Размирна тройка в БТК

Властта в телекома вече е поделена между Цветан Василев, братя Велчеви и все по-важните миноритарни акционери

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вторник. 18 часа. Надзорният съвет на БТК заседава от час с единствена точка в дневния ред промени в управителния съвет на компанията. Интригата с най-големия телеком в България, която се върти от осем седмици и половина, е на път да се разплете. За всички в сектора е ясно, че в момента се придвижва първият етап от двустепенния план за отнемане на дружеството от Цветан Василев - премахването на властта му върху мениджмънта. Вторият ще е по-ключов - изгонването му и като собственик. Първият етап обаче също е важен - ако Василев няма контрол върху управлението на компанията, той не може бързо да вземе пари от нея. Затова и всички от индустрията са любопитни. Мълчанието обаче е плътно. Часове по-късно никой не знае нищо.

Сряда. Тишина от сутринта до вечерта. Обяснението - членовете на надзорния съвет са си дали обет за мълчание и са гласували специално решение да не дават никакви коментари пред никого, камо ли информация на медиите, докато промените не бъдат вписани в Търговския регистър.

Четвъртък. Мълчанието на надзорниците продължава, но неофициално вече всичко се знае.

Интригата бруто

БТК е контролирана от мажоритарния собственик на затворената КТБ Цветан Василев от ноември 2012 г. Тогава след сложна сделка по преструктуриране на дълговете на телекома Василев се оказа с 43.33% от акциите му, руската ВТБ - с 33.33%, а останалите малко над 23% бяха поделени между група бивши и настоящи кредитори на БТК. След затварянето на КТБ и оттеглянето на Василев зад границата и извън местната бизнес сцена, на която доскоро беше звезда, подобно на останалите му активи и БТК стана обект на желание. От една страна - от доскорошните му партньори от ВТБ през представителя им в България Милен Велчев, от друга -  отдепутата от ДПС Делян Пеевски, и от трета - от държавата. Тя заедно с Фонда за гарантиране на депозитите се оказа с над три милиарда лева "назад" от рухването на КТБ и има кристална житейска логика в това да бъде компенсирана по някакъв начин, макар и от юридическа гледна точка логиката да се оплита.

Затова и когато в началото на декември ВТБ свика заседание на надзора на БТК с предложение от управителния съвет да бъде махнат Златозар Сурлеков (ръката на Василев в телекома) и на негово място да влезе бившият генерален секретар на компанията Михаела Калайджиева, стана ясно, че започва план банкерът да бъде отстранен. Опитът обаче не успя, защото, макар и смяната да беше гласувана с мнозинство, осигурено през единия от представителите на самия Василев, ръководството на телекома така и не прати протокола от заседанието в Търговския регистър. Така промените изобщо не влязоха в сила, а междувременно всички акционери смениха картите си. От квотата на Василев Владимир Рангелов (който беше гласувал против Сурлеков) беше сменен със Светослав Димитров от кантората на председателя на надзора Владимир Пенков. От квотата на ВТБ братът на Милен Велчев Георги влезе вместо Александър Мороз. А мястото на Филип Харисън Грос като представител на кредиторите миноритари беше заето директно от Майкъл Тененбаум - един от големите държатели на дълг и книжа в БТК. Така логичните очаквания бяха на заседанието на надзора във вторник двамата от ВТБ да гласуват против Сурлеков и за Калайджиева, хората на Василев - обратното, и решаващ да е петият глас - този на Тетенбаум.

Промените нето

Това, което се е случило реално във вторник вечер, е, че Златозар Сурлеков е бил отстранен като член на управителния съвет на БТК (автоматично отпада и като председател), а на негово място не е бил назначен никой. Кандидатурата на Михаела Калайджиева не е получила достатъчно гласове. И предстои вече оределите с един човек членове на УС да изберат свой председател. Атанас Добрев остава главен изпълнителен директор на компанията, а въпросът за отстраняването му изобщо не е бил поставян.

Интересно е разпределението на самото гласуване. "За" отстраняването на Сурлеков очаквано са били трима надзорници - двамата на ВТБ и Тененбаум. По темата за Калайджиева обаче развоят е особен: хората на Василев са против, но "въздържал се" гласуват братът на Милен Велчев Георги и другият представител на руската банка Стефано Дзупет. В случая "въздържал се" на практика означава, че те не подкрепят кандидатурата, която банката сама е предложила. Ще има ли още промени - засега не е ясно.

Часът на Тененбаум

Резултатът от всички ходове до момента е, че промяна в собствеността няма, но реалната власт върху компанията е разтроена. В нея еднакви "ръце" вече имат Цветан Василев и братя Велчеви (Милен Велчев междувременно стана член на управителния съвет на "Вива телеком България" - дружеството, собственик на БТК) като представители на ВТБ. Майкъл Тененбаум пък като човека на миноритарите се оказва в ситуацията да бъде решаващ при всякакви евентуални, всъщност вероятни, несъгласия между тези две страни. Американецът, който чрез фонда си Tennenbaum Capital Partners е един от големите държатели на дълг и акции сред миноритарите в БТК, засега ще е в златната позиция на балансьор в нестабилна тройна коалиция.

Защо хората на Милен Велчев са гласували "въздържал се" на предложение, направено от самите тях, не е ясно. Велчев не вдигна мобилния си телефон, за да бъде попитан.

Самоличността на Добрев

В момента за промени в оперативното ръководство на БТК не се говори. Човекът, който е отговорен за "всекидневните" действия на телекома, е главният изпълнителен директор Атанас Добрев. Съответно той ще е фигурата, подложена на непрекъснат натиск от двамата воюващи акционери. А в компания от ранга на БТК, с приходи от почти 860 млн. лв. и 339 млн. лв. печалба преди лихви, данъци и амортизации за 2013 г., решенията, по които може да има противоречия, са ежедневие: кой доставчик да бъде избран за поддръжка и развитие на мрежата, кой да я обслужва рекламно или юридически, да се инвестира ли по определена технология и как, да се участва ли в търгове за още капацитет, да се сключват ли споразумения с други оператори за услуги на едро. При всички тези случаи става въпрос за доста пари и намеса може да се очаква. А Добрев, колкото и опит и положителни качества да има, има едно силно отрицателно качество не разполага с няколкостотин милиона евро. На БТК пък те ще й трябват както за да увеличи капитала си през май и да прави неизбежните всяка година инвестиции в модернизация на мрежата, така и за да си наеме честоти за следващо поколение мобилни комуникации. След "подстрижката" от над 71 млн. евро, които се оказаха в КТБ при затварянето й, компанията е подложена на риск именно от недостиг на средства за капиталови разходи. И вече е в неизгодно положение спрямо конкурентите си по тази линия.

Отделно не е ясно всъщност каква е стратегията на Милен Велчев и Георги Велчев - дали освен за интересите на ВТБ не действат и за тези на някой друг. Апетитът на Делян Пеевски към БТК от лятото на миналата година едва ли е бил краткосрочен и просто е секнал, а източници от сектора продължават да стоят на тезата, че единственият му възможен вход към компанията за момента е през братята.

С една дума, за мениджмънта предстоят тежки дни, а за самия телеком и бизнеса му това разкрачено положение не е никак полезно. Единственият изход, който може да му осигури стабилност, е продажба на стратегически инвеститор, и то колкото е възможно по-бързо.

Що се отнася до държавата, продължава да не е ясно дали тя има някакви шансове да бъде компенсирана през БТК за дупката от КТБ, която трябваше да се запълни. Все пак говорим за БТК, което означава, че изненади винаги се чакат.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 5
    • + 32

    Нека се кюскат на 22 - ри ми изтича договора и край уволнявам ги.:-)

    Нередност?
  • 2
    abygale avatar :-|
    abygale
    • - 1
    • + 46

    Най-после в пресата се появи материал за нещо, за което от два дни се говори. Пеевските медии мълчат - защо ли? И как ли пък не - сами да разкриват поредния опит за заграбване на активи на КТБ от страна на корпулентния депутат с помоща на двамата братя Велчеви. Интересното в картинката е защо не са подкрепили Михаела Калайджиева тия дето са я предложили. Сигурно качеството на св@рките й нещо е спаднало... Все пак ноторно известно е, че сестричката на Гергана Паси така си уреждаше апетитни и високоплатени позиции тук и там.

    Нередност?
  • 3
    abygale avatar :-|
    abygale
    • + 69

    Върхът на нахалството и наглостта е присъствието на "златотърсачите" братя Велчеви в тая компания. Чудя се на Милен Велчев не му ли стигат комисионните дето прибраха заедно с Катев от продажбата на държавните брейди облигации на стойност 1,3 млрд. долара. Сделката, известна повече като "Вълчевия дълг" си беше чиста /1 млрд. лв!/ загуба за българския бюджет. Пак по времето на българските юпита БТК бе продадена от държавата на Вива Венчърс далеч под пазарната й цена за мижавите 280 млн. евро. И сега Велчеви са отново в далаверата, удобно скрити под крилото на руската ВТБ и обслужващи едновременно с това интересите на Пеевски. Миленчо, Жорко да не се задавите...

    Нередност?
  • 4
    glupak_0 avatar :-|
    глупав българин
    • - 3
    • + 31

    Браво, Капитал! Да не се лъжем - държавата в този случай е КОЙ, а администраторите в лицето на Бойко просто ще осигурят подкрепа - така или иначе няма вече много за крадене. Братята Велчеви да не ги мислим - те са машата, която няма да остане на сухо. Дали обаче ще мине номерът - доста е прозрачно -дори актив като БТК няма да покрие загубите на няКОЙ по Южен поток.

    Нередност?
  • 5
    abygale avatar :-|
    abygale
    • + 83

    "За всички в сектора е ясно, че в момента се придвижва първият етап от двустепенния план за отнемане на дружеството от Цветан Василев..."
    Тук се сещам за една мисъл на Айн Ранд: "Наблюдавайте парите...Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."

    Нередност?
  • 6
    glupak_0 avatar :-|
    глупав българин
    • - 1
    • + 33

    До коментар [#5] от "abygale":

    да продължа - когато виждате, че КОЙ ограбва безнаказано, а нищо досега не е създал, напротив, минира и взривява всичко, до което се докосне - спукана ни е работата. Да не се залъгваме - това НЕ е поредната мафиотска битка, а игра с огъня - БТК е наистина компания от значение за националната сигурност. А стратегически инвеститор от КОЙ няма да купува, дори на безценица.

    Нередност?
  • 7
    glupak_0 avatar :-|
    глупав българин
    • - 1
    • + 28

    Тройно печеливша комбинация - банката на Путин, Пеевски в личен план и ДПС в цялост. Честито на печелившите!

    Нередност?
  • 8
    zax50315885 avatar :-|
    Teaser
    • - 3
    • + 19

    Ако служебното правителство на Марин Райков не беше харизало златната акция на държавата щеше да е по-лесно овладяването на активите на БТК в полза на държавата, за да се намалят малко загубите от БТК....

    Нередност?
  • 9
    a_tanas avatar :-|
    a.tanas
    • - 1
    • + 13

    Тъкмо за златната акция си мислех. Е, остава златната рибка.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    dedoliben avatar :-|
    dedoliben
    • - 1
    • + 10

    БТК е като БТВ никога даже и за една секунда не е преставала да е собственност на българи.

    Нередност?
Нов коментар