🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Метал Ин" - Пловдив, инвестира над 1 млн. лева в нови машини

Целта е увеличаване на капацитета на металообработващото предприятие с 30%

През 2002 г. съпрузите Милка и Юрий Йорданови купуват част от вече приватизирания Механичен завод в Пловдив, обявен в несъстоятелност, и поемат всички дългове на предишния собственик
През 2002 г. съпрузите Милка и Юрий Йорданови купуват част от вече приватизирания Механичен завод в Пловдив, обявен в несъстоятелност, и поемат всички дългове на предишния собственик
През 2002 г. съпрузите Милка и Юрий Йорданови купуват част от вече приватизирания Механичен завод в Пловдив, обявен в несъстоятелност, и поемат всички дългове на предишния собственик    ©  "Метал Ин"
През 2002 г. съпрузите Милка и Юрий Йорданови купуват част от вече приватизирания Механичен завод в Пловдив, обявен в несъстоятелност, и поемат всички дългове на предишния собственик    ©  "Метал Ин"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината в пловдивската фирма "Метал Ин" ще заработят няколко нови машини, с които дружество ще вдигне производството и продажбите си с около 30%. Инвестицията е за 1 079 200 лв., от които 749 936 лв. са безвъзмездни по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност".

За хидравличното машиностроене

"Метал Ин" произвежда изделия от черни и цветни метали по конструктивна документация на клиента - елементи за медицинско и електрическо оборудване, за кафе машини, тръбни конструкции, стойки за велосипеди, кутии, шкафове за съхранение на оръжие и документи, контейнери, заготовки за осветителни тела и др. Дружеството е поддоставчик на метални изделия и компоненти и за мебелната промишленост (части и механизми за легла и сгъваеми дивани, закачалки, подвижни конструкции, орнаменти и др.). Компанията разполага с машини за лазерно рязане, струговане, фрезоване, щанцоване, мокро и прахово боядисване. Най-новата група в продуктовото й портфолио са детайли по поръчка за хидравличното машиностроене. С новата инвестиция "Метал Ин" ще разшири капацитета си за производство именно на тази продуктова група.

Фирмата ще закупи линия за дисково рязане на тръби и пръти, линия за прахово боядисване, фреза за петосна обработка на корпусни детайли и хидравличен абкант (за огъване на ламарини) с цифрово-програмно управление.

"На практика заменяме по-непроизводителни машини с нови линии и подменяме икономически остаряло оборудване", обясни за "Капитал Daily" инж. Милка Йорданова, управител и съсобственик. В резултат на инвестицията предприятието ще произвежда хидравлични елементи с високо качество на конкурентни цени, което ще му позволи да изпълнява по-големи по обем поръчки в къси срокове и да произвежда все по-сложни детайли с все по-висока добавена стойност.

В "Метал Ин" вече са назначени и обучени трима души, които очакват да започнат работа с новото оборудване. "Можем да назначим още хора, стига да има кой да работи. Обезлюдяването тече с пълна сила", казва Йорданова. И уточнява, че компанията сама обучава и подготвя кадрите си.

С история

През 2002 г. съпрузите Милка и Юрий Йорданови купуват част от вече приватизирания Механичен завод в Пловдив, обявен в несъстоятелност, и поемат всички дългове на предишния собственик. "Поехме задълженията плюс липсата на хора, тъй като заводът беше спрял да работи. Всъщност почнахме доста под нулата", уточни инж. Йорданова.

Днес дружеството е поддоставчик и продава зад граница 70% от продукцията си - основно в Западна Европа. "В България фирмите не плащат редовно, липсва култура на издължаване и на правене на бизнес. Водиш съдебни дела за събиране на вземания, имаш неоспорими доказателства, депозираш документи, но нещата се проточват и в най-добрия случай може да си получиш парите след година", коментира Милка Йорданова.

Преди 15 години фирмата изпълнила успешно поръчка на ИКЕА, но сега работи с десетки клиенти. "Избрахме пътя да не сме обвързани само с един макар и световен клиент. Предпочитаме да имаме повече макар и по-малки партньори, отколкото един голям. Така разпределяме риска от евентуално прекъсване на сътрудничеството", обясни Йорданова.

Сегашната инвестиция е поредната за "Метал Ин", финансирана с европейски средства. През 2014 г. компанията изпълнила проект за енергийна ефективност на стойност малко над 1 млн. лв., от които над 513 хил. са безвъзмездни по програма "Конкурентоспособност". През 2015 г. дружеството прави поредно обновяване - този път за 100 хил. лв. "Постоянно правим нещо, инвестираме и се развиваме. Финансирането не е проблем, защото банките вече стоят зад фирмите. Ние например имахме предложения за финансиране на сегашния проект от няколко банки", коментира Милка Йорданова. И добавя: "Гледаме напред и вървим напред."

Според данните от Търговския регистър през за 2015 г. "Метал Ин" отчита 4.990 млн. лв. приходи от оперативна дейност (4.183 млн. лв. за 2014) и 864 хил. лв. печалба (за 2014 – 922 хил. лв.). По данни на компанията за първото полугодие на тази година тя има лек ръст на приходите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chushka avatar :-|
    chushka
    • - 6
    • + 1

    900к печалба, но европейския данъкоплатец дава 750к помощ за модернизация, която предприятието може да изпълни и само. Не съм икономист, но каква е ползата от такава помощ, да направи заможните по-заможни?
    Тези средства не са стимул за покачване на стандарта на средния трудещ се, но може би никой не цели това ... ?!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Точно в Пловдив няма какво да се оплакват от обезлюдяване. Просто високата конкуренция си играе ролята. Време е вече и другите градове като Сливен, Пазарджик и Ямбол да получат инвестиции.

    Нередност?
Нов коментар