Сатоши Цуканава застава начело на Toshiba

Новият мениджър ще се опита да върне доверието в компанията след счетоводния скандал

Сатоши Цуканава    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Японският технологичен конгломерат Toshiba избра новия си предводител в битката за връщането на доверието на акционери и инвеститори след счетоводния скандал, който разтърси групата миналата година. Той е бившият ръководител на подразделението за медицинско оборудване Сатоши Цуканава, съобщава Fortune.

Новият мениджър, който не беше въвлечен в скандала, се слави с това, че съумя да превърне отдела си в един от основните двигатели на печалбата на японската група. В момента той е старши изпълнителен вицепрезидент на Toshiba.

"Най-голямата ми задача ще е да съградя наново доверието на заинтересованите лица и да трансформирам компанията съгласно новите ни планове за действие", обяви 60-годишният Цуканава пред журналисти. "Бих посочил като най-належащ приоритет укрепването на капиталовата база", посочва той.

През 2015 г. Toshiba призна, че предишните шест години е завишавала със счетоводни похвати печалбите си с общо 1.3 млрд. долара за периода. Скандалът принуди технологичния гигант да предприеме мащабно преструктуриране на дейността си, което включваше съкращаване на 14 хил. работни места и продажбата на бизнеса с медицинско оборудване на японската Canon за 5.9 млрд. долара, припомня Fortune. Преди месец Тоshiba отписа и 2.3 млрд. долара от стойността на ядрения си бизнес, в койтo влиза и американското подразделение Westinghouse, припомня Fortune.

Назначаването на Цуканава ще бъде гласувано от общото събрание на акционерите на конгломерата в края на април. Досегашният главен изпълнителен директор Масаши Муромачи ще остане в екипа в ролята на специален съветник. Той пое управлението на Toshiba през юли 2015 г., след като предшественикът му Хисао Танака и редица други топ мениджъри на групата се оттеглиха заради ролята си в скандала. Още тогава обаче беше обявено, че назначаването му е временно, като ще се търси дългосрочен наследник за поста.

В петък от Toshiba обявиха още, че друг от старшите изпълнителни вицепрезиденти – Шигенори Шига, е номиниран за председател на групата.