Toshiba очаква най-голямата загуба в историята си

Японският конгломерат прогнозира бързо връщане към рентабилност

Главният изпълнителен директор Масаши Муромачи е убеден в бързото възстановяване на групата
Главният изпълнителен директор Масаши Муромачи е убеден в бързото възстановяване на групата
Главният изпълнителен директор Масаши Муромачи е убеден в бързото възстановяване на групата    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор Масаши Муромачи е убеден в бързото възстановяване на групата    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията може да отпише част от стойността на ядрените си електроцентрали.

Японският конгломерат Toshiba ще завърши текущата си финансова година с най-голямата загуба в историята си, но очаква рязко възстановяване на рентабилността още през следващата година. Компанията обяви, че нетната загуба за завършващата на 1 април фискална година вероятно ще достигне 710 млрд. йени, или 6.4 млрд. долара. За следващия финансов период обаче се прогнозира печалба от 40 млрд. йени, която трябва да нарасне до 100 млрд. през 2018 г.

"Прогнозите ни за печалбите към 2018 г. са много консервативни и смятаме, че ще можем да ги повишим още повече с течение на времето", заявява главният изпълнителен директор на групата Масаши Муромачи, цитиран от Wall Street Journal.

Продажба на активи

През 2015 г. 140-годишната компания започна мащабно преструктуриране, целящо да фокусира голямото й портфолио към най-перспективните бизнеси. По-рано тази година беше обявена продажбата на подразделението й за медицинско оборудване на Canon, както и плановете за прехвърляне на производството на битова електроника към китайската Midea Group. Приходите от тези сделки трябва да бъдат инвестирани в разрастване на основните операции на Toshiba като производството на флаш памети, инфраструктура и ядрената енергетика. Компанията също така планира да съкрати над 10 хил. работни места и да спре за известно време наемането на нови служители.

Преструктурирането цели и връщането на инвеститорското доверие в компанията, след като през миналата година избухна скандал със счетоводни манипулации, поради които Toshiba е отчитала по-високи печалби от реалното. "Бизнесът с потребителска електроника имаше огромен принос към нашите приходи и изграждането на корпоративната ни марка. Чувстваме се много засрамени, че се налага да вземем такова решение", заяви Муромачи при представянето на прогнозите.

Toshiba също така планира да се раздели с подразделението ис за производство на персонални компютри. По-рано тази година компанията обяви, че е водила разговори по тази тема с Fujitsu и фонда Japan Industrial Partners, който е собственик на бившата марка на Sony – Vaio. Първоначалните планове предвиждаха това звено да бъде изведено от баланса на Toshiba преди края на март. В петък обаче Муромачи обяви, че преговорите са изправени пред някои трудности. По думите му компанията силно се надява сделката да бъде финализирана най-късно до юни.

Инвестиции в растеж

Toshiba планира да инвестира 860 млрд. йени до 2018 г. в разрастване на капацитета за производство на флаш памети, което е най-големият бизнес на групата. Анализаторите от консултантската фирма IHS изтъкват, че този бизнес има нужда от постоянни инвестиции, за да остане конкурентен на фона на рязкото понижаване на цените. Според прогнозите на Toshiba през следващите години този пазар ще получи подкрепа благодарение на силното търсене от страна на бизнес клиенти като центрове за обработка на данни.

Друга важна част от бизнеса на Toshiba е енергетиката, най-вече атомните електроцентрали. Макар аварията във Фукушима от 2011 г. да създаде опасения за бъдещето на тези технологии, Toshiba прогнозира ръст на приходите от този бизнес с 1.02 трлн. йени през 2018 г. спрямо 740 млрд. йени за тази година. Въпреки това компанията предупреждава, че може да се стигне до отписване на част от стойността на ядрените й активи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bjg1448729387481542 avatar :-|
    Ivan Nikolov

    Странни перспективи. Според статията.
    Ммм..?

    Нередност?
  • 2
    thelastghost avatar :-?
    Ghost
    • - 1

    Ту шиба, Ту не шиба...!!!

    Нередност?
Нов коментар