🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Асоциация финансира до 60% проекти в подкрепа биоразнообразието

Максималната стойност на едно предложение е 21 500 швейцарски франка.

От финансирането могат да се възползват центрове за размножаване и наблюдение на редки животни
От финансирането могат да се възползват центрове за размножаване и наблюдение на редки животни
От финансирането могат да се възползват центрове за размножаване и наблюдение на редки животни    ©  Капитал
От финансирането могат да се възползват центрове за размножаване и наблюдение на редки животни    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асоциацията на парковете в България ще финансира безвъзмездно 60% от бизнеси, подкрепящи биоразнообразието. Средствата са по проекта "Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони". Финансирането е от българско-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество, по който асоциацията е партньор.

Изисквания и финансови условия

Крайният срок за кандидатстване е удължен до 29 април, като в процедурата могат да участват земеделски производители, неправителствени организации, бизнес сдружения, местни администрации. Изискването е стопанските дейности, свързани с възстановяване и опазване на природни ресурси, да бъдат в територии, попадащи в парковете "Врачански Балкан" и "Българка" или в защитената зона "Западна Стара планина и Предбалкан".

Максималната стойност на едно проектно предложение е 21 500 швейцарски франка. Кандидатите не трябва да имат финансови задължения към държавната и местната администрация и е необходимо да осигурят съфинансиране (под формата на паричен ресурс) минимум 40% от стойността на проекта.

При проекти над 21 500 швейцарски франка Асоциацията на парковете в България ще предостави 60% само от сумата до 21 500 (тоест 12 900 франка). Кандидатите също така трябва да платят данък дарение върху получените безвъзмездно средства, който варира от 2% до 5% от стойността на проекта (в зависимост от общинските разпоредби на съответната местна администрация).

Възможни дейности

Финансират се финансово устойчиви дейности (с бизнес план), насочени към опазване и възстановяване на биологичното разнообразие, които не нарушават заповедите за обявяване и плановете за управление на защитените територии и зони. Ще бъдат подкрепяни дейности за предоставяне на екотуристически услуги или селски туризъм - например ботанически градини на открито, центрове за размножаване и наблюдение на редки животни, изграждане на специализирана туристическа инфраструктура в чувствителни територии. Програмата подкрепя и бизнеси, свързани с използване на горски ресурси, лечебни растения и недървесни горски продукти или заместване на съществуващо ползване с производство. Проектите трябва да бъдат изпълнени в периода 20 май – 20 октомври 2016 г.

Подкрепата

Добромир Домусчиев, собственик на туроператорската фирма Wild Echo, е получил финансиране по тази програма преди три години. "Проектът беше на стойност 35 хил. лв., от които ни бяха отпуснати безвъзмездно 60%. Изградихме укритие за наблюдение и фотографиране на вълци и скални орли в Понор, Стара планина. Освен това закупихме автомобил и зрителна тръба", обясни той. И уточни, че компанията му е изградила десетина други укрития изцяло със собствени средства, които стават все по-популярни сред клиентите – главно туристи от чужбина. "В Англия например има 700 укрития за наблюдение на птици, а в България се броят на пръсти. Страната ни е много подходяща за екотуризъм, но той все още не е добре развит", коментира Добромир Домусчиев.

Преди две и половина години Мая Ангелова и Мариана Живкова също получили подкрепа от програмата за финансиране на бизнеси, подпомагащи биоразнообразието. Общата инвестиция била за 30 хил. лв., от които 60% са предоставени безвъзмездно. С парите закупили оборудване и ремонтирали стара хлебопекарна в с. Превала, Чипровци, за да изградят работилница за производство на сладка и сиропи от горски плодове по стари бабини рецепти без консерванти. Нарекли фирмата си "Синевка" и от юни миналата година имат разрешително за производство. Работят само двете, варят продуктите на печки с дърва. Мая Ангелова е специалистът по сладката (от ръчно набрани ягоди, малини, шипки, дюли, круши, череши, боровинки), а Мариана Живкова – по сиропите (включително и от борови връхчета и глухарчета).

"Получихме помощ и по проекта "За Балкана и хората" под формата на реклама, консултации, възможност за безплатно участие на изложения. Без тази подкрепа нямаше да се решим да започнем да се занимаваме с нещо, от което вече се самоиздържаме", обобщи Мая Ангелова.

Все още няма коментари
Нов коментар