🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Появи се нов купувач за ТБ "Виктория"

Застрахователят "Лев инс" обяви, че заедно с испанска банка са подали писмо за придобиване в БНБ и Министерството на финансите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От БНБ в петък са посочили, че при тях писмо все още не е постъпвало.

Нов кандидат за покупката на ТБ "Виктория" е подал писмо за намерение в БНБ, Министерството на финансите и до министър-председателя Бойко Борисов в петък. Това е консорциум от застрахователна компания "Лев инс", земеделска банка от Испания Banco de Navarra и физическо лице на име Габриел Ласт, който според последната акционерна книга на "Лев инс" е с израелски паспорт и държи 5.59% от застрахователя.

Това става ясно от изявления на управляващи застрахователната компания пред различни медии – Лозана Славчова, член на надзорния съвет на "Лев инс" пред Радио К2, както и на съветника на акционерите на компанията Стефан Софиянски. Според него, цитиран от в. "Труд", потенциалните инвеститори били готови да поемат всички задължения на поставената под специален надзор банка. Това са 285.8 млн. лв. депозити на вложители и задълженията на банката към други кредитори, като например 124 млн. лв. депозит към КТБ. За цена не се споменава нищо.

За това доколко подходящ за купувач на банка в България е този консорциум може да се съди от репутацията на сочения за скрит собственик на застрахователя Алексей Петров, както и че в интернет въпросната испанска банка е неоткриваема (имало е институция с такова име, която е фалирала през 1978 г.). Има и спестовна каса с подобно име Caja Rural de Navarra, която обаче е много малка - активите й към края на 2013 г. са 55.96 млн. евро.

Новият купувач

"Виктория", която е 100% собственост на КТБ, е затворена от 22 юни, като срокът на специалния надзор изтича на 22 ноември. Дотогава БНБ би трябвало да каже каква ще бъде съдбата й, още повече че от октомври тече и търг за продажба на кредитния й портфейл на части на банки, заявили интерес. В момента тези от тях, подали индикативни оферти с най-високи цени, правят проверка на място.  

По повод на новия кандидат-купувач от БНБ са посочили пред в. "Банкер", че до края на деня в петък при тях писмо не е пристигало. На този етап имали други 3-4 "оферти". От централната банка са посочили още и че нямали намерение да преговарят с никого, ако не ставало дума за ясно посочени суми. Регулаторът е направил и уточнението, че БНБ не е продавач на "Виктория", тъй като тя е собственост на Корпоративна търговска банка (КТБ), с която след отнемане на лиценза й (на 6 ноември – бел. ред.) се разпореждат квесторите й, а след назначаването им - синдиците. С тях ще трябва да се преговаря в случай на продажба, а БНБ би дала (или не) одобрение на сделка след проверка на документи за акционери, произход на средства и пр.

По думите на Стефан Софиянски в подаденото заявление не е посочена конкретна оферта за придобиване на банката, като това щяло да стане след финансов и правен анализ на банката.

Нито БНБ, нито квесторите на КТБ са обявявали процедура за продажба на банката като цяло, затова дори да се получи конкретна оферта, тя няма да е резултат от състезание сред всички заинтересовани.

Централната банка предпочете да обяви търг за обособените части на кредитния й портфейл (по отделни сегменти – големи и средни корпоративни клиенти, малки предприятия, ипотечни кредити, потребителски заеми срещу ипотека и потребителски креди, кредитни карти и овърдрафти – бел. ред. ). Целта е да се получат достатъчно средства от продажбата на кредитния портфейл, който надвишава обема на депозитите, и така да се осигури ликвидност за покриване на вземанията на вложителите, като крайната идея била банката след това да се ликвидира.

Първият кандидат-купувач

Потенциалният нов инвеститор в лицето на "Лев инс" и сочената испанска банка не са първият появил се кандидат за "Виктория". Малко след средата на октомври се появи информация, че регистрираната в Москва Банк Российски кредит е изразила желание да придобие 100% от капитала на "Виктория". Тогава от БНБ и Министерството на финансите потвърдиха, че на 17 октомври при тях е пристигнало писмо, в което се изразява готовност за започване на преговори за придобиване на банката. Оттогава няма информация за предприети реални стъпки от руската банка по изразеното желание за закупуване на "Виктория".

Банк Российский кредит не е сред най-големите банки в Русия, но през последната година тя се развива с бързи темпове. Към 1 септември 2014 г. нетните й активи се оценяват на 128.3 млрд. рубли (около 2.5 млрд. евро) и се нарежда на 51-во място в Русия. Две години по-рано банката беше на 203-то място по този показател. За една година е отчетен ръст от 130%. До 1 септември 2012 г. собственик на банката беше инвестиционният холдинг "Юникор груп". След това контролът преминава в ръцете на група руски бизнесмени срещу 352 млн. долара. | Капитал Daily

5-6 банки ще изплащат влоговете от КТБ

Пет или шест банки ще изплащат гарантираните влогове в КТБ. Това заяви пред БНР председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Росен Николов. Механизмът, по който ще се изплащат гарантираните суми предвижда разпределението на вложителите в банките платци да бъде по ЕГН за физически лица и БУЛСТАТ за фирми. Той даде пример за схемата – ако ЕГН завършва на цифрата 1, вложителят трябва да отиде до банка "А", където е разпределен, за да си получи парите, ако завършва например на цифра 2 – ще трябва да отиде в банка "Б". Целта на това да има повече банки, изплащащи гарантираните влогове, е да не се създават предпоставки за натрупване на опашки и процесът да е безпрепятствен.

След отнемане на лиценза на КТБ от БНБ на 6 ноември, фондът съобщи, че изплащането ще започне на 4 декември (по закон до 20 работни дни от отнемане на лиценза) и че до 25 ноември ще бъде оповестен списък на банките, които ще изплащат гарантираните влогове. Другите кредитори на КТБ, като негарантирани вложители, облигационери и пр., включително и фондът, ще се удовлетворяват от средствата, събрани от масата на несъстоятелността.

Междувременно в петък БНБ е внесла в Софийския градски съд искане за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ. Ако искането на БНБ е редовно, съдът образува дело в деня на получаването му, като насрочва заседание не по-късно от 15 дни от образуването на делото. Отрицателният капитал на банката е 3.7 млрд. лв.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker
    • - 1
    • + 11

    Защо още няма уволнени и подспедствени в БНБ?

    Нередност?
  • 2
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 3
    • + 13

    Много сериозен купувач, няма спор. Да продават кредитите и да я махат тази банка, и без това говорят за консолидация от много време. За съжаление сериозни банкови играчи нямат интерес към нашата страна относно нови покупки, затова и Юнионбанк и Виктория ги взеха наши банки. Към портфейли има интерес, но не и към банки като цяло, особено малки и слабо развити. Тъпото е, че който е избрал Креди Агрикол като стабилна банка за депозит или бизнес изведнъж се оказа в запор.

    Нередност?
  • 3
    klepoev avatar :-|
    Adam
    • - 2
    • + 11

    Съгласен- банката и без това беше влачена на абордаж от гърци и после французи, имаше потенциал, но те го погубиха. А банки за продажба -колкото искаш, кой нормален инвеститор ще прояви интерес, само клонинги на ЦВ... Жалко, все пак депозантите са отишли там заради името Креди Агрикол, потфейла им беше сравнително добър..

    Нередност?
  • 4
    samolevski avatar :-|
    Само Левски
    • - 1
    • + 4

    Компании свързвани с българската мафия прилапват ТБ „Виктория“

    http://meto76.blog.bg/politika/2014/11/09/kompanii-svyrzvani-s-bylgarskata-mafiia-prilapvat-tb-viktori.1311992

    Нередност?
  • 5
    clutch avatar :-P
    clutch
    • - 1
    • + 1

    И аз искам да я взема. Давам 9 шекела на цЕло, една торба фъстъци, каменна плоча със първото селфи на Лили Иванова и косъм от брадата на Бен Ладен.
    И държавата да ми помогне след това...С едни 200-300 милиона. Ще слушкам и няма да бЕгам по сръпско :)

    Нередност?
Нов коментар