🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трети опит да се намери газ за българо-гръцкия интерконектор

Срокът на процедурата е удължен заради липсата на кандидати

По план техническото изграждане на газовата връзка трябваше да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. да влезе в експлоатация
По план техническото изграждане на газовата връзка трябваше да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. да влезе в експлоатация
По план техническото изграждане на газовата връзка трябваше да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. да влезе в експлоатация    ©  Reuters
По план техническото изграждане на газовата връзка трябваше да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. да влезе в експлоатация    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От ICGB  имат намерение да проведат допълнителна информационна кампания в началото на март сред потенциални кандидати.

Нито един търговец не е заявил интерес за използването на капацитета на българо-гръцката интерконекторна връзка по време на първата фаза на провеждания пазарен тест. Това е наложило удължаването на срока за процедурата с един месец до 31 март 2016 г., става ясно от решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която е одобрила новия срок в края на февруари. Промяната е била обсъдена и с гръцкия енергиен регулатор, който също е дал съгласието си за удължаването на процедурата.

Пазарният тест е една от най-съществените фази на проекта, която трябва да покаже интереса  към използването на бъдещата тръба. При провеждането на подобен тест през 2013-2014 г. едва 1.2 млрд. куб. метра от общия капацитет от 3 млрд. бяха резервирани, и то от "Булгаргаз" и гръцката DEPA, която е акционер в проекта. Тогава тестът беше прекратен заради "недостатъчни пазарни индикации" по определението на проектната компания. Сега"Булгаргаз" отново има намерение да участва, потвърдиха от компанията пред "Капитал Daily". Това е съвсем естествено, като се има предвид, че българската държавна компания е основният заинтересован от изграждането на тази връзка.

Въпреки това, ако не се появят достатъчно други участници, икономическата целесъобразност на проекта ще бъде доказана трудно пред потенциалните банки кредиторки. Именно затова надеждите бяха насочени към подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на газовата връзка на 10 декември 2015 г., което трябваше да даде положителен сигнал към търговците.

Пазарният тест е важен и във връзка с изключването на проекта от някои изисквания на европейското законодателство като определянето на регулирани цени за капацитета в посока от Гърция към България и осигуряването на достъп на трети страни до газопровода.

Причините за отлагането

Проектната компания ICGB за изграждането на газопровода, в която акционери са Българският енергиен холдинг и IGI Poseidon (в която влизат гръцката DEPA и италианската Edison), e обосновала искането си за удължаване на срока заради липсата на получени заявления за интерес в първоначалния срок. От компанията са посочили пред КЕВР, че са получили запитвания от кандидати, но те са поискали въпросното удължаване, тъй като са се забавили с набавянето на необходимите документи за участие.

За забавянето на процедурата вина има и късното публикуване на съобщението за пазарния тест в международни медии. Това е станало чак в началото на февруари, въпреки че първоначалният срок за провеждането на тази фаза беше до 29 февруари. От ICGB също така посочват, че имат намерение да проведат допълнителна информационна кампания в началото на март чрез събития, на които ще бъдат поканени потенциални кандидати.

Удължаването на срока на практика ще бъде вече третият опит да се намери газ за интерконектора с Гърция.

Етапите на теста

Подаването на заявления за интерес не ангажира участниците с по-нататъшно резервиране на капацитет от тръбата, но пък са задължително условие за по-нататъшното участие в процедурата, става ясно от одобрените от регулатора документи за пазарния тест. Цената за участие в тази фаза е 5 хил. евро. По време на втората фаза, която се нарича фаза на наддаване, участниците вече подават обвързващи искания за договарянето на капацитет.

Плановете за тръбата

По план техническото изграждане на газовата връзка трябваше да започне през октомври 2016 г., а през втората половина на 2018 г. да влезе в експлоатация. От проектната компания обаче не бяха открити за коментар дали забавянето на пазарния тест и евентуалната липса на интерес биха повлияли на тези планове.

За изграждането на интерконектора, по който газът да тече и в двете посоки, се заговори през 2009 г. след спирането на доставките на руски газ за региона за 20 дни, което показа на Европа, че трябва спешно да търси възможности за диверсификация. За проекта беше отпуснато и европейско финансиране в размер на 45 млн. евро като част от Европейската енергийна програма за възстановяване. Общата стойност на тръбата обаче е 220 млн. евро и тепърва за изграждането й трябва да бъде осигурена останалата част от финансирнето. Входната точка на газопровода е в района на Комотини, а изходната в района на Стара Загора, като дължината му е 182 км, а проектният капацитет е 3 млрд. куб. метра годишно, с възможност да се увеличи до 5 млрд. куб. метра. Сигурните количества газ за интерконектора ще бъдат доставяни от азербайджанското находище "Щах Дениз 2", което обаче ще влезе в експлоатация след 2020 г.

Все още няма коментари
Нов коментар