🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ММ механикс" разширява производството си

Част от инвестицията от 1.7 млн. лв. в нови машини е по програма "Иновации и конкурентоспособност"

Ще бъде монтирана вакуумна инсталация за леене и шест други машини, сред които и такива с цифрово програмно управление
Ще бъде монтирана вакуумна инсталация за леене и шест други машини, сред които и такива с цифрово програмно управление
Ще бъде монтирана вакуумна инсталация за леене и шест други машини, сред които и такива с цифрово програмно управление
Ще бъде монтирана вакуумна инсталация за леене и шест други машини, сред които и такива с цифрово програмно управление
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът трябва да приключи през юни 2017 г.

Модерно оборудване, по-висока производителност, повече поръчки и продажби зад граница, по-голям пазарен дял. Това са очакванията на машиностроителната фирма "ММ механикс" - Драгор, Пазарджишка област, след като изпълни най-новия си проект. Той е на стойност 1.682 млн. лв., от които 999 949 лв. са безвъзмездно финансиране по програма "Иновации и конкурентоспособност".

Отново с европейски средства

Проектът включва доставка на вакуумна инсталация за леене, както и на шест други машини, сред които и такива с цифрово програмно управление. Инвестицията трябва да приключи през юни 2017 г.

"Договорите с доставчиците вече са сключени, чака се оборудването според уговорените срокове", уточни за "Капитал Daily" Димитър Даскалов, специалист "Европейски програми и фондове" и мениджър "Човешки ресурси" в "ММ механикс".

По думите му инвестирането в модерни машини, съоръжения и технологии е постоянна политика на компанията, която се стреми да подобрява качеството на продукцията и да оптимизира разходите за производство. "Поради особеностите на произвежданата продукция - строго специфични детайли, реализацията на подобна политика може да се осъществи главно чрез обогатяване и модернизиране на машинния парк и необходимото оборудване", обобщава Даскалов.

Дейността на "ММ механикс" е експортно ориентирана. "От 2010 г. досега приходите от износ постоянно нарастват, като за 2014 г. те са 65% от нетните приходи от продажби, а 25% са към дъщерни фирми в България на големи чуждестранни корпорации", посочва Димитър Даскалов. Очаква се в резултат на реализацията на новия проект дружеството да повиши конкурентните си позиции.

Това е втора голяма инвестиция на "ММ механикс", финансирана с европейски средства. През юни 2013 компанията получи одобрение на проект за технологична модернизация. Стойността му е 1.1 млн. лв., а безвъзмездното финансиране по програма "Конкурентоспособност" е за 654 хил. лв.

В развитие

Фирмата "ММ механикс" е създадена през 2000 г. като предприятие за механична обработка на детайли и галванични покрития. Впоследствие от нея се отделя "ММ галваникс" с фокус върху сектора на услугите, свързани с галванични покрития. Създаден е цех за прахово и течно боядисване, обработка на профили и монтаж на готови изделия.

През 2012 г. "ММ механикс" става собственик на леярна за леене на алуминий под налягане, а през 2014 г. - на предприятие за термична обработка. Новите придобивки се обособяват като цехове към дружеството. Другото предприятие - "ММ галваникс", пък купува предприятие за инструментална екипировка (пресформи, шприц форми, щанци, щампи и др.).

"Така беше създаден брандът "Механикс груп", който обединява всички тези технологии и процеси. Това позволява комплексно обслужване на клиентите и реализиране на иновативни проекти. Резултатът от това е, че клиенти на фирмата са големи концерни като "Бош", "Сименс", "Цайс", АББ, БМВ, "Мюлер Мартини", "ФААК груп" и др.", обобщава Димитър Даскалов.

Днес групата е сред най-големите в страната производители на части и детайли от стомана, цветни метали и пластмаса, на инструменти и галванични покрития. Основните й пазари са Германия, Италия, Швейцария, Англия, САЩ, за които заминава 65% от продукцията. Заетите са около 200.

Според данните в Търговския регистър компанията е увеличила приходите си през миналата година от оперативна дейност до 9.4 млн. лв. при 8.283 млн. лв. през 2014 г. Печалбата също е нараснала и е достигнала 581 хил. лв. при 546 хил. лв. за 2014 г.

Все още няма коментари
Нов коментар