ТЕЦ "Марица-изток 2" се бори за привилегии

Депутати предлагат поправки, които да увеличат приходите на централата за студен резерв

Централата не може да участва на търговете за студен резерв поради неконкурентната си цена
Централата не може да участва на търговете за студен резерв поради неконкурентната си цена
Централата не може да участва на търговете за студен резерв поради неконкурентната си цена    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Централата не може да участва на търговете за студен резерв поради неконкурентната си цена    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Загубите биха били са за сметка на Електроенегийния системен оператор, който ще трябва да плаща допълнително 40 млн. лв. годишно.

Либерализацията на енергийния пазар може да е добра крачка за потребителите, но за някои производители означава загуба на сигурен пазар за продажбата на електроенергия. В подобна ситуация е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която от средата на миналата година остана с минимална квота за доставка на регулирания пазар, не може да разшири значително дела си на свободния пазар, а цената й е неконкурентна на обявяваните търгове за студен резерв. Така се оказа, че за централата е трудно да оцелява в пазарни условия и всячески се опитва да накара държавата да й подсигури нужните приходи.

Хайде на поправките

В този дух е и внесената в началото на март поправка в Закона за енергетиката от петима депутати от район Стара Загора, четирима от които от парламентарната група на ГЕРБ и един от БСП – бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. От групата вносители само Стойнев е член на комисията по енергетика.

Внесените за обсъждане текстове предвиждат да се даде право на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) да резервира допълнителни мощности за студен резерв с цел да се предотвратят тежки аварии. Според мотивите на вносителите така ще се разшири обхватът на мощностите, които имат необходимите технически характеристики да изпълняват функцията на резерв. Поправките предвиждат също разходите за тези допълнителни мощности да не се включват в цената, определяна от енергийния регулатор. В същото време обаче една от алинеите гласи, че тези мощности трябва да се купуват по регулирана цени за разполагаемост.

Какво стои зад предложението

Поправките поставят и куп технически характеристики пред допълнителните мощности за студен резерв, които според добре запознати източници водят конкретно към ТЕЦ "Марица-изток 2". Според източници от Народното събрание идеята всъщност е била на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, за когото по обясними причини е важно да пази интересите на един от основните работодатели в региона. Поправките целели да осигурят на централата 250 мегавата за студен резерв, като така й гарантират нужния доход. Изискването този резерв да е по регулираната цена за разполагаемост пък означава ЕСО да плаща три пъти по-скъпо за тази услуга от цените, постигани на провежданите търгове. Причината е, че последната цена за разполагаемост, определена от КЕВР за ТЕЦ "Марица-изток 2", е 24.13 лв. за мегаватчас, а най-високата постиганата цена на търга за март 2016 г. е 8.42 лв.

Това означава, че ЕСО трябва да плати около 40 млн. лв. повече, за да се осигури приход на държавния ТЕЦ, и то за своя собствена сметка, тъй като според поправките тези разходи няма да бъдат включени в мрежовите такси на дружеството, определяни от КЕВР.

За опцията да продава студен резерв по цена за разполагаемост ТЕЦ "Марица-изток 2" настояваше още през миналата година в ценовото си заявление пред регулатора. То заедно с искането за задължително изкупуване на енергията й от Националната електрическа компания беше описано и във финансовите отчети на компанията за 2014 г. Там се посочваше, че ако тези условия не бъдат изпълнени, централата ще изпадне в тежко финансово състояние. На практика тя е в такова още от 2014 г., когато реализира загуба от 35 млн. лв., а от финансовия отчет за деветмесечието на 2015 г. се вижда, че то значително се е влошило, увеличавайки загубата си с четири пъти в сравнение със същия период на миналата година до 61.8 млн. лв.

Засега изглежда, че предложението няма да мине през Народното събрание. То обаче е показателно за това как някои дружества се опитват да си извоюват привилегировано положение спрямо конкурентите си.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-?
    krastitel
    • + 2

    е като крадат много там стават загуби ако си на нормален пазар, затова да прехвърлим тежестта на данъкоплатците

    Нередност?
  • 2
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 3

    Разбра се,че сиренето е с пари.От години ни я хвалят,как произвеждала евтин ток,а американските скъп.

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 3

    Приходите на ТЕЦ "Марица -Изток -2" за студен резерв са разходи за потребителите по какъвто и начин да бъде замаскирано, така както всички разходи до момента за Белене ги плащаме чрез сметките си за ток.
    Капитал, ако може имената на депутатите, за Стойнев разбрах, той отдавна е в списъка на крадците.

    Нередност?
  • 4
    t_ avatar :-|
    t_
    • - 1

    Добре де, как другите централи предлагат 3 - 4 пъти по - ниска цена? Аз не съм съгласен да плащам повече. Да ги метнат всичките, да не крадат толкова много.

    Нередност?
  • 5
    ivanski12 avatar :-@
    Ivanski

    До коментар [#2] от "Роси":

    Алангоолу, ако й изкупуват енергията като на американските тецове, въобще нямаше да им трябва да имате тези приходи. Сам провери на какви цени продават едните и другите.

    Нередност?
  • 6
    qko42393503 avatar :-@

    До коментар [#5] от "Ivanski":

    Не само че не изкупуват тока на централата на цените като на америк. централи, ами въобще не и го изкупуват. Защото на америк. централи по договор изкупуват целия произведен ток, така че за Марица-Изток-2 не остава никакъв дял. Затова те са зле, макар че продават тока си на 5-6 ст./кВч, докато амер. централи ни шибат по 13-21 ст./кВч.

    Нередност?
  • 7
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Берое да си търси спонсор. Няма как - нали затова се реформира системата, за да отпадне скъпия ток. Сега пак ли да вкарваме НЕК в дългове, за да поддържаме неефективни производства? Защо от ТЕЦ-а не им е хрумнала "революционната" идея да подобрят ефективността си?

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#5] от "Ivanski":

    Те ако имаха възможност, нямаше да изкупуват и от американските ТЕЦ-ове ток, ама има договори. Трябваше да се освободи НЕК от трупането на дългове - направиха го. Всички подобни действия на това по-горе са крачка назад. А има дългове за плащане. С либерализацията на пазара НЕК ще е пред още по-голям натиск.

    Нередност?
  • 9
    ivanski12 avatar :-|
    Ivanski

    НЕК - въобще не е освободена от дългове!!!

    Нередност?
Нов коментар