🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Загубите на E.ON се увеличават

Германската компания е отписала 8.8 млрд. евро от стойността на активите си

E.ON иска да фокусира бизнеса си върху възобновяемите енергийни източници, електропреносните мрежи и услугите
E.ON иска да фокусира бизнеса си върху възобновяемите енергийни източници, електропреносните мрежи и услугите
E.ON иска да фокусира бизнеса си върху възобновяемите енергийни източници, електропреносните мрежи и услугите    ©  WOLFGANG RATTAY
E.ON иска да фокусира бизнеса си върху възобновяемите енергийни източници, електропреносните мрежи и услугите    ©  WOLFGANG RATTAY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата компания за комунални услуги в Германия - E.ON, отчита рекордна загуба за втора поредна година, съобщава Reuters. Влошените резултати се дължат основно на доброволното отписване на стойност от активи, надвишаващо половината пазарна капитализация на групата. E.ON обаче е завършила 2015 г. с ръст на продажбите, основно заради повишеното потребление на електроенергия от природен газ. Компанията също така обяви, че ще поддържа изплащането на дивиденти, което спомогна акциите й да поскъпнат в сряда.

Рекордна загуба

Нетната загуба на компанията се е увеличила повече от двойно през 2015 г. до 7 млрд. евро спрямо 3.16 млрд. евро за предходната година. Средната прогноза на анализаторите бе за загуба от 6.5 млрд. евро. Базовата нетна печалба, която изключва еднократните разходи и продажбата или покупката на активи, е била 1.65 млрд. евро, почти без промяна спрямо 2014 г. Годишните приходи са нараснали с 3% до 116.22 млрд. евро спрямо 113.1 млрд. за 2014 г.

Загубите карат някои анализатори да се съмняват в успеха на плановете на E.ON да отдели бизнеса си с производство и търговия на електроенергия в самостоятелна компания, наречена Uniper, които трябва да се осъществят по-късно тази година.

Традиционните енергийни компании в Германия са подложени на натиск от възхода на възобновяемите енергийни източници, срива в цените на електроенергията на едро и плановете на страната да се откаже от ядрената енергетика. С отделянето на повечето си енергийни активи в Uniper, E.ON цели да фокусира операциите си във ВЕИ сектора, електропреносните мрежи и услугите.

"На пазара има страх, че ще се стигне до нови отписвания на стойност. Плановете за отделяне на енергийния бизнес са свързани с много несигурност", коментира пред Reuters брокер от борсата във Франкфурт, пожелал анонимност.

Мрачни перспективи

При представянето на резултатите си E.ON предупреди, че бъдещите печалби, дивиденти и парични потоци се очаква да спадат предвид влошаващите се условия в енергийния сектор. "Резултатите ни отразяват широката структурна трансформация, която нашата индустрия преживява. Това ще продължи да оказва влияние и през текущата година. Пътят напред ще е по-труден и по-дълъг от очакваното", заявява главният изпълнителен директор на групата Йоханес Тисен.

Отписването на 8.8 млрд. евро от стойността на активите на E.ON се дължи основно на нейните електроцентрали, повечето от които работят на загуба. Много от конвенционалните централи работят под капацитета си, тъй като регулациите в страната дават предимство на пазара на енергията, добивана от соларни и вятърни мощности.

Компанията прогнозира, че през финансовата 2016 г. базовата й нетна печалба ще е между 1.2 и 1.6 млрд. евро. За печалбата преди данъци, лихви, обезценки и амортизация се очаква спад с около една пета до 6-6.5 млрд. евро. От E.ON заявяват, че тези прогнози трябва да бъдат коригирани след първичното публично предлагане на Uniper, което се очаква да бъде реализирано през второто полугодие. Бордът на компанията предлага изплащане на дивидент от 0.50 евро на акция за миналата година, без промяна спрямо 2014 г.

През 2015 г. генерираната от централите на E.ON електроенергия е спаднала с 23% до 46 479 мегавата. Същевременно обаче продажбите на електроенергия от природен газ са нараснали с 47 на сто до 1723 млрд. киловатчаса. Акциите на E.ON поскъпнаха с 1.8% след представяне на отчета, но в последните 12 месеца са изгубили над 40% от стойността си.

Все още няма коментари
Нов коментар