Toshiba преговаря с Canon за бизнеса си с медицинско оборудване

Потенциалната сделка ще е на стойност над 6.2 млрд. долара

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японският индустриален конгломерат Toshiba е дал на Canon ексклузивни права за преговори за придобиване на подразделението му за медицинско оборудване, съобщава Reuters. Решението идва след много оспорвано наддаване за тези активи, като според информацията на агенцията офертата на Canon в крайна сметка е надминала 700 млрд. йени (6.2 млрд. щатски долара).

Атрактивни активи

Подразделението Toshiba Medical Systems бе обявено за продажба, за да се осигури финансиране за преструктурирането на групата. Toshiba трябваше да предприеме реформи в структурата си след избухването на скандала за счетоводни нарушения на стойност 1.3 млрд. долара. Компанията е получила голямо количество оферти, най-вече от японски фирми, произвеждащи камери, копирни машини и устройства за диагностика, като Fujifilm Holdings и Konica Minolta.

Toshiba Medical Systems е вторият най-голям производител на машини за компютърна томография, освен това има силни позиции на пазара на системи за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и рентгенови снимки. През последната финансова година приходите й са достигнали 405.6 млрд. йени, а оперативната печалба - 23.9 млрд. йени.

Toshiba и Canon са отказали да коментират детайлите около офертата. Според информация на вестник Nikkei business daily Canon е излязла начело в надпреварата не само заради размера на офертата, но и тъй като има малко припокриване между бизнесите с медицинско оборудване на двете компании. Това би трябвало да намали вероятността от регулаторни пречки пред сделката.

Придобиването на тези активи ще се впише в стратегията на Canon за развитие на бизнеса с медицинско оборудване. "Придобиването на Toshiba Medical ще позволи на Canon да създаде нов стълб за бизнеса си заедно с производството на камери и офис оборудване. Цената може би ще е малко висока, но сделката ще доведе до генериране на печалби още през първата година. Тази сделка ще е по-разумна от придобиването на Sharp от Hon Hai, което е на подобна цена", коментира Казуюши Саито, старши анализатор в IwaiCosmo Securities. Ексклузивните права за преговори на Canon ще са в сила до 18 март, като дотогава Toshiba очаква компаниите да са договорили окончателно споразумение.

Диверсифициране на бизнеса

Canon, която е най-големият производител на камери в света, се стреми да диверсифицира бизнеса си, тъй като пазарният й дял е подкопаван от смартфоните, разполагащи с все по-висококачествени камери. Японската компания също така е водещ производител на принтери, факс машини и проектори. Текущият й бизнес с медицинско оборудване включва радиографски и офталмологични машини. Към края на миналата година Canon е разполагала с парични резерви от 634 млрд. йени, а общият й дълг е бил едва 1.6 млрд. йени. Сделката с Toshiba ще й позволи да се конкурира с General Electric, Royal Philips и Siemens на пазара на машини за ЯМР, който струват по над 100 хил. долара.

"Медицинското оборудване е нарастващ пазар и един от няколкото привлекателни бизнеса, от които Toshiba трябва да излезе. След счетоводните скандали те отчаяно се нуждаят от набиране на средства за заздравяване на баланса си", коментира Марк Нюман, управляващ директор в Sanford C. Bernstein. През миналата година стана ясно, че групата е публикувала нереално високи печалби поне от 2009 г. Това доведе до смяна на висшето ръководство, а през декември компанията представи план за драстично преструктуриране.

Все още няма коментари
Нов коментар