🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на E.on е скочила с 30%

Подобрението се дължи на предоговорени условия за доставки от "Газпром"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият производител на електроенергия в Германия E.on обяви 30% ръст на нетната печалба през първото тримесечие. Подобрението се дължи до голяма степен на предоговарянето на договора за доставки на газ с руската "Газпром", пише Finanacial Times. Компанията също така отчита прогрес в мащабното корпоративно преструктуриране, което трябва да завърши с разделяне на бизнеса й на две самостоятелни части.

Подобрени условия

Нетната печалба на групата за периода януари-март е достигнала 1.31 млрд. евро спрямо 1.01 млрд. за същото тримесечие на миналата година. Резултатът е малко по-висок от предварителните прогнози на анализаторите. Основен фактор е печалбата в размер на 400 млн. евро в резултат на предоговарянето на условията за доставки в дългосрочните договори с "Газпром". Това споразумение сложи край на продължил две години арбитражен процес.

Компанията също така заявява, че е постигнала оперативни подобрения с бизнеса си с търговия на природен газ, което е позволило суровинното й подразделение да увеличи печалбата си с 600 млн. евро.

Стойността на общите продажби на E.on обаче е намаляла с 12% на годишна база до 27.13 млрд. евро. През последните години компанията пострада от ускореното пренасочване на германското потребление от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници. За да се справи с новите условия, E.on взе решение да отдели конвенционалните си централи и бизнеса си с търговия на електроенергия в нова компания, наречена Uniper. Остатъкът от E.on ще се фокусира върху зелената енергетика и услугите.

Разделяне на бизнеса

Главният финансов директор на E.on Микаел Сен коментира, че резултатите са показателни за това, че традиционният бизнес на компанията остава под натиск. "Това прави още по-важно да продължим с трансформацията си съгласно плановете", изтъква той. Плановете за разделянето на E.on и Uniper бяха подробно представени пред инвеститорите и анализаторите в края на април. Акционерите на E.on трябва да гласуват дали одобряват плановете на годишното събрание на 8 юни. Компанията планира още преди края на годината Uniper да бъде листната на борсата. Заради влошаващите се резултати на централите, използващи изкопаеми горива, компанията завърши 2015 г. с най-голямата нетна загуба в историята си – 7 млрд. евро.

При представянето на тримесечния си отчет E.on изтъкна, че позитивните фактори като новия договор с "Газпром" са компенсирани от понижението на пазарните цени и на електроенергията. Върху приходите се е отразила негативно и продажбата на петролните и газови активи на компанията в Северно море, както и на електроцентрали в Испания и Италия. E.on е пострадала и от авария в нейна електроцентрала в Русия. Въпреки тези проблеми компанията очаква да постигне заложеното ниво на печалбата за цялата година.

Все още няма коментари
Нов коментар