🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Текстилната "Пи Ен Джи 1962" инвестира 2 млн. лв. в ново помещение и машини

Очакваният резултат е по-висока производителност и нови работни места

Милен Петков: Ще можем да произвеждаме изделия в къси серии, ще бъдем много по-гъвкави
Милен Петков: Ще можем да произвеждаме изделия в къси серии, ще бъдем много по-гъвкави
Милен Петков: Ще можем да произвеждаме изделия в къси серии, ще бъдем много по-гъвкави    ©  Цветелина Белутова
Милен Петков: Ще можем да произвеждаме изделия в къси серии, ще бъдем много по-гъвкави    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

До края на годината текстилната компания "Пи Ен Джи 1962" ще изгради още едно производствено помещение, в което ще разположи нови машини за дигитален печат върху памучни платове. Така производствената фабрика на фирмата, разположена върху 3000 кв.м площ в софийското село Локорско, ще се разшири с още 1000 квадратни метра.

Общата инвестиция е за около два милиона лева. Машините струват близо един милион лева, от които 35% са безвъзмездни по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност". Останалата сума ще бъде осигурена чрез банков кредит, съобщи за "Капитал Daily" Милен Петков – собственик на дружеството.

По-къси серии, по-голяма гъвкавост

Очаква се в резултат на инвестицията производителността на предприятието да се повиши с 15%, а приходите от износ - с 26%, както и да бъдат открити десет нови работни места.

"Покупката на нови машини за дигитален печат върху памучни платове ще ни помогне да извършваме тази дейност при нас - във фирмата, по наш дизайн. Това означава, че ще спрем да възлагаме поръчки в Турция или Китай, каквато е досегашната ни практика. Собствените машини ще ни дадат възможност да контролираме целия процес и да гарантираме за качеството. Ще можем да произвеждаме изделия в къси серии, ще бъдем много по-гъвкави", обобщи Милен Петков очакваните резултати от инвестицията.

Дружеството произвежда домашен текстил, спално бельо, хавлиени изделия, олекотени завивки и продава зад граница средномесечно около 50% от продукцията си. Основните клиенти са в Европа – вериги, търговци на едро, дистрибутори. "Целта е този дял да достигне до 70% и смятам, че ще можем да го постигнем с новите машини", уточнява Милен Петков. По думите му българският пазар на текстилни изделия за дома е не само свит, но и наводнен с нискокачествени изделия, а освен това страда и от нелоялна конкуренция.

Проектът по "Иновации и конкурентоспособност" е първият за компанията, който е финансиран с европейски средства. "Това е първата помощ, която получавам отнякъде за нещо", казва Петков.

От търговия до производство

"Пи Ен Джи 1962" е правоприемник на фирма "Панагюрище 1962", регистрирана през 2001 г. Компанията започва с търговия с хавлиени кърпи, халати, спално бельо, произведени в страната и от внос. През 2004 г. отваря свое магазинче в София – на "Алабин" и "Княз Борис", което и до днес посреща клиенти, а през 2010 г. "Панагюрище 1962" влиза за пръв път и в столичен мол. През 2012 г. Милен Петков започва собствено производство на текстилни изделия за дома и регистрира нова компания – "Пи Ен Джи 1962" (PNG 1962). Наименованието й е съкращение от "Панагюрище", което е трудно за произнасяне извън границите на България.

В момента "Пи Ен Джи 1962" има съвременна фабрика и 12 собствени магазина – три в молове, а останалите – на централни търговски улици, главно в София. Работи с над 50 доставчика от цял свят. Продава и в търговски вериги, както и в други по-малки обекти.

Според данните от Търговския регистър за 20015 г. "Пи Ен Джи 1962" отчита 3.509 млн. лв. приходи от продажби на продукция (2.725 млн. лв. през 2014) и 577 хил. лв. печалба преди данъчно облагане (540 хил. лв. за 2014). Заетите в производството са 50.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sto67nes avatar :-?
    sto67nes

    Това е растеж...

    Нередност?
Нов коментар