Съдът обърна позицията на КЗК по казус с БТК

Антимонополният регулатор сега твърди, че телекомът злоупотребява с господстващо положение. През 2011 г. комисията е мислела обратното

Казусът е от 2011 г., когато БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с "Източна телекомуникационна компания"
Казусът е от 2011 г., когато БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с "Източна телекомуникационна компания"
Казусът е от 2011 г., когато БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с "Източна телекомуникационна компания"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Казусът е от 2011 г., когато БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с "Източна телекомуникационна компания"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за злоупотреба с господстващо положение на БТК, съобщиха в петък от регулатора. Според него телекомът е налагал косвено извъндоговорни нелоялни търговски условия и е прилагал различни условия за едни и същ вид договори спрямо определени партньори, което ги е поставяло в неравностойно положение като конкуренти. 

Разследването е по жалба на "Източна телекомуникационна компания" (ИТК) за това, че БТК едностранно и неправомерно е прекратила Договора за взаимно свързване на обществени електронни съобщителни мрежи през февруари 2011 г.

Размразяване на стар спор

Казусът е от 2011 г., когато БТК прекратява едностранно сключения година по-рано договор с ИТК. Най-големият по приходи телеком в България обвинява оператора на фиксирани мрежи, че нейни абонати реално осъществяват международен трафик с мобилната мрежа, без това да се тарифира в роуминг. БТК обявява това за нерегламентиран трафик и за нарушение на договора и започва да предоставя взаимно свързване на цени на дребно. В отговор на това ИТК внася жалба в КЗК, като обвинява телекома в злоупотреба с господстващо положение. Комисията се произнася през декември 2011 г., като тогава не констатира нарушения от страна на БТК. Операторът на фиксирани мрежи обаче обжалва решението пред Върховния административен съд.

Казусът замира до декември 2014 г. Тогава петчленен състав на ВАС отменя решението на антимонополния регулатор и връща казуса за преразглеждане. В същата посока се е произнесъл и през юли тричленният състав на съда.

Обратният завой

След новите указания от магистратите КЗК променя напълно позицията си. Комисията посочва, че анализът на договорните клаузи е показал, че въпреки формалната равнопоставеност договорът е едностранно прекратен от БТК на спорни основания. Поведението на телекома е било продиктувано от пазарната му мощ, което е позволило да наложи нелоялни и неравнопоставени условия извън формалните отношения, предвидени в договора, е изводът на комисията. В същото време БТК е действала различно при сходни предходни случаи на констатиран нерегламентиран трафик, установява КЗК. Нещо повече - компанията е прекратила договорните си отношения с ИТК независимо от усилията й да прекрати повикванията от посочените номера, а като изискване за подновяване на взаимната свързаност БТК предложила договорна клауза, която целяла единствено да измени договорните отношения с ИТК. Това също така поставя малкия оператор в неравностойно положение спрямо конкурентите му, заключава антимонополният регулатор.

БТК има право да представи писмени възражения и доказателства в 30-дневен срок и достъп до материалите по делото. Също така компанията може да поиска изслушване в открито заседание.

Определението не подлежи на обжалване. 

Кой е жалбоподателят

"Източна телекомуникационна компания" е регистрирана в Костинброд и се занимава с изграждането на фиксирани мрежи, като дружеството има лиценз за това от 2003 г. Предоставя интернет и наземна телефония на частни и бизнес клиенти. Управител на ИТК е Пламен Балев. Компанията отчита приходи от 294 хил. лева през 2013 г. и загуба от 50 хил. лева, показват данните от Търговския регистър.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasco avatar :-P
    vasco
    • - 1
    • + 28

    Съобразителни хора са от КЗК. Стриктно се съобразяват с "конюнктурата" :)

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 18

    Приликата на на българския съд и държавните контролни органи от една страна и палачинката от друга е че се извъртат.
    Разликата , че първите не стават за нищо.

    Иначе от тия заобиколни ходове и старата ми тъща схвана, че няКОЙ (Пеевски & Со) иска да открадне дела на Цветан Василев в телекома.
    Както междувременно прехвърли, превъртя и т.н. компаниите-длъжници на КТБ. Затова сега не те, а всички ние ще плащаме несъстоятелността...

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 20

    Има ли поне една комисия, която да си върши работата, а не да обслужва интересите на властимащите?

    Нередност?
  • 4
    glupak_0 avatar :-|
    глупав българин
    • + 21

    КЗК замества съдия Ченалова - нали е административно отстранена. Нищо, КЗК е следващата. Стига ни правихте на маймуни, изпълнявате последните поръчки на Кой.

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • + 7

    Има смяна на караула и КЗК веднага реагира.

    Нередност?
Нов коментар