Цветан Василев е на път да продаде "Дунарит" на "Емко"

Сделката се прокрадва между редица запори на НАП и синдиците на КТБ

Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев преди години кандидатства да купи ВМЗ и НИТИ, но държавата се отказа от приватизацията
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев преди години кандидатства да купи ВМЗ и НИТИ, но държавата се отказа от приватизацията
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев преди години кандидатства да купи ВМЗ и НИТИ, но държавата се отказа от приватизацията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев преди години кандидатства да купи ВМЗ и НИТИ, но държавата се отказа от приватизацията    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите производители на военно оборудване в страната - "Емко", иска да придобие завода за експлозиви "Дунарит". Това става ясно от подадено заявление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията, в което се говори за "придобиване на пряк едноличен контрол". Засега няма информация как точно и с кого се договаря сделката, предвид, че акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик - "Кемира", са обект на запори от НАП и от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Собственик на "Емко" е Емилиян Гебрев, който отказа коментар пред "Капитал". Движенията по партидата в Търговския регистър на "Кемира" обаче говорят за вероятни действия на мажоритарния акционер на КТБ Цветан Василев, който се приема, че контролира "Дунарит". Преди година заводът беше сред активите, за които Пиер Луврие обяви, че е придобил от Василев за 1 евро срещу ангажимент да разплати задълженията към банката.

Малък корпоративен преврат

По всичко личи, че подготовката за прехвърлянето е започнало още през януари. С молба от 9 януари 2016 г. Иван Езерски в качеството си на управител на неизвестното в бранша дружество ТМН заявява пред управителя на "Кемира" Асен Бабански желание неговата компания да участва в увеличение на капитала на "Кемира" с 50 хил. лв. Изрично е уточнено, че има готовност 35 хил. лв. да бъдат внесени веднага, а още 15 хил. лв. - в срок до една година. Тъй като капиталът на "Кемира" преди тази операция е 5 хил. лв., това ефективно означава смяна на контрола над дружество, а с това и над "Дунарит", тъй като то притежава 92% от акциите на русенския завод. На 22 януари Асен Бабански, този път в качеството си на изпълнителен директор на "Хедж инвестмънт България" - едноличният собственик на "Кемира", приема молбата. И така на 5 февруари парите за увеличението на капитала са преведени (от сметката на ТМН в Инвестбанк към тази на "Кемира" в Пощенска банка) и се сключва нов дружествен договор, с който срещу 35 хил. лв. ТМН придобива контрола над "Дунарит".

Любопитно е, че основател и едноличен собственик ТМН е Теодор Николов и той остава такъв до 22 януари. Според документите, представени в Търговския регистър, на тази дата той прехвърля участието си на управителя Иван Езерски, който е вписан и като управител. Сделката е по номинал за 2000 лв.

По интересното обаче е, че чрез това увеличение се заобикалят досега наложените запори, чрез които държавата и синдиците на КТБ са направили опити да се блокират смени в собствеността на "Дунарит". Акциите на завода, притежание на "Кемира", са запорирани още през април 2015 г. от главния публичен изпълнител към териториалната дирекция на НАП - София, като предварителна обезпечителна мярка. По същия начин заради предполагаемо вземане за 290 хил. лв. е блокиран и делът на миноритарния акционер "Никкомерс 01" (също свързан с КТБ и Цветан Василев). А на 10 декември 2015 г. чрез частен съдебен изпълнител Стоян Якимов заради дължими 35 млн. евро главница плюс още просрочени лихви по искане на КТБ е запориран и делът на "Хедж инвестмънт България" в "Кемира". Чрез увеличението на капитала обаче реално влиза нов собственик, без никакви тежести и вероятно именно той е продавач по планираната сделка.

Кой е продавачът

Преки връзки на Иван Езерски с някои от заподозрените с интереси в "Дунарит" няма. Според регистъра ДАКСИ единственото му друго участие е като управител на "Фемили тийм", където собственик пак е Теодор Николов. Името е подобно на това на Даниела Езерска - изпълнителен директор на оператора на телевизионния мултиплекс "НУРТС Диджитъл", но няма доказателства за роднинска връзка. Друга линия, по която сделката води към компаниите около КТБ и Цветан Василев, е адвокатът, направил вписванията в Търговския регистър. Както при смяната на собствеността на ТМН, така и при увеличението на "Кемира", това е Димитър Алабаков. От септември 2014 г. той е в борда на "ПланаСат" - дружество, което беше обособено от активите на НУРТС. Към тогава са и последните данни за собствеността в него, която се поделя на 50% за "Сагара трейд" (свързвано с Цветан Василев) и 50% за "Глобални пътни системи" (чийто контрол вероятно е в Бисер Лазов, някогашната дясна ръка на банкера и сега приеман за част от лагера на Делян Пеевски).

Със сигурност обаче сделката не е по вкуса на синдиците на КТБ. Справка в системата на Софийския градски съд показва, че те са завели три различни дела по темата. На 11 февруари съдът е отхвърлил искането им да се спре вписването на увеличението на капитала на "Кемира". На следващия ден обаче има внесен и иск спрямо "Кемира" и "Хедж инвестмънт България", по който още няма произнасяне.

Кой е купувачът

"Емко" е създадена през 1992 г. и е специализирана в производството на широка гама боеприпаси, основно артилерийски и взриватели, и има международен сертификат за търговия с оръжие. Производството е основно в Трявна, а малка част - в Монтана. До голяма степен то се допълва с това на "Дунарит". В последно време по всичко личи, че бизнесът й се разраства, като по данни от фирмения регистър ДАКСИ осигурените от нея служители нарастват от около 600 души в началото на 2015 г. до 698 през септември на същата година. За 2014 г. приходите са 86.4 млн. лв., а печалбата - 15 млн. лв., по данни от регистъра КАПИ. Година по-рано приходите са 68.8 млн. лв., а печалбата - 10.5 млн. лв. "Дунарит" е малко по-голям - с приходи от 103 млн. лв. и печалба от 14 млн. лв. за 2014 г., сочи справка в КАПИ.

Амбициите за разрастване на "Емко" също не са тайна - в последните години компанията беше сред кандидатите при провалените опити за приватизация на ВМЗ - Сопот, и НИТИ - Казанлък.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 11

    Който е подценил Цветан Василев, все е сгрешил. Вижте как на някои хора им окапа косата.

    Нередност?
  • 2
    lumina avatar :-P
    Тя
    • + 9

    Брилянтен финт.:-)

    Нередност?
  • 3
    sherekhan avatar :-|
    sherekhan
    • + 6

    ЦВ се оказа по умен и от ББ и от ДП. Подозирам че сърбите няма да го пуснат да си дойде в БГ. Да не говорим, че е ценен и за тяхното разузнаване, ако щете :D

    Нередност?
  • 4
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#3] от "sherekhan":

    умен е да източи банката ,докато с него е цялата власт ,данъчни , полиции ,ДАНС , КОЙ партий ,финансови разузнавания , всички държавни структури и проверяващи ,синдици ,които са с основната задача ,да източат колкото се може повече държавата ,чрез покриване активи и пасиви на КТБ , засега близо 4 милиарда ,очакваме чрез дела ,колко ще бъде осъдена държавата още да плаща ,щото срещу тях няма държава ,има само далавераджии

    Нередност?
  • 5
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • + 6

    До коментар [#4] от edin drug
    Като е източил банката, защо година и половина няма обвинение в съда, а само PR акции на прокуратурата?
    "Цялата власт от данъчни, политици, ДАНС" и синдици са на Пеевски. Това и децата го разбраха.

    Нередност?
  • 6
    contra_banda avatar :-|
    contra_banda
    • - 1
    • + 3

    Ама нали Дунарит беше продаден на руснаци? Сега се оказва друго. Работата малко мирише като за Виваком: нищо не е така както изглежда, ама важното е да пишем нещо. Защо няма нищо за участието на Бойко Борисов и новия му посредник Йордан Христов?

    Нередност?
  • 7
    evolutionary avatar :-|
    evolutionary
    • - 1
    • + 2

    Василев добре си играе картите. Доблестно е обаче да съдейства и за КТБ, където потъна част от българската икономика.

    Нередност?
  • 8
    lumina avatar :-|
    Тя
    • + 2

    До коментар [#7] от "evolutionary":

    Нека не забравяме, че Цветан Василев беше насилствено вкаран в играта, за което се изразяваш, че "добре си играе картите" (а то не е "добре" - просто се опитва да оцелее стъпкан).
    А Цветан Василев няма нищо общо с потъването на българската икономика, което се случи именно защото му разтуриха банката - иначе българската икономика чудесно си битуваше в неговата работеща банка и щеше още дълго да го прави. Затова призивите да съдейства на душманите си са напълно неадекватни и е добре да си дадеш ясна сметка за това.

    Нередност?
  • 9
    melani_simeonova avatar :-|
    melani_simeonova

    Тези списъци показват колко широк чадър е изградил Цветан Василев над КТБ, за да не може да бъде докоснат докато я източва.

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Удивително е каква елементарна схема се пропуска с търговския закон.

    Нередност?
Нов коментар