Софтуер: Разширяване на хоризонта

Годината донесе нови проекти на разработчиците, а оттам и приятно голям ръст на приходите на компаниите

От придобиването на Telеrik от американската Progress в края на 2014 г. досега екипът на българския софтуерен лидер се е увеличил с над 10%. Планът е тази тенденция да се запази, като през 2020 г. служителите в София да са над 900. На снимката: един от основателите на компанията, Васил Терзиев.
От придобиването на Telеrik от американската Progress в края на 2014 г. досега екипът на българския софтуерен лидер се е увеличил с над 10%. Планът е тази тенденция да се запази, като през 2020 г. служителите в София да са над 900. На снимката: един от основателите на компанията, Васил Терзиев.
От придобиването на Telеrik от американската Progress в края на 2014 г. досега екипът на българския софтуерен лидер се е увеличил с над 10%. Планът е тази тенденция да се запази, като през 2020 г. служителите в София да са над 900. На снимката: един от основателите на компанията, Васил Терзиев.    ©  Надежда Чипева
От придобиването на Telеrik от американската Progress в края на 2014 г. досега екипът на българския софтуерен лидер се е увеличил с над 10%. Планът е тази тенденция да се запази, като през 2020 г. служителите в София да са над 900. На снимката: един от основателите на компанията, Васил Терзиев.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

612

млн. лв. е сумата на приходите на 25-те най-големи компании за софтуер през 2015 г.
"Фадата" беше купена от британска компания и американски фонд в сделка, която оцени българския разработчик на софтуерни решения за застраховането на 20 млн. евро.

"Фадата" беше купена от британска компания и американски фонд в сделка, която оцени българския разработчик на софтуерни решения за застраховането на 20 млн. евро.

Малко над 600 млн. лв. оборот имат 25-те най-големи компании за софтуер. Само преди година същите дружества са отчели приходи от 490 млн. лв. С ръста си от 23.5% годината няма как да не се отчете като успешна. За сравнение, в предходната класация топ 20 в сектора средното увеличение в постъпленията беше 15%.

За сравнение, секторът расте двойно по-бавно от гигантите си. През 2015 г. приходите на компаниите в бранша са 1.6 млрд. лв., или ръст от 11% на годишна база за целия бранш, което е леко забавяне спрямо предходните години, сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Числата показват, че компаниите в класацията носят около една трета от бизнеса в целия сектор.

Причините за положителните резултати също са добре известни – компаниите работят основно за износ към САЩ и Европа, насочват се все повече към развойна дейност и създават продукти с висока добавена стойност, но и се ориентират все повече към поддръжка на услугите.

Макар да продължават да растат, софтуерните компании с малки изключения започват да говорят за намаляване на темповете и стават по-предпазливи по отношение на резките скокове. Причината - няма хора.

Някои ключови събития

Сред запомнящите се за софтуерния сектор събития през миналата година беше дебютът на "Сирма груп холдинг" на Българската фондова борса. Първото публично предлагане на компанията беше не само единственото технологично до момента, но и сред най-големите за последните години. Холдингът, в чиято структура са включени над 20 софтуерни компании, набра 11.5 млн. лв. от външни инвеститори. След успеха на "Сирма" и още една компания заяви желание да излезе на борсата. Разработчикът на софтуер за телекоми и умни контролери "Алтерко" е подал проспект за първично публично предлагане (IPO) за разглеждане от Комисията за финансов надзор през март 2016 г.

Най-голямата сделка в сектора пък беше за "Фадата". През юли британската компания за застрахователни услуги Charles Taylor и фондът за дялови инвестиции The Riverside Co. придобиха мажоритарен дял от 80%. Останалите 20% останаха да се държат от сегашния мениджмънт на фирмата. Сделката оцени разработчика на софтуерни решения за застраховането на 20 млн. евро

Освен положителните новини от 2015 г. има и някои противоречиви. Софтуерната "Мусала софт" например откри нов офис в Скопие, което е колкото доказателство за доброто развитие на компанията, толкова и сигнал за все по-обострящата се липса на IT специалисти на местно ниво. "Основно тясно място си остават хората - това важи за всички нива и нюанси - от най-масово липсващите програмисти и инженери по качеството до бизнес анализатори и търговци със силна ИТ подготовка", коментира Елена Маринова, президент на "Мусала софт".

Пренареждане по върховете

Тази година лидерските позиции в топ 25 на софтуерните компании в България има разместване. За пръв път начело застава Progress, под чийто бранд "Телерик" оперира в България . Всъщност една от най-успешните местни компании би оглавявала и предишни подреждания, но тогава липсваха данни за приходите й. След няколко поредни години на върха през 2015 г. "САП лабс" отстъпва до третата позиция, изпреварени от "Виемуеър". В топ пет попадат още "Пейсейф България" (доскоро "Скрилл") и "Си Ес Си България", които запазват позициите си от миналата година. Между компаниите в челната петица има едно общо - всички имат чужди акционери.

Progress, които за пръв път попадат в секторната класация на "Капитал 100", са успели само за 2015 г. почти да удвоят приходите си до 71.3 млн. лв. Година и половина след придобиването й за 262.5 млн. долара софтуерната компания вече е част от глобалния бранд на компанията майка - американската Progress, и не планира да спира темповете на разрастване. В София се намира най-големият център на компанията в световен мащаб. След две години компанията, която в момента има 650 служители, ще има и нова сграда за над 1000 души. По думите на главния оперативен директор на Progress Джери Рули се очаква тази тенденция да се запази, като през 2020 г. служителите в София да са над 900. През следващите години ще се разширява както екипът разработчици, така и специалистите по дигитален маркетинг.

През миналата година вторият в класирането - дружеството на американска VMware в България "Виемуеър", инвестира значителен ресурс в трансформирането на местния си бизнес от чиста R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран както върху развойна и оперативна дейност, така и върху генерирането на приходи от професионални услуги за VMware. "Основният ни фокус в това отношение беше развитието на Центъра за професионални софтуерни услуги за интеграция, автоматизация и персонализирани решения в София, който е първият по рода си за VMware в глобален план", обясни за "Капитал" Диана Стефанова, изпълнителен директор на местното дружество. Компанията планира да продължи да инвестира в софийския си офис и разрастването на портфолиото си с фокус върху софтуерно дефинирания си център за управление на данни и решенията си за мобилни устройства.

До трето място за пръв път от години пада "САП лабс". Компанията запазва средния си годишен ръст от около 10% и на служители, и на оборот, но вече изостава по приходи от VMware. Към февруари 2016 г. в компанията работят 635 души. За тази година дружеството иска да увеличи екипа си с до 10% нови служители. В България има ключови за софтуера на SAP звена като потребителски интерфейс (UI) и потребителско изживяване (UX). "От 2015 г. в българския развоен център имаме и екип, който се грижи за оперативното здраве на облачната платформа на SAP в няколко центъра за данни и осигурява 24-часова поддръжка на услугите", коментира още един аспект от развитието на компанията Радослав Николов, изпълнителен директор на "SAP Labs България".

На четвърта позиция е "Пейсейф България" – фирма, която стои зад система за електронни разплащания. Подобно на първите три в класацията още миналата година компанията обяви планове да разшири екипа си и нае голяма офис площ в Capital Ford. От дружеството тогава не съобщиха колко души ще наемат допълнително, но според регистъра ДАКСИ по данни от февруари служителите са 645, или с 270 повече спрямо година по-рано. През март миналата година българското дружество беше придобито от Optimal Payments в глобална сделка за 1.1 млрд. евро.

"Си Ес Си България" също е с финансов фокус - дружеството разработва софтуер за здравно и животозастраховане. От отчета за предходната година става ясно, че пазарите му са почти изцяло външни - износът е 99.82%, основно Франция и други европейски държави.

Изгряващи звезди

Извън клуба на най-големите интересни попълнения и новини има и извън челната петица. Тук за разлика от миналата година се намират компании като украинската "Луксофт", създателят на специализиран софтуер за микрофинансиращи институции с бизнес в целия свят "Софтуер груп Бг", разработчиците на софтуер по поръчка "Скейлфокус" и "Немечек", местната "Булпрос".

Ако не броим "Луксофт", които стъпиха на пазара преди две години и логично са пораснали с 560% миналата година, най-динамично е развитието на "Булпрос консултинг" - ръст на приходите от 64%. Българското дружество успя за половин година да привлече три външни инвеститора, които захраниха компанията с 3.5 млн. евро. Междувременно купи дялове в две по-малки IT дружества. Първо е приключена сделката за миноритарен пакет в германската innotec Marketing. Второто придобито дружество е местно - консултантското "Интекрити" (InteQrity), което въвежда решения на Oracle. Тук делът е мажоритарен.

Със следващ по големина скок могат да се похвалят от "Софуер груп Бг", които са се изкачили от 24 на 19 позиция, достигайки третият най-голям ръст в топ 25. За 2015 г. компанията има оборот от 12.9 млн. лв., или 60% повече спрямо година по-рано. Изцяло българският разработчик освен централата си в София има офиси и в Мексико, Гана, Кения, Египет, Индия, Филипините и Австралия. През юни предстои откриване на представителство и във Вашингтон. Наскоро компанията получи и инвестиция от 5 млн. лв., за да продължи да се развива.

Над средния за класацията ръст показва и "Немечек", като достига оборот от 10.6 млн. лв. Факторите за успех на компанията са както няколко партньорства с компании като австралийската Atlassian и американската Bluebeam, така и на добре развиващия се бизнес на местните им клиенти като Bosch, DocuWare и Vectorworks, коментира Георги Брашнаров, управител на дружеството. "През 2015 засилихме фокуса си върху предлагане на все повече услуги като допълнение към разработката на софтуер", допълни той. Миналата година компанията откри и нов офис във Варна и смята да се разраства там. През 2016 г. "Немечек" дори планира своя предприемаческа програма и фокус върху собствени разработки за нишови пазари.

Поглед отвъд очертанията на столицата започват да отправят все повече компании. "Концентрацията на фирми вече не е само в София, а се наблюдава тенденция за развитие на сектора и в други градове на страната", смята и Наташа Кумчева от "Аксуей". "Ще продължим да развиваме съществуващите си офиси в София, Бургас, Русе и Скопие", заяви твърдо и Елена Марнова от "Мусала софт".

В лигата на традиционно присъстващите софтуеристи са "Мусала софт", "Аксуей България" и "Сирма солюшънс", които продължават да се развиват стабилно. Присъствието на нито една от компаниите в класацията не е изненадващо. Докато "Аксуей" и "Сирма" отбелязват скромен ръст със съответно 6.6% и 2.5%, "Мусала" успява да подобри представянето си с почти 30%. Причините за доброто представяне на българската компания са във фокуса ѝ върху сфери, където има и се очаква голям ръст - облачна интеграция, интернет на нещата, големи данни и предвиждащи анализи. "През 2015 си поставихме за цел 25% годишен темп на ръст на проходите и достигане на 1000 служители до 2020; през последната година имаме 30% ръст на приходите и 20% ръст на служителите, така че сме на прав път", коментира още Елена Маринова.

Не дотам безоблачно

Амбициите за ръст на компаниите са неразривно свързани с възможността да разрастват и екипите си, което е всеизвестен в софтуерния сектор проблем. "Последните години навлязоха нови "играчи" на пазара, повечето от съществуващите имаха планове за разрастване, което допълнително затрудни привличането и задържането на кадри", коментираха от "Аксуей". Липсата на специалисти, която според изчисленията на БАСКОМ има потенциал да достигне 50 хил. души през следващите няколко години, вече сериозно да забавя сектора.

Все повече компании започнаха да си отглеждат сами кадри или да го правят съвместно с университетите. "За 2015 сме случили над 120 събития, посетени от над 7000 души, в партньорство сме с десетки организации", каза Елена Маринова. От "САП лабс" също коментираха, че наемат до 60 стажанти годишно, като 80% от тях остават на работа и така запазват мащабите на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-?
    npocmaka
    • + 4

    "Амбициите за ръст на компаниите са неразривно свързани с възможността да разрастват и екипите си, което е всеизвестен в софтуерния сектор проблем."
    Всъщност това е и причината за успеха.Единственият ценен ресурс са хората , няма какво да бъде откраднато от "точните" бизнесмени.И въпреки че опитите в парламента продължават робството в България все още не е легализирано.

    Нередност?
Нов коментар