредно за икономиката ни източване, могат също да лобират и дезинформират, а в такава обстановка го отнасят винаги куп невинни хора - вложители, кредитополучатели, акционери, данъкоплатци.

    Нередност?
Нов коментар