🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БНБ отне лиценза на КТБ (допълнена)

Основният мотив е отрицателен капитал в размер на 3.75. млрд. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БНБ отнема лиценза за извършване на банкова дейност на Корпоративна търговска банка. Основният мотив е отрицателен капитал от 3.75 млрд. лв. на база на оценките на Deloitte, EY и АФА, които приключиха на 20 октомври. Това обявиха от централната банка около два часа след като оповестиха, че банката се е финансирала циклично и е превръщала средства от вложителите в капитал.

Предстои БНБ да подаде искане до съда за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ, да уведоми Фонда за гарантиране на влоговете в банките за подаденото искане за откриване на производство по несъстоятелност, с цел извършване на подготвителни действия за назначаване на синдик, като дотогава квесторите ще продължат да изпълняват дейността си. В съобщението не се казва дали е взето някакво решение за другата затворена банка - дъщерната на КТБ "Виктория".

Дълбоко на минус

Според съобщението на централната банка (което в голямата си част е обзор на действията от поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни досега) финансовите отчети на банката за деветмесечието, за които беше възложено на квесторите да са готови до края на октомври, са били представени на 4 ноември. На база на тях "Управителният съвет на Българската народна банка установява отрицателна стойност на собствения капитал на КТБ, определен според Регламент (ЕС) № 575/2013, в размер на минус 3 745 313 хил. лв., както и че банката не отговаря на капиталовите изисквания, съгласно чл. 92 от Регламент (ЕС) № 575/2013"

Това прави съотношението на базовия собствен капитал от първи ред -188.03 %, колкото е и съотношението на капитала от първи ред (-188.03 %). А общата капиталова адекватност се оказва -180.18 %.

Затова и БНБ се позовава на задължението по чл. 36, ал. 2, т. 2 от Закона за кредитните институции, да отнееа лиценза на банката поради неплатежоспособност, когато установи, че собственият й капитал е отрицателна величина.

Спасяване поединично

За пръв път се публикуват официални данни за постъпилите уведомления за цесии на вземания, сключени между клиенти на банката, както и за прихващания на задължения със вемания.

По данни от квесторите към 31.10.2014 г. прехвърлените вземания по договори за цесия са на обща стойност 1.18 млрд. лева, а волеизявленията за прихващане са на стойност почти 780 млн. лв. лева.

БНБ обаче подчертава, че дори всички уведомления за цесии и прихващания да бъдат отразени в счетоводните регистри на банката, финансовият и резултат би се подобрил едва със 161.5 млн. лв., а собственият капитал на КТБ, определен според Регламент (ЕС) № 575/2013, би останал отрицателна величина.

Сега ключовият момент ще е каква част от тези прихващания ще бъде призната, като според юристи решаваща за това ще е датата на неплатежоспособност, която трябва да бъде определена от съда. Като цяло сделките по цедиране и прихващане стават извън банката и са напълно законни и не увреждат масата на несъстоятелността, но се намесват директно в процедурата като разместват реда на кредиторите. Накратко те позволяват на негарантирани депозанти, облигационери и т.н. да прередят гарантираните вложители и респективно Фондът за гарантирне на влоговете, който ще поеме вземанията им. Затова и Фондът, който по закон избира синдика, ще има изгода да иска максимално ранна дата на несъстоятелност и съответно в последствие синдикът да се опита да отмени колкото се може повече от тези сделки.

Какво следва

По закон от днес започват да текат 20 работни дни в рамките на които Фондът за гарантиране на влоговете трябва да започне да изплаща гарантираните депозити. Това означава, че до края на месеца реалистично вложителите може да получат достъп до средствата си. ФГВБ има и опция да отложи с до 10 дни изплащането при извънредни обстоятелства. През това време в седемдневен срок той трябва да обяви през коя банка ще започне да изплаща около 3.6 млрд. лв. влогове, като индикациите са, че в този случай те ще са поне три, поради големият обем депозити.

Фондът разполага с 2.1 млрд. лв. активи, които в голямата си част са на депозит в БНБ и около 500 млн. лв. са вложени в ДЦК. В следващите дни ФГВБ ще трябва да направи и тях незабавно ликвидни, както и да набави недостигащите около 1.5 млрд. лв. Това трябва да стане чрез заем, като очакванията на пазара той да бъде чрез емисия облигации с държавна гаранция. За това обаче е нужно да бъде приета актуализация на бюджета.

Криминалният момент

В отделно съобщение БНБ обясни, че се е запознала с гласуваните в парламента препоръки да сключи договор с международно юридическо лице за проследяване на операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери в банката от акционери, администратори или свързани с тях лица.

Както и в парламента, БНБ изтъква независимостта си по българското и европейското законодателство, но "поделя загрижеността на Народното събрание, подкрепя осигуряването на проследимост на извършените операции с активи на КТБ, довели до настоящето тежко финансово състояние на банката".

Затова след отнемането на лиценза управителният съвет на централната банка е взел решение да възложи на представителя на БНБ в Управителния съвет на ФГВБ "да предложи Фондът или назначеният от него синдик на КТБ да сключи договор с юридическо лице, притежаващо съответния за това международен опит, което да проследи извършените операции с активи на КТБ, довели до достигане на собствения й капитал до отрицателна величина и до отнемане на лиценза на банката".

55 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sephiroth avatar :-|
    Oberyn
    • - 17
    • + 29

    Е най-накрая!

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 67

    Най-накрая, но опираме до съда. Не забравяй КОЙ има голямо влияние там.

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 5
    • + 61

    Когато централната банка на една държава започне да използва нарочно неистински данни.. положението става лошо.

    Нередност?
  • 4
    10stinki avatar :-|
    10 стинки
    • - 1
    • + 5

    Кой кого?

    Нередност?
  • 5
    heyco avatar :-|
    heyco
    • - 3
    • + 59

    Сега, да последват оставките на двамата основни виновници БНБ и КФН - Иван Искров и Стоян Мавродиев.

    Нередност?
  • 6
    boian.ikonomov avatar :-|
    jgold
    • - 2
    • + 33

    Крайно време беше.
    Дано обаче квесторите не са осчетоводявали тези заявления за прихващане или ако са, да бъдат отменени през съда, за да може Фонда за гарантиране на влоговете да събере поне нещо срещу изплатените депозити. Очевидно, че са правени само прихващания срещу читавите кредити. Затова капиталовата дупка не би намаляла особено дори ако всички прихващания се отразят.
    За всеки безпристрастен съд е очевидно, че банката е била неплатежоспособна на датата, на която е поставена под специален надзор (тогава е трябвало да плати, но не го е направила). И това трябва да е началната дата на несъстоятелност.
    Проблемът е, че това ще загне интереса на няколко големи кредитополучатели, които са се отървали от половината си кредити.
    Ако са се правили прихващания, дано Фонда успее да ги отмени, за да не плащаме всички (вярно по малко), за да спечелят здраво 20-30 крупни кредитополучатели на КТБ.

    Нередност?
  • 7
    kalnik avatar :-|
    Калник
    • - 1
    • + 11

    Интересни казуси се заформят. Както с цесиите, така и с решението на квесторите да намалят лихвите по всички депозити до стандартните за банката. Това последнито според мен не би трябвало да има сила по отношение на липсата на гаранция за депозити със специални условия тъй като по този начин се заобикаля закона и се увреждат интересите на Фонда за гарантиране на депозитите. Може би Фондът би трябвало да заведе дело срещу това решение, тъй като това го касае пряко! Или да не изплаща гаранции по подобни депозити и чака да насрещните дела.

    Нередност?
  • 8
    mayamsv avatar :-|
    mayamsv
    • + 36

    Става много интересно. С изказването на Искров отписването на капитала получен в противоречие с Регламент на ЕС от м. март т.г. ще бъде юридическа подкрепа на решението за отнемане на лиценза. Ама г-н Искров увеличението на капитала е ставало пред широко затворените очи на банката, която вие управлявате от години. Банковият надзор не е самостоятелна институция и ако там е допуснато това да се случи, със сигурност вината е и ваша. Да не забравяме, че 2 месеца след това БНБ дава разрешение КТБ да купи Креди Агриколе. Ясно е и че разтакаването с одитите, явно е целяло определени хора да извършват цесии и то за 1.18 млрд. (това са пари от негарантирани депозити за откупуване от кредитополучателят на неговото силно редуцирано обезпечение). И накрая ако банковият надзор така е контролирал всички български търговски банки какво остава да си мислим за "стабилността на банковата система" и ролята на УС и Надзора на БНБ. Същото се отнася и за КФН.

    Нередност?
  • 9
    dr.stefan.danev avatar :-|
    dr.stefan.danev
    • - 1
    • + 34

    Трябваше да стане по-рано. До сега гражданите с гарантирани депозити да си бяха взели парите, ако не беше това протакане. Тепърва ще разберем колко ще ни струва забавянето.
    Колкото до гражданите с негарантирани депозити - техните действия са били чиста финансова спекулация и следва да си поемат риска. Приема се, че щом имат милиони и са ги изкарали честно и почтено въз основа на труда и интелекта си би следвало да са грамотни поне колкото безпарично студентче първи курс без стипендия.
    Когато търгувате през форекс платформа например, не очаквате някой да ви поема загубите, пък вие само да си прибирате печалбите, в зависимост от случая.
    Тъмната страна на това източване са спекулативно високите лихви по определени депозити, както и други странни харчове, очевидно неизгодни за корпорацията, от икономическа гледна точка.
    При положение, че през тези години станахме свидетели на дефлация, лихвите, които са прибирали определени дами и господа, представляващи 20 пъти над германските, например, са били червена лампичка за всеки, който може да сметне 2 и 2. Дали има криминална страна и КОЙ е виновен, да кажат отговорните органи.
    Още преди години предупредих, че икономика в която банковия депозит е "най-добрата инвестиция", не я чака добро бъдеще. Банковата политика през последните 10 години беше твърде удобна за външни и вътрешни тъмни сили и твърде разрушителна за бизнеса, за да допуснем, че е била плод на чиста некомпетентност.
    Трябва ни истината, само истината и цялата истина и малко грамотност на вкус, за разкош.

    Нередност?
  • 10
    ktbnakude avatar :-|
    .......
    • - 1
    • + 5

    [quote#5:"Rhapsody of Fire"] Дано обаче квесторите не са осчетоводявали тези заявления за прихващане или ако са, да бъдат отменени през съда, за да може Фонда за гарантиране на влоговете да събере поне нещо срещу изплатените депозити[/quote]

    няма Заинтересовано лице , как да стане ??

    разумните хора инвестираха отдавна в други продукти..

    Влог на лихва = РИСК

    да се чака на прокуратурата да се самосезира е като

    от умрял писмо да чакаш

    Нередност?
Нов коментар