Детонатор за "Дунарит"

Държавата отне временно лицензите на военния завод, след като Цветан Василев почти си върна контрола над него и може би е на път да го продаде

Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора". Явно хората са на ход.
Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора". Явно хората са на ход.
Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора". Явно хората са на ход.    ©  Юлия Лазарова
Цветан Василев твърдеше, че е изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени хора". Явно хората са на ход.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски за разпределяне на наследството на Корпоративна търговска банка навлезе в ново минно поле. Буквално, защото това е едно от основните производства на прясно затворения от Междуведомствения съвет по отбранителната индустрия завод "Дунарит".

За разлика от други компании от империята, изградена с пари на депозантите, той остана по-скоро под контрола на Василев, въпреки че още през лятото на миналата година като управител на мажоритарния му акционер "Кемира" бе вписан Бисер Лазов. Това е бившият доверен на банкера човек, който смени лагера и се превърна в защитен свидетел на обвинението срещу него. Сега това е на път да се промени и Василев овладява пълния контрол с намерение да продаде завода. Но изглежда не и без ответен удар, тъй като "Дунарит" е атрактивен, продължава да работи добре и има поръчки за 100 млн. лв. от САЩ и Израел само през тази година по данни от мениджмънта му. А самият Василев твърди, че преди затварянето на КТБ е бил изнудван да прехвърли "Дунарит" "на определени фирми, зад които стоят определени хора".

Междувременно, при липсата на пълната картина, решението предизвика протести от бранша и синдикати. Сдружение "Българска отбранителна индустрия", което обединява оръжейните заводи в България излезе със становище, че подкрепя колегите си от "Дунарит" и настоява решението на Междуведомствения съвет да бъде преразгледано. "При едно перфектно поведение на фирмата, при сериозен клиент се получават сривове, които поставят петно върху цялата индустрия. Ще търсим начин да запознаем ръководството на държавата с това решение и ще настояваме то да бъде преразгледано", коментира академик Стефан Воденичаров, секретар на сдружението. Синдикатите от КНСБ и "Подкрепа" са в стачна готовност, за да защитят 750-те работни места в завода и също настояват за яснота.

Рейдърство с помощта на държавата

Старата схема за отнемане на лиценз, ключов за работата на едно предприятие, докато то не смени собственика си, явно се задейства отново. По подобен начин, със закон, гласуван с подкрепата на ДПС, беше отнет лиценза за производство на цигарени гилзи на пловдивската фабрика "Юрий Гагарин" (тогава контролирани от компании свързани с ПИБ) и това продължи, докато тя не беше продадена на фирми финансирани от КТБ, зад които стоеше тогавашния тандем Пеевски-Василев. Казусът на "Дунарит" зловещо напомня този.

Лицензът на завода за износ, внос и трансфер на оръжия, който е ключов за това той самостоятелно да прави доставките си, да сключва договори и да изнася продукцията си, както и лицензът за трансфер между трети страни, бяха отнети преди празниците за срок от шест месеца. Това беше подкрепено от доклад на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е съпредседател на междуведомствения съвет и с мотиви, посочени в доклад от директора на ДАНС Владимир Писанчев, за когото се смята, че е близък до ДПС. Той беше назначен на поста след неуспешния опит там да бъде сложен самият Пеевски.

Докладът е пристигнал в деня на заседанието и какви са мотивите, естествено, не е ясно, защото те са секретни. Не са ясни и на директора на завода инж. Кръстю Кръстев, който до момента е получил само уведомление, че няма разрешително "заради нарушена надеждност и икономическа стабилност на предприятието".

"Спирането на действието на този лиценз за всяка фирма от нашата структура не е удар, а е убийство", коментира Кръстев пред "Капитал". Той, въпреки че има достъп до класифицирана информация, още не е получил мотивите, които евентуално ще обжалва в съда.

"За шеста година изпълняваме поръчки за САЩ, имаме поръчки за Израел, за държави на три континента. Не мога да приема, че сме ненадеждни, след като нашите партньори са ни оценили. От 10 години нямаме закъснения в плащането на заплати, на данъци, на всички вземания на държавата", коментира Кръстев. "Вероятно на инициаторите на това да се въвлече такъв орган в такова решение не им е било съвсем ясно за какво става въпрос. Можем да обжалваме и ще обжалваме, но докато тече обжалването, фирмата ще бъде мъртва, защото ясно каква ще бъде реакцията на другата страна на спрян износ на авансово платена продукция", казва Кръстев. Той допълва, че за всяка тяхна сделка има два документа от държавата-получатели и държавата-доставчик, краен сертификат и документ от правителствата за всяка сделка. Преиздаването им отнема изключително много време, а в случая се засяга имиджът на цялата българска индустрия.

"Дори и по някакъв начин да се изпълнят договорите, следващи едва ли ще има, затова ще молим за разрешение да довършим конкретните сделки, за да не плащаме неустойки по договорите", казва Кръстев.

Източник на "Капитал" разказа, че на заседанието от ДАНС се появили с доклад, в който посочили, че собствеността на завода е сменена, той е в лошо финансово състояние, а новият собственик е бизнесменът Едоардо Миролио, като всичко това влияе върху националната сигурност. Нито едно от тези твърдения обаче не изглежда да е истината - Миролио, макар и с италиански произход има българско гражданство, той е инвеститор клас "А" и е само кредитор, но не и собственик на компанията. А поне според твърденията на мениджмънта, заводът не е в лошо състояние, напротив, дълговете му са намалели. Освен това реално собствеността му е неясна от години и само косвено се свърза с Цветан Василев (виж карето).

В удобния момент

При това положение таймингът на решението на държавата изглежда малко странно. Още повече, че то идва след като след поредица опити започнали през миналата година на 16 февруари 2015 г. Търговският регистър вписва промяна в борда на "Хедж инвестмънт България". Така лицата, назначили като управител на "Кемира" Бисер Лазов са сменени с нови, които изглеждат по-скоро близки до Цветан Василев. Самият Лазов праща до Агенцията по вписванията писма, с които се опитва да блокира процедурата като обяснява, че EFV International Financial Ventures вече не е акционер в дружеството.

Първите решения на новото ръководство са да назначи за прокурист Пиер Мишел Луврие в "Хедж инвестмънт България", както и да се опита да смени Лазов в "Кемира", с Тодор Трифонов - член на борда на "Дунарит". Първото решение още не е вписано, а второто е спряно от съда по искане на Лазов, с мотива, че има висящ спор за общото събрание на "Хедж инвестмънт България", на което е назначен този борд. Лагерът на Василев обаче прави и втори опит да впише смяна, като този път на мястото на Лазов е предложен същият Пиер Мишел Луврие - белгийски гражданин с руски паспорт. Според информация на в. "Стандарт" през седмицата в София е пристигнал представител на европейски инвеститор с интерес към завода, който е презентирал специално създадената Louvrier Investment Company. "Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", са казали от компанията пред изданието. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", са казали още представените от "Стандарт" като френски инвеститори.

"Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", да направим фирмата по-конкурентна и да стане лидер не само в България, но и в Европа", заявиха пред "Стандарт" представители на компанията. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", заявиха от Копирано от standartnews.com

За г-н Луврие публичната информация е, че е член на борда на "Русгрейн холдинг" - компания, създадена през 2004 г. от бившия президент на руската фондова борса RTS Иван Тиришкин, с амбиции да се превърне в огромен играч на земеделския пазар в Русия. Според данни от отчетите й тя има 3 млрд. рубли (около 45 млн. евро) активи. В руските медии Тиришкин се споменава още с дела му в социалната мрежа "В контакте" и намеренията му да придобие контрол над нея.

Държавна сигурност или частен интерес

Така въпросът какво точно диктува решението на държавата става още по-оплетен. В оръжейния бранш са категорични, че става въпрос за опит за превземане на "Дунарит" от фирми, близки до Делян Пеевски.

"Едната страна не иска да пусне собствеността, а другата иска да я придобие и има на своя страна държавата", смята собственик на оръжеен завод, пожелал името му да не се споменава. Той допълва, че това изненадващо отнемане на лиценза е прецедент в индустрията и хвърля петно върху цялата оръжейна промишленост и работи в полза на конкурентните държави.

Решението е прецедент, тъй като в последните 10 години не е бил отнеман лиценз на оръжеен завод в България, включително и на изпадналия в изключително тежко финансово състояние ВМЗ-Сопот.

Според синдикатите зад отнемането на лиценза няма политически мотив, но прозира бизнес мотив.

"В България има още няколко предприятия, които се занимават с оръжия и боеприпаси, могат да ги произвеждат и унищожават, могат да пласират производството си и да изземат тази дейност на "Дунарит". Политически мотив не виждам", коментира Тодор Воденов, председател на Национален синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа". Той допълва, че всичко временно като отнемане на лиценз, може да стане постоянно и синдикатите са против взетото решение от съвета.

Секретарят на Междуведомствения съвет и съветник на премиера по отбранителните въпроси Аню Ангелов признава, че отнемането на лиценза е сериозно препятствие за което и да е дружество от отбранителната индустрия. Той не изключи възможността "Дунарит" да се справи със забраната като ползва доставчици на части и посредници за търговията си с готова продукция.

Тодор Воденов коментира, че ген. Аню Ангелов не е човек, който да е работил за интересите на отбранителната индустрия и това решение на съвета го показва.

Синдикатите изпратиха писма до президента, премиера и министъра на икономиката, в които обясняват, че са готови на "всякакви действия", за да защитят интересите на служителите в дружеството.

Лицензите на "Дунарит" са отнети за половин година, коментира ген. Аню Ангелов, пред "Капитал". За отнемането на лиценза са гласували 17 представители на изпълнителната власт. Съпредседатели на съвета са икономическият и военният министър, секретар – съветникът на премиера Аню Ангелов, а в органа участват още 13 заместник-министри, представители на ДАНС, НРС и агенция "Държавен резерв". Решението е било взето в петък, но не е внесено като извънредна точка, каквато информация се е появила, а е напълно редовна точка във втората част на заседанието на съвета, допълни Ангелов.

По думите му на завода е даден шестмесечен срок да отстрани нередностите по документите си и отново да получи документа. Ангелов каза, че мотивите са от поверителен характер и не може да ги коментира.

За сметка на това министърът на икономиката Божидар Лукарски леко повдигна завесата пред bTV. Той обърна внимание на синдикатите, че има начин решението да се отмени по съдебен път и там могат да бъдат изложени всички документи, включително и строго секретните.

По думите му това, което се случва е толкова сериозно, че може да разклати финансовата стабилност на държавата и е свързано с движението на паричните потоци в "Дунарит". "Факт е, че "Дунарит" е може би едно от най-добре работещите предприятия във военнопромишления комплекс. Даваме си сметка за това. Даваме си сметка за сътресенията, които могат да настъпят, но пак ви казвам, финансовата стабилност на държавата е от първостепенно значение. Финансовата стабилност на страната води до национална сигурност, т.е. финансовата нестабилност не може да не е част от държавната несигурност", коментира Лукарски.

Той отказа да обясни дали отнемането на лиценза има нещо общо с Цветан Василев, тъй като това също било класифицирана информация. Лукарски  разказа, че междуведомственият съвет е взел решението единодушно на база на класифицирана информация от ДАНС и че е работил много добре по случая с Владимир Писанчев.

Тайната продажба на оръжеен завод на руски инвеститор посред санкциите от Запада след анексирането на Крим и продължаващите сблъсъци в Украйна е валиден аргумент за намесване на службите. Разбира се, обаче, това не пречи този аргумент да се ползва и да се помогне на правилния лагер във войната между Пеевски и Василев.

 

Кой е собственик на "Дунарит"?

От години собствеността на "Дунарит" се свързва с Цветан Василев  Акционер пряко е "Кемира", която държи 99.51% от капитала и "Никкомерс - 01" с участие от 0.48% от капитала. Освен че мажоритарният собственик е регистриран на един адрес в клон на КТБ в София, заедно с други фирми на Цветан Василев, собствеността на завода се свързва с него и по още няколко начина. Председателят на съвета на директорите на "Дунарит" Никола Киров, участва и в управлението на финансовата къща "Фина-С", собственост на Цветан Василев. "Кемира" е собственост на "Хедж инвестмънт България", което от своя страна най-големият акционер е EFV International Financial Ventures от Британските Вирджински острови. Дял под 10% има КТБ и една акция - Бисер Лазов

По данни на "Капитал" към датата на затваряне на КТБ "Дунарит" е имал 92 млн. лв. кредити към финансовата институция. От вписвания в Търговския регистър през октомври става ясно, че Едоардо Миролио, е поел дългове за 24.55 млн. евро, или 48 млн. лв. Тогава са направени няколко цесии, с които фирмата на бизнесмена "Е. Миролио" поема задължения на "Дунарит" съответно за 20.7 млн. евро, 828 хил. евро, 1.9 млн. долара и 1.170 млн. евро. В замяна на поетия дълг на 2 декември 2014 г. двете компании са сключили договор, с който цялото търговско предприятие "Дунарит" се залага като обезпечение на вземанията на "Е. Миролио". Потърсен по телефона Миролио отказа подробности, но уточни, че за него това не е инвестиция.

Бизнесменът навлезе в България като производител в текстилната промишленост и винопроизводството, но после разшири портфейла си с нетрадиционни бизнеси като цигарения чрез дял в "Булгартабак холдинг", услугите и туризма чрез "Интерпред - Световен търговски център" и "Хотел парк Централ" в Сливен.

На практика това е втората сделка, чрез която бизнесменът спасява депозитите си от около 90 млн. лв., останали в КТБ при затварянето й. Той направи подобна сделка и с "Техномаркет", като по този начин средствата му не се губят и срещу тях той придобива вземане от фирма или собственост.

Инж. Кръстев обяви, че задълженията на "Дунарит"са намалели, но не успя да посочи точната им сума към момента и отбеляза, че според договорите Миролио не е собственик на "Дунарит".
34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • - 6
    • + 87

    Хаха, БОЙКО и КОЙ са от един отбор.

    Нередност?
  • 2
    bvsc avatar :-P
    Да, ама не
    • - 12
    • + 70

    Ти ли бе Лукарски, секретарчето от кварталната община се произнася по въпроси на отбранителната ивдустрия ?! Даа, историята се повтаря и драгалевския плъх обичаше да съсипва, явно ви е в манталитета. Жалка картинка. Егати държавата

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 45

    КОЙ отдавна се заигра с ПИБ.

    Нередност?
  • 4
    lefkovitz avatar :-|
    lefkovitz
    • - 2
    • + 105

    Правителството отнема лиценза на на-добре работещото предприятие в бранша, защото фирми на Пеевски имали интерес към него. Ти да видиш! Ами той се е огледал във всички активи на КТБ, имащи някаква съществена субстанция. По този повод Лукарски и Писанчев написали доклади и решили да оставят без работа около 800 души. Няма значение фактът, че предприятието реализира износ за САЩ, нито дори, че внася данъци в бюджета. Всички държавни институции обслужват Пеевски, който очевидно е свързан с Русия и Южен поток. Значи, можем да жертваме държавния интерес, за да удовлетворим нагона на един дебел дебил, скрити зад някакви мъгляви обяснения. Е, това може да се случи само в държавата на... Пеевски, която е член на ЕС!

    Нередност?
  • 6
    isumu avatar :-@
    isumu
    • + 71

    Поредният жив и проспериращ бизнес в Северна България, който ще попадне под ятагана на централната агарянска власт!!! Хайде да ни е честито за 3 март, гвардейци, фойерверки, Левски, свобода, величие
    и .... безработица за близо 750 служители. Това са поне 2000 души заедно със семействата, които ще знаят че тази държава не е тяхна и че гласуването на избори е за наивниците.

    Честито на печелившите, ама да знаят че стореното зло се връща ...

    Нередност?
  • 7
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 40

    Може ли българите да сме толкова глупави, че да се затриваме сами? Вместо да развиваме това, което работи, дай да го разрушим, за да не го вземе другия. Докато не ги изгоним и едните и другите и не започнем да мислим за общото ни благо като общество, няма да се оправим!

    Нередност?
  • 8
    glupak_0 avatar :-|
    глупав българин
    • + 48

    Лукарски и Писанчев - последният като за последно изпълни заръката на ДПС. Лукарски ако не го изхвърлят от РБ изпълнява съвестно поръчката да ги омаже. Вече се съмнявам в "битката" за реформи, която водят. Къде си, Радане? И ти ли, Бруте?

    Нередност?
  • 9
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • + 36

    И Писанчев е от отбора на "котараците" :-)
    Самият Пеевски е едно кухо, мазно и безгръбначно същество. Конците му се дърпат от Доган. А тъй като Доган държи прокуратурата, става ясно че самият той няма да влезе в панделата където му е мястото. Всъщност той не е и за там, а трябва публично да бъде обесен като национален предател и нагъл крадец на българската държава( т.е българският народ).

    Нередност?
  • 10
    mazaloo avatar :-?
    extraCACA
    • + 12

    тея там, ДПС пиявиците, не бяха ли отлепени сутринта?

    Нередност?
Нов коментар