Съдебните предизвикателства пред Uber по света

КЗК глоби двете компании, които предлагат услугата в България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Комисията за защита на конкуренцията наложи 4 глоби за общо 200 хил. лв. на двете компании, които предлагат в България услугата за превози Uber. Санкционирани са Uber BV - Холандия, и Rasier Operations - Холандия. По думите на говорителя на комисията Марио Гаврилов предлаганата от компаниите услуга е идентична с таксиметровите превози, но доставчиците заобикалят данъчното законодателство, не плащат лицензи, не дават отчет за приходите си и така създават неконкурентна среда на пазара.

В световен мащаб Uber се сблъсква с подобни регулационни предизвикателства. Представяме ви в кои страни компанията има проблеми с дейността си.

Франция

Във Франция се стигна до арести, след като двама европейски директори от  компанията бяха задържани от френските власти и ще бъдат съдени като част от мерките на Париж срещу таксиметровата услуга, която беше обявена за незаконна в страната. Ръководителят на Uber France Тибалд Симфал и генералният мениджър на компанията за Западна Европа Пиер-Димитри Гор-Коти бяха арестувани като част от разследването, което доведе до обиски на френските офиси на компанията през март. Делото срещу тях е насрочено за 30 септември.

Германия

През март съд във Франкфурт забрани най-популярната услуга на приложението Uber Pop, защото нарушава закона за пътническия транспорт, тъй като шофьорите нямат лиценз, а взимат пари от пътниците. Всяко нарушение на забраната на Uber Pop може да се накаже с до 250 хил. евро, решиха тримата съдии. Uber обяви, че ще обжалва, и подаде жалба в Европейската комисия срещу забраната на услугата в страни от ЕС.

Великобритания

Кметът на Лондон Борис Джонсън иска да спре ръста на броя на частни таксита в града. Uber от своя страна настоява това да бъде обсъдено.

Холандия

През април прокуратурата започна разследване на Uber заради предоставяне на определената като нелегална услуга.

Швейцария

След серия оплаквания от таксиметрови фирми и глоби между 100 и 200 хил. швейцарски франка в началото на юни съдът в Женева реши, че Uber трябва да плаща данъци, съобразени с регионалните разпоредби за таксиметрови услуги. Шофьорите на компанията вече ще трябва да имат професионален лиценз и автомобили, които отговарят на изискванията за таксиметровия бранш.

Русия

Санкт Петербург отхвърли искането на местните таксиметрови компании за забрана на Uber. От браншовата асоциация призоваха в началото на юли с отворено писмо да бъдат забранени онлайн транспортни фирми като Uber, GetTaxi и Yandex Taxi. В отговор говорителят на областния управител Георги Полтачвенко обясни, че забрана на онлайн бизнеси е извън компетенциите на местната власт и решения следва да бъдат взети на правителствено ниво.

Португалия

Решението на португалски съд от април за забрана на дейността на Uber беше отменено края на миналия месец от по-висока инстанция, съобщават от националната асоциация на шофьорите ANTRAL.

САЩ

Регулацията на услугите, предлагани от Uber, е затруднена не само от различията в законодателството на отделните щати, но и в отделните градове. В Ню Йорк Комисията за таксита и лимузини предлага да се регулират конкретно мобилните приложения за подобен тип услуги. В престижния район Хамптънс до Ню Йорк компанията спря дейността си в началото на юли, след като беше издадена разпоредба всеки шофьор на такси да има и физически офис в града. В щатите Аляска и Орегон дейността й също е спряна след обвинения за нарушаване на установения ред.

Китай

Министерството на транспорта забрани още през януари 2015 г. използването на частни автомобили за нелицензирани транспортни услуги. В същото време министерството одобрява използването на софтуера за лицензираните коли на Uber.

Южна Корея

Правителството възнамерява да забрани частните таксиметрови услуги на Uber до края на годината, съобщи в края на май Reuters.

Тайван

Страната търсeше законов начин да ограничи дейността на компанията, след като през декември министърът на транспорта и комуникациите обяви модела за нелегален. В началото на юли стана ясно, че министерството планира да повиши тарифите на легалните таксита. Шофьорите на Uber ще трябва да бъдат назначени на работа в компанията.

Тайланд

В Тайланд правителството отхвърли в началото на май внесената от Uber и GrabTaxi петиция за легализиране на услугите им.

Индия

Компанията подаде молба дейността й в Делхи да се извършва според местната регулацията за таксиметров транспорт. Бизнесът й беше забранен през декември поради съмнение за изнасилване от шофьор на фирмата. Uber пое ангажимент да назначава водачи само с проверено минало.