🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мениджъри на Uber ще бъдат съдени във Франция

Париж предприе активни мерки срещу компанията след бурните протести на таксиметрови шофьори

Протестите на френски таксиметрови шофьори срещу Uber ескалираха през миналата седмица
Протестите на френски таксиметрови шофьори срещу Uber ескалираха през миналата седмица
Протестите на френски таксиметрови шофьори срещу Uber ескалираха през миналата седмица    ©  CHARLES PLATIAU
Протестите на френски таксиметрови шофьори срещу Uber ескалираха през миналата седмица    ©  CHARLES PLATIAU
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Двама европейски директори на щатската компания Uber бяха задържани от френските власти и ще бъдат съдени като част от мерките на Париж срещу таксиметровата услуга, която бе обявена за незаконна в страната, съобщава Reuters. Ръководителят на Uber France Тибалд Симфал и генералният мениджър на компанията за Западна Европа Пиер-Димитри Гор-Коти бяха арестувани като част от разследването, което доведе до обиски на френските офиси на компанията през март. Делото срещу тях е насрочено за 30 септември.

Правна битка

Разследването е фокусирано върху една от основните транспортни услуги на компанията в страната, наречена UberPOP. Тя позволява на пътниците да ангажират превоз от частни шофьори чрез мобилно приложение. Лицензираните таксиметрови превозвачи  определят услугата като нелоялна конкуренция и организираха протести, които наскоро ескалираха и доведоха до официална забрана на UberPOP.

Свързването на клиенти с нелицензирани превозвачи чрез приложения като UberPOP е забранено от закон, приет от френския парламент през октомври 2014 г. Uber обаче продължава да оперира, тъй като тече обжалване на решението в Конституционния съд. Компанията заявява, че ограниченията противоречат на правата за свободно развиване на бизнес, заложени във френската конституция и европейските договори. От своя страна френските власти изтъкват, че обжалването не отменя действащите закони. Дори след арестите компанията не спря услугата си UberPOP.

Директорите на компанията, които бяха освободени след една нощ в ареста, ще бъдат съдени по обвинения за разпространение на заблуждаващи реклами и участие в незаконна таксиметрова услуга чрез предоставяне на средства за реализирането й на шофьорите. Обвиненията включват и събиране и използване на лични данни без съответното разрешение от регулаторите. Обвиненията могат да доведат до налагане на глоби до 300 хил. евро и две години затвор.

Uber заяви в специално обръщение, че желае да продължи конструктивните разговори с правителството по въпросите на транспортните регулации и очаква решението на френския Конституционен съд за закона, забраняващ нейните услуги. "Има път напред извън тази ситуация – чрез регулации, които са фокусирани върху нуждите и сигурността на потребителите, които същевременно дават възможност на повече хора да се възползват от новите икономически възможности", заявява компанията. По отношение на делото срещу мениджърите говорителят на Uber завява, че "това е нещо нечувано", а обвиненията са "чиста клевета", отбелязва Wall Street Journal. Източници на изданието от компанията са коментирали, че виждат в активността на властите просто опит да се успокоят протестиращите таксиметрови шофьори.

Местна съпротива

Навлизането на пазара на Uber предизвика протести на таксиметровите шофьори в редица градове от Лондон до Ню Делхи, тъй като подкопава традиционния бизнес модел на превозвачите, който изисква плащане на често скъпи лицензи. Във Франция съпротивата срещу Uber ескалира през миналата седмица, когато таксиметрови шофьори блокираха важни пътища, а на някои места протестите прераснаха в насилие.

Регулаторните трудности в държави, вариращи от Холандия до Индонезия, могат да подкопаят пазарната оценка на стартъп компанията, която надвишава 40 млрд. долара според данни от последните набирания на инвеститори. В края на миналата година обвинения бяха повдигнати и срещу ръководителя на Uber в Южна Корея. Компанията среща трудности и в САЩ. През тази седмица властите в Ню Йорк взеха решение да ограничат лицензите за коли, които могат да се отдават под наем, което доведе до протести от страна на Uber и шофьорите, работещи за компанията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drbbbb avatar :-|
    Tru Soulja
    • - 7
    • + 3

    Нaй нaкрaя....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    rurade avatar :-|
    rurade
    • + 5

    Затова във Франция ще продължават да плащат по 2 евро на километър и още няколко допълнителни такси като брой пътници,брой куфари,вземане от летището и тн и тн!Да са живи и здрави!

    Нередност?
Нов коментар