Нова група за растеж

Основаната преди шест години "Софтуер Груп БГ" получи капитал от 5 млн. евро от два инвестиционни фонда

Растежът на създадената от Калин Радев (в средата) "Софтуер Груп БГ" ще бъде подкрепен от фондовете PostScriptum Ventures и BlackPeak Capital, представлявани съответно от Димитър Енчев (вляво) и Ивайло Господинов (вдясно)
Растежът на създадената от Калин Радев (в средата) "Софтуер Груп БГ" ще бъде подкрепен от фондовете PostScriptum Ventures и BlackPeak Capital, представлявани съответно от Димитър Енчев (вляво) и Ивайло Господинов (вдясно)
Растежът на създадената от Калин Радев (в средата) "Софтуер Груп БГ" ще бъде подкрепен от фондовете PostScriptum Ventures и BlackPeak Capital, представлявани съответно от Димитър Енчев (вляво) и Ивайло Господинов (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Растежът на създадената от Калин Радев (в средата) "Софтуер Груп БГ" ще бъде подкрепен от фондовете PostScriptum Ventures и BlackPeak Capital, представлявани съответно от Димитър Енчев (вляво) и Ивайло Господинов (вдясно)    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската компания разработва технологични решения за финансовия сектор.

Компаниите, които могат да се похвалят, че продават софтуер на създателя на Microsoft Бил Гейтс, едва ли са много. Сред тях обаче е и родената в България и вече работеща на глобално ниво "Софтуер Груп БГ", която разработва технологични решения за финансовия сектор. Най-често клиентите й са дружества за микрокредитиране, които работят в развиващите се страни. В тези региони това е масовият начин за финансиране, което е изместило традиционните банки. Потенциалът за развитие е голям и това се вижда от числата на българската софтуерна компания - бизнесът се разраства с по над 50% през последните години и за 2015 г. вече е 12.4 млн. лв.

Бурният растеж, разбира се, има нужда от финансово гориво. А и от нов подход към управлението на дейността на все по-голямата структура. И точно тук при "Софтуер Груп БГ" идват инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures. Заедно те ще вложат общо 5 млн. евро в развитието на дружеството, срещу които придобиват по 8% от акционерния му капитал.

Управление на мащаба

"Потърсихме инвеститори, защото имахме много амбициозни планове за растеж и решихме, че имаме нужда освен от чисто финансова и от стратегическа подкрепа, така и от помощ за изграждане на по-добър управленски модел", обяснява създателят на "Софтуер Груп Бг" Калин Радев, който до началото на 2016 г. е и едноличен собственик на компанията. В началото на годината като акционер в дружеството влиза и дългогодишният му бизнес партньор и главен оперативен директор в групата Джералдин Марджъри О'Кийф.

Около 10% от инвестицията на двата фонда ще бъдат използвани за внедряване на система за корпоративно управление и мениджмънт на риска. Горе-долу толкова от средствата ще бъдат насочени и в цялостно реструктуриране на дейността от гледна точка на оптимизация на работата на офисите на компанията. Към момента освен централата си в София дружеството има офиси и в Мексико, Гана, Кения, Египет, Индия, Филипините и Австралия. През юни предстои откриване на представителство и във Вашингтон, с което изграждането на основната мрежа на глобалното присъствие ще бъде приключено и всеки от офисите ще започне да открива свои подофиси. За момента са набелязани 10 държави, сред които Замбия, ЮАР, Нигерия, Сенегал, Перу и Колумбия.

Основната част от вложените от двата фонда средства ще бъдат използвани за по-нататъшното развитие на бизнеса. "На практика ние инвестираме в хора и в инструменти. Част от средствата ще са и за маркетинг, но основно сме се фокусирали върху развитието на екипа", разказва Радев. В момента за компанията работят около 250 души, като само за последните шест месеца са били привлечени около 70 души. Разширяването на екипа ще продължава и в следващите месеци, като ще се търсят както млади, така и опитни специалисти.

"От всичките проблеми, които има с недостига на хора, най-голям е с мениджмънта – просто няма подготвени управленски кадри на всички нива", изтъква Радев. Другото голямо предизвикателство по думите му е намирането на технически специалисти – разработчици, тестъри и т.н., като за решаването му от "Софтуер Груп БГ" възнамеряват да привличат служители и от страните, за които важат новите правила за т.нар. синя карта за квалифицирани специалисти в IT сферата. Плановете са още през месец май да започне търсенето на експерти в Украйна, Беларус и Молдова.

Компанията обмисля и стартирането на собствена академия, в която да обучава нужните за дейността й служители. Проблемът с липсата на управленски кадри пък се опитва да реши вече работещата в рамките на групата академия за мениджъри, разказва Радев.

Дует с пари и знания

BlackPeak Capital е един от двата фонда (заедно с Empower Capital), които управляват отпуснатите на България по европейската програма JEREMIE общо 25 млн. евро за дялови инвестиции.

"Софтуер груп" заслужава да бъде подкрепена, има много ясни амбиции и стремеж за развитие в следващите години. Ние нямаме съмнение, че тя ще бъде много успешна", обяснява управляващият съдружник във фонда Ивайло Господинов. "Обичаме да инвестираме в такива компании - с установен екип, визия, присъствие на пазари, ниша, която е добре разработена вече, и очевиден потенциал за растеж", допълва той.

Задължително условие при сделките на BlackPeak е наличието на поне още един инвеститор – било то корпоративен или частно лице, който да влезе в избраната компания наравно с фонда. В случая това е основаният от предприемача Марк Крандал инвестиционен фонд PostScriptum Ventures, който вече си партнира с BlackPeak по две други сделки в България. Всъщност IT секторът не е основната сфера, в която до момента PostScriptum насочва фокуса си, но по думите на управляващия партньор Димитър Енчев фондът отдавна е имал желание да сключи такава сделка в България. "Това, което отличава "Софтуер груп" от повечето IT компании в България, е, че те вече са глобален играч, който е лидер в сегмента си и който работи в тази част на индустрията, която е с висока добавена стойност. Те не се конкурират с това, че предлагат евтини продукти – те се конкурират с това, че предлагат най-добрите продукти", обяснява Енчев.

Допълнителна привлекателност за фонда носи и това, че с работата си софтуерната компания има социално въздействие, тъй като микрофинансиращитe институции допринасят за намаляването на бедността в слаборазвитите страни по света. По думите на Радев, към момента продуктите на "Софтуер Груп БГ" достигат до около 6.5 млн. крайни клиенти, на които помагат да започват собствен бизнес и да изхранват семействата си – т.е. социалният ефект се простира върху поне 20 млн. души по света.

Два амбициозни проекта

Именно тук се намесва и Бил Гейтс със своята Bill & Melinda Gates Foundation, която също се бори за намаляването на бедността в световен мащаб. Като една от първите компании в сектора изобщо "Софтуер Груп БГ" вече три години разработва софтуер по поръчка за фондацията и е завършила три проекта за организацията. Досега е изградена интегрирана платформа за обслужване на клиенти, целта на която е да бъдат приобщени всички потребители, които са изолирани от финансовия свят. Тя е облачно базирана, за да може да бъде внедрена веднага и навсякъде. Сега българската компания е изправена пред ново предизвикателство на фондацията - през юни стартира проект за предлагане на решението с отворен код. Този проект ще даде възможност на институциите в развиващия се свят по-лесно да предоставят финансови услуги до всички нуждаещи се.

Вторият и може би още по-впечатляващ проект на компанията също стартира тази година и има шанс да достигне до 44 млн. крайни потребители в Азия. Този път "Софтуер Груп БГ" ще изгражда собствена платформа за мобилни разплащания за Association Of Asia Confederation of Credit Unions. В момента в тази част от света небанковите парични преводи се извършват основно от компании като Western Union и MoneyGram, известни с по-високите си комисиони. За разлика от тях с технологията, която българското дружество предлага, цената на транзакция ще спадне до под 0.5 долара.

От Кения към западните клиенти

Основаната през 2009 г. в София компания започва с трима програмисти. Създателят й Калин Радев има години опит в сферата на микрофинансирането, благодарение на което разполага и с нужните контакти на стратегическите пазари и не е трудно да се открият финансови институции с желание за иновации. Първите клиенти са в Кения и в островната държава Вануату, но основно бизнесът на компанията първо се развива в Източна Африка. Продуктът на фирмата UnderTree включва седем инструмента, които изграждат цяла виртуална банка - от автоматизация на процесите в банката, през фронт офис приложение до мобилна версия за потребители.

Седем години по-късно "Софтуер Груп БГ" има над 150 клиенти в лицето на различни микрофинансиращи институции и присъства в над 50 различни пазара. Преките клиенти на компанията са финансови институции предимно в западния свят - американски, немски, холандски, френски дружества, които оперират в развиващите се държави. Така българската компания успява значително да допринесе за налагането на разплащателен модел в развиващия се свят много преди същият този западен свят да е узрял за това.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • - 5
    • + 4

    мога да кажа доста за тази компания - но ще коментирам само изказванията относно недостига на кадри - свидят им се 2.5к лв заплата за синиър мениджмънт позиция ... закъсняват за насрочени срещи и т.н

    Нередност?
  • 2
    ipw32496787 avatar :-|
    ipw32496787
    • - 6
    • + 4

    Гнусно. Микрокредитиране в бедни държави.

    Нередност?
  • 3
    eli1984 avatar :-|
    eli1984
    • - 3
    • + 3

    Поздравления за Софтуер Груп! Фирмата се развива много бързо и е една от обещаващите софтуерни компании в България. Има много добра политика към служителите, много социални придобивки, а екипът е много готин, постоянно се организират тиймбилдинги, излизания с колеги и т.н. Работ

    Нередност?
  • 4
    lastronin avatar :-|
    lastronin
    • - 4
    • + 1

    Статията е много добра. Компанията е на ниво, грижи се за служителите си и има големи възможности да се развиваш, а заплащането е доста добро за българския пазар.

    Нередност?
Нов коментар