🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

E.ON завършва полугодието с 3 млрд. евро загуба

Германската компания продължава да отписва стойност от енергийните си активи

Изпълнителният директор Йоханес Тисен е сигурен, че стратегията на компанията е правилна
Изпълнителният директор Йоханес Тисен е сигурен, че стратегията на компанията е правилна
Изпълнителният директор Йоханес Тисен е сигурен, че стратегията на компанията е правилна    ©  WOLFGANG RATTAY
Изпълнителният директор Йоханес Тисен е сигурен, че стратегията на компанията е правилна    ©  WOLFGANG RATTAY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата германска компания за комунални услуги E.ON отчита нетна загуба от близо 3 млрд. евро за първото полугодие. Влошаването на резултатите се дължи до голяма степен на отписването на 2.9 млрд. евро от стойността на електрическите централи на компанията. Това показва, че кризата в производството на конвенционална електроенергия в Германия се задълбочава, отбелязва Financial Times.

Възобновяема енергия

Политиката на германската държава за преминаване към възобновяеми енергийни източници и ограничаване на енергията от изкопаеми горива и атомни централи води до значителни финансови проблеми за E.ON и основния й конкурент RWE. Силно субсидираната енергия от вятърни и соларни мощности води до свиване на пазарния дял на конвенционалната електроенергия на свободния пазар. Това се добавя към цялостното понижение на цената на едро на електроенергията в Европа, което прави много от традиционните централи нерентабилни.

За да се адаптира към новите условия, E.ON взе решение да се раздели на две. Бизнесът с конвенционално производство и търговия с електроенергия се отделя в новото дружество Unique Performance (Uniper). Така в E.ON ще останат операциите с възобновяеми енергийни източници и потребителски услуги. Компанията планира да пусне акциите на Uniper за продажба на борсата през следващия месец. За всеки 10 акции на E.ON инвеститорите ще получат и по една акция от новата компания.

Перспективите пред новото дружество обаче продължават да се влошават. Отчетът за полугодието показва, че са отписани 2.9 млрд. евро от стойността на електроцентралите и съоръженията за съхранение на природен газ, които ще са част от Uniper. Германската група отделя и 900 млн. евро провизии за бъдещи загуби. Това не е първото отписване на стойност от конвенционалните активи на групата. През миналата година компанията отчете най-голямата загуба в историята си заради отписване на 8.8 млрд. евро от стойността на своите въглищни и газови електроцентрали.

"Развитието на енергийния пазар демонстрира безспорно, че E.ON е избрала правилната стратегия – най-вече да се възползва от новите възможности в енергийния свят", заявява главният изпълнителен директор на групата Йоханес Тисен. "Потребителите искат иновативност, възобновяеми източници и дигитални енергийни решения. Точно това и ще получат от нас", добавя той. Тисен заявява, че усеща разделянето на бизнеса като ампутация, но този ход е жизненоважен за бъдещето.

Финансови резултати

Нетната загуба от близо 3 млрд. евро представлява значително влошаване спрямо първата половина на миналата година, когато компанията отчете печалба от 1.15 млрд. евро. Ако се изключат операциите, които ще бъдат прехвърлени към Uniper, E.ON завършва полугодието с печалба от 604 млн. евро. Това представлява спад с 28%, но ако се вземат предвид активите, които са били продадени от миналата година, понижението е само с 8%. Общите приходи на групата са спаднали с 11% до 20.2 млрд. евро. Продажбите на електричество и газ за периода се са понижили съответно с 14 и 17% на годишна база.

E.ON запазва финансовите си прогнози за цялата 2016 г., които предвиждат нетна печалба от оставащите в основната компания операции преди лихви и данъци в размер на 2.7 - 3.1 млрд. долара.