КЗК глоби БТК с 812 хил. лв.

Наказанието е заради продажба на евтини таблети

Ръководената от Петко Николов КЗК създава прецедент, който в бъдеще може да спре всяка промоция, предлагаща комбинация от услуга с ниска цена на устройства.
Ръководената от Петко Николов КЗК създава прецедент, който в бъдеще може да спре всяка промоция, предлагаща комбинация от услуга с ниска цена на устройства.
Ръководената от Петко Николов КЗК създава прецедент, който в бъдеще може да спре всяка промоция, предлагаща комбинация от услуга с ниска цена на устройства.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ръководената от Петко Николов КЗК създава прецедент, който в бъдеще може да спре всяка промоция, предлагаща комбинация от услуга с ниска цена на устройства.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с почти 812 хил. лв. на БТК за това, че е предлагала евтини таблети в пакет със своя услуга. Санкцията е по решение на регулатора, взето след жалба на браншово сдружение на регионални доставчици на интернет и телевизия. То ще бъде обжалвано от БТК, уточниха веднага от оператора. По-интересното в случая е, че с позицията си КЗК създава прецедент, по който в бъдеще може да бъде спряна всяка промоция на оператор, предлагащ комбинация от услугата, която доставя, с ниска цена на устройства, по което тя да се получава - практика на телеком пазара не само в България.

UMTS, или жиците в Бобов дол

Жалбата, заради която КЗК глобява БТК, е на сдружението на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" - "Мултимедиа БГ" - София, и "Кабел сат запад" - Благоевград, и "Вирджиния Ер Ен" - Бургас, и е подадена в средата на миналата година. В нея се настоява КЗК да проучи дали телекомът не е нарушил две постановки от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). С едната се забранява предлагането или даването на добавка към дадена стока или услуга безвъзмездно или на привидна цена, а с другата - продажбите на вътрешния пазар на значителни количества стоки за продължително време на цени, по-ниски от разходите за производството и реализацията им. Сега КЗК решава, че БТК не е извършила нарушение на второто правило, но пък е виновна по първото. Заради което санкционира компанията с 0.1% от нетните й приходи от продажби за 2013 г., което означава 811 879 лв.

Поводът за жалбата е, че в периода от януари до юли 2014 г. БТК е предлагала на клиентите, които подписват нов или преподписват срочен договор за абонаментни планове Traffic Unlimited + - S, М, L, XL, да купят определени модели таблети: Asus Fonepad 7, Asus Fonepad ME371MG, Lenovo A3000, Lenovo S5000, Lenovo Yoga 10.1 HD+, Samsung Galaxy Tab 3 7 Lite и други, на цени значително под пазарните. Офертата е била валидна при сключване на едногодишен или двегодишен договор за ползване на интернет и е включвала опции както за еднократно плащане на таблета, така и за покупката му на лизинг. Това според КЗК представлява предлагане на забранена добавка съгласно ЗЗК, което е от естество да увреди конкурентната среда, пише в специалното прессъобщение на регулатора.

Логиката на решението всъщност е, че регионалните интернет и тв доставчици са ударени от БТК, защото и те, както и тя, предлагат достъп до световната мрежа, а големият телеком извършва нелоялна конкуренция спрямо малките оператори, предлагайки евтини крайни устройства за този достъп.

Позицията на БТК, изпратена до регулатора и описана в решението му, е, че в случая "ТВ Клуб 2000" не е и няма как да претърпи вреда от промоцията, защото самото то не е компания и не предлага никакви услуги на крайни клиенти. Освен това КЗК смесва два различни пазара: този на фиксиран интернет, където са активни фирмите в сдружението, и този на мобилен през GSM/UMTS мрежа (второ и трето поколение мобилни комуникации). Тоест в единия случай говорим за телевизия и "домашен" интернет в Дупница, Самоков, Бобов дол и Кюстендил например (където работи "Кабел сат запад"), а в другия - за достъп през смартфони и таблети на територията на цялата страна. В крайното си решение обаче КЗК заема позицията, че независимо от технологията пазарът е един и същ, и глобява БТК, макар и да признава, че и други оператори пакетират атрактивно устройство на ниска цена с договор за услуга на абонаментен план.

"Особеното" мнение

"Решението на КЗК лишава българските потребители от достъп до таблети на достъпни цени. Забранява се едно от най-големите предимства на пакетното предлагане на услуги – комбиниране на устройства с абонаментен план на изгодна цена. Това е обичайна и установена от години практика както в България, така и в страните от ЕС", реагираха от БТК. Според телекома неясно остава отражението на решението върху другите мобилни оператори - по логиката на КЗК те също трябва да променят търговската си политика. "Полза от това няма да имат нито крайните потребители, които ще трябва да плащат повече, нито самият бизнес в лицето на мобилните оператори", пишат от БТК. Оттам напомнят, че в много държави от Европейския съюз може да се купи таблет или телефон за едно евро, ако е комбиниран с мобилен план или мобилен интернет. "Компанията желае да продължи тази практика и ще обжалва решението на КЗК", се казва още в позицията на оператора.

В преписката на регулатора по темата впечатление прави особеното мнение на един от членовете му - Весела Андонова. В него тя обяснява, че не е съгласна с решението на колективния орган, нито с мотивите му. Основен аргумент на Андонова е, че регионалните доставчици на фиксиран интернет не работят на един и същ пазар с операторите на мобилен достъп до мрежата (като се цитира анализ на Комисията за регулиране на съобщенията по темата), и следователно двете страни не са конкуренти. Те няма и как да станат такива, твърди членът на КЗК, защото нито има как кабелните оператори да получат честотен спектър за мобилен пренос, нито пък се очаква да изградят съответните мрежи, за да го използват.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zo avatar :-|
    zo
    • - 3
    • + 45

    Сакън да нема нещо евтино на пазара...

    Нередност?
  • 2
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • - 5
    • + 43

    Аз по принцип не харесвам т.н. "телекоми", ама тази комисия, наречена "КЗК" доста се е оляла.
    Та ако тя беше в Германия щеше да глоби всички оператори, защото те предлагат за 18.99 Евро всичко на макс (разгпвпри+Интернет+СМС) както тарифа + 1 Евро за водещ мобилен телефон (я аи-Фон, а Самсунг - последен модел).
    Тези нашите - не са наред.

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 21
    • + 9

    До коментар [#2] от "Чарли www.рубли.NET":

    хайде покажи такава тарифа. Не дезинформирай хората, за да си мислят, че в чужбина всичко е рай

    Нередност?
  • 4
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 33

    КЗК отдавна е под контрола на Пеевски и Борисов, а Петко Николов е един от най-заможните хора в България. Той осребрява добре всичките си действия или бездействия. А това, в което не успява той, го реализира съпругата му, видна столична... нотариуска. Не търсете логика - просто бизнес!

    Нередност?
  • 5
    rational72 avatar :-|
    rational72
    • + 25

    10 е наредил "да се удари"...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 6
    stoner_boner avatar :-|
    Damyan Ganchev
    • + 22

    приятно впечатление прави особеното мнение на г-жа андонова, може би члена на комисията с най-дълъг стаж в КЗК след председателя разбира се но той, както справедливо отбелязаха по-горе, е особен случай ...

    Нередност?
  • 7
    xqv31309910 avatar :-?
    Just Бахур
    • + 29

    През 2007-ма, като излезе Nokia N95, в България се продаваше за около 1400 лева, а във Финландия, при склчване на 3-годишен договор, същата Нокия струваше 3 евро.

    Спомням си я тази оферта на Sonera като бял ден. Тогава станах клиент на DNA с предплатена карта. Цената на минута FI-BG беше 16 евроцента. Цената на роден червен ребрандиран оператор беше около 3 лева...

    Та, не ми е жал, че са глобили оранжевите. Жал ми е, че КЗК ги глобява НЕЛОЯЛНО.

    Нередност?
  • 8
    dragon_reborn avatar :-|
    The Dragon Reborn
    • - 1
    • + 12

    До коментар [#2] от "Чарли www.рубли.NET":

    В Германия хич не е така.

    По темата: преди две години глобиха и Мобилтел като даваше безплатно телевизор, лаптоп или смартфон от висок клас. Сега разбирате ли защо никога няма да има безплатен телефон или подобно нещо? Не в доставчиците е проблема, а в закона.

    Нередност?
  • 9
    ___b avatar :-|
    ___b
    • - 2
    • + 2

    Звучи ми като ПР кампания. Предполагам глобата ще падне след обжалването, но всички вече знаем какви устройства и с какви услуги е продават много"еФтино" :)

    Нередност?
  • 10
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • + 4

    Аман от комисии.
    За КФН чухме и видяхме странни и трудно обясними решения. Дори се реши специална комисия в НС да ги прегледа, преслуша и ( дано) им сложи диагноза.
    Сега друга комисия излиза с едни доста волунтариостичнио и необясними решения.
    И т.н., комисия след комисия, все хора и органи, които ние гражданите и бизнеса издържаме, за да ни вършат някаква работа, а не да разбунват и без това доста разтревоженото ни общество.
    Явно трябва управляващата коалиция, може би с някакъв консенсус в НС, да разгледа работата на различните комисии и агенции и да се направи ако трябва и количествени оценки за тяхната работа, на основата на броя решения и ефектите от тях, така че да се очертаят проблемните места и да се извършат законови и персонални промени.

    Нередност?
Нов коментар