🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Теси" инвестира 1 млн. евро в енергийна ефективност

Част от средствата са по програма "Иновации в зелена индустрия" и ще повишат производителността

Индустриалната сграда на "Теси" в Шумен
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на бойлери "Теси" инвестира близо 1 млн. евро в повишаване на енергийната ефективност, производителността и условията на труд. Проектът вече е завършен и е част от мащабно финансиране, което увеличава капацитета до 1 млн. електрически бойлера годишно. Tesy Goes Greener се изпълнява в стария завод на територията на производствените площадки на компанията в Шумен. Проектът е на стойност 999 хил. евро, от които 30% са финансирани от програма "Иновации в зелена индустрия" – част от Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014 (Norway Grants).

Инвестицията

"Средствата са предназначени за покупка на нови компресорни мощности и пещ за изпичане на стъклокерамичното покритие на бойлерите. Става въпрос за последно поколение иновативни технологии с ниско потребление на енергия, които генерират икономии от 20% до 50% в сравнение със стандартното оборудване. Чрез тях гарантираме и повторяемост, и стабилност на технологичните параметри на изделията", уточни за "Капитал Daily" Димитър Василев, мениджър продуктово и бизнес развитие в компанията. По думите му проектът осигурява непрекъснатост и по-висока ефективност на производствените процеси и е част от инвестиционна програма, която увеличава капацитета на компанията до 1 млн. електрически бойлера годишно.

Освен това Tesy Goes Greener води до значителни икономии. "Намаляваме разходите за отопление и климатизация на производствените помещения с до 70% годишно, технологичните енергийни разходи за производство на ел. бойлери с над 30% и технологичния отпадък от процеси, свързани с прецизни изисквания към околната среда, с до 90%", обобщава Димитър Василев.

Инвестицията позволява на компанията да инсталира централизирана система за непрекъснат енергиен мониторинг. "Нейната роля е в непрекъснатото и детайлно записване и анализиране на данни за потреблението на енергия в различните производствени зони, на базата на които инженерите ежедневно оптимизират енергийните загуби и имат възможност да намерят нови решения за увеличаване ефективността на процесите", коментира Василев и уточни, че отговорното отношение към околната среда за компанията означава "не само използване на високотехнологични машини и оборудване, но и проектиране и внедряване в производство на ел. бойлери с висок енергиен клас и ниски енергийни загуби".

Инженерите в "Теси" са автори на иновативна технология Insutech за прецизно равномерно разпределение на изолацията с висока плътност, базирана на щадяща околната среда формула. Част от иновацията е и технологията за производство без термомост, която дава възможност за постигане на до 16% по-ниски енергийни загуби по време на експлоатацията на уреда. "Едно от основните изисквания за осъществяването на Insutech е стабилната температурна производствена среда, която постигнахме чрез изпълнението на проекта Tesy Goes Greener", обобщава резултата от инвестицията Василев.

"Теси" притежава три патента, ефектът от които най-общо е елиминиране на топлинни загуби, по-малко разходи за енергия и повече топла вода. За 2016 г. компанията планира 608 хил. лв. за научноизследователска дейност и за нови решения и продукти, уточни преди време за "Капитал" единият от акционерите на компанията Жечко Кюркчиев.

Плановете

Tesy Goes Greener е първият проект на компанията по програма "Иновации в зелена индустрия". Но през последните пет години дружеството е изпълнила три инвестиционни проекта със съфинансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" 2007 – 2013. Средствата са били насочени към купуване на ново високотехнологично оборудване за внедряване на разработени в компанията и патентовани продуктови иновации, за увеличение на капацитета и производителността и за внедряване на нова SAP ERP система за подобряване ефективността на процесите.

"Целта е през следващите три години "Теси" да се утвърди като третия най-голям производител на електрически бойлери в Европа", казва Димитър Василев. През май фирмата откри новото си предприятие, разположено на 6000 квадратни метра застроена площ, което ще произвежда 550 хил. електрически бойлера годишно.

В последните 10 години в дружеството са направени инвестиции за 55 млн. лв., от които 15 млн. лв. са за новия завод за бойлери.

"Компанията приключва 2015 г. с 27% ръст на приходите от продажби в сравнение с предходната година, като постъпленията вече са 84 млн. лв. Около 80% от тях са от износ към повече от 40 държави, в които продаваме със своята марка Tesy", съобщи още Жечко Кюркчиев.

"Теси" притежава четири завода – един за електрически отоплителни уреди в Смядово и три в Шумен – за електрически бойлери с вместимост от 10 до 150 литра и за индустриални съдове с индиректно нагряване (индустриален тип бойлери) с от 200 до 2000 литра вместимост. Логистичният център на "Теси" обслужва около 800 точки в България и Румъния и предстои да обслужва поне 300 в Гърция. Заетите в групата са общо 650.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-|
    sto67nes
    • - 2
    • + 1

    Произвеждат,ама нискокачествени бойлери...

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    До коментар [#1] от "sto67nes":

    И за тях има пазар. Хубаво е, че имаме компания, инвестираща във своето развитие и то извън София. Развитието на производствени мощности е ключово за живота в по-малките градове.

    Нередност?
Нов коментар