🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ББР отпусна заем на пловдивскaта "Сиенит"

Строителят получава 16.5 млн. евро от държавната банка, за да рефинансира стари задължения

През последната година държавната банка бе активна в новата й роля на "банка-болница" и кредитор за едри бизнесмени
През последната година държавната банка бе активна в новата й роля на "банка-болница" и кредитор за едри бизнесмени
През последната година държавната банка бе активна в новата й роля на "банка-болница" и кредитор за едри бизнесмени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
През последната година държавната банка бе активна в новата й роля на "банка-болница" и кредитор за едри бизнесмени    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Експозицията на банката към строителния сектор се увеличава.

Поредна строителна компания със затруднения да обслужва задълженията си получи заем от Българска банка за развитие (ББР), с което експозицията й към най-ударения от кризата сектор продължава да набъбва. Така държавната институция затвърждава тенденцията да се отдалечава от оригиналния си замисъл да подпомага малкия и среден бизнес и все повече се превръща в "банка-болница" и кредитор за едрия капитал. Ако има нещо позитивно, то е, че този път подкрепата не е за компании, пряко или косвено контролирани от политици като абонираните за заеми от ББР фирми на Делян Пеевски и един от последните големи клиенти - Георги Гергов.

Новият клиент е "Сиенит" - емблематичен строител за Пловдив и активен участник в изграждането на индустриалната зона край Града на тепетата. Той е договорил 16.5 млн. евро от ББР в труден момент - при наложен запор заради данъчни задължения, което блокира работата му по вече задвижени проекти с инвеститори. Така за пореден път държавната банка се нагърбва с риск, който търговските банки избягват въпреки острия глад за кредитиране. Нещо повече - институцията го прави, въпреки че вече има опит с рефинансиране на лоши кредити на строители, които след поредици разсрочвания и анекси пак са до ръба на фалита и отвъд него. За да се сгъстят притесненията още, от ББР отказват информация по темата и така дори и в случая да са направили нещо добро за бизнеса, неприятното впечатление преобладава.

Чек за Пловдив

Подкрепата на ББР за "Сиенит" се вижда от действията по учредяване на особен залог върху компанията в полза на банката. Договорът е подписан пред нотариус на 8 февруари, е видно от документи, подадени за вписване в Търговския регистър. Кредитът обаче е договорен през ноември миналата година, когато дялове на компании от групата са запорирани от НАП. Той е вдигнат по-късно, с аргумент че мярката е несъразмерна по строгост с размера на задължението.

Кредитополучатели са "Сиенит строителна група" и "Сиенит инвест", а изпълнителните директори на холдинга инж. Пламен Панчев и Валентин Кънчев са посочени като съдлъжници по заема. Цената на отпуснатото финансиране не е ниска, на фона на тенденцията при търговските банки напоследък - тя се формира като сбор от 3-месечния Euribor (който в момента е минус 0.329%) + 6.5%, но не по-малко от 6.5%. При просрочие се дължи неустойка от 5% върху договорената лихва върху главницата. Не става ясно какъв е падежът на заема, нито за каква цел ще бъде използван.

Потърсен от "Капитал", Пламен Панчев не даде конкретика за параметрите на кредита, а само, че той ще се използва за рефинансиране на задължения, в това число и за част от дължими данъци. "Бих искал да кажа добра дума за банката, защото тя ни помогна в труден момент не само за нашето стабилизиране, но през нас и за развитието на региона", каза Панчев в телефонен разговор. На въпрос защо не се е обърнал към търговските банки Панчев каза, че причината не е в получени откази. "По-трудно е друга финансова институция да подаде ръка на една строителна фирма, която, не крием, не е в блестящо финансово здраве, въпреки че проектите, които имаме, се развиха много добре. Но от кризата насам пазарът, особено в нашия сегмент, не се е възстановил и с това сътрудничество ние успяваме да си стъпим на краката", каза Панчев.

"Сиенит" се занимава основно с изграждането на производствени сгради и търговски обекти, а не с пътна инфраструктура, където се изливат най-много средства през последните години. В последния й отчет за 2015 г. тя показва годишни постъпления от 28.7 млн. лв. и печалба от малко над 2 млн. лв. Към този период дружеството има 11.5 млн. лв. търговски и 589 хил. лв. данъчни задължения.

По думите на Панчев и други бизнеси в България са изправени пред подобен проблем с финансирането. Затова освен към държавната банка има големи очаквания и към старта на "Фонда на фондовете", който на принципа на дяловото инвестиране ще осигурява капитал за българския бизнес.

Все по-любим сектор за държавната банка

С отпускането на заема експозицията на ББР към сектор "Строителство" набъбва, като актуална информация за размера й няма, макар въпросът да е от обществен интерес. От банката отказаха да отговорят на запитването от "Капитал" на колко възлиза тя към днешна дата и каква част от портфейла е с просрочия. Че в него има и несполучливи проекти, показват резултатите на клиенти като "Галчев холдинг" (сега "Струма холдинг") и "Понсстройинженеринг". Няма информация и как банката процедира с проблемните си кредити. Самата ББР и преди това е имала експозиции към групата "Сиенит" и дори е стигала до частен съдебен изпълнител, така че вероятно по този начин рефинансира и собствени заеми.

Последните данни на колко възлиза експозицията към строителите са от 2015 година, когато заемите за сектора са в размер на 111.199 млн. лв., или 6.55% от кредитния й портфейл и около 17% от капитала й. Междувременно обаче банката финансира "АБ-Хасково", "Ултрастрой" и др. (виж карето), така че вероятно експозицията се е увеличила. Освен към този по-рисков сектор банката продължава да показва склонност за финансира дружества с тежки финансови затруднения като "Спарки Елтос" или бизнеси на политически фигури като Георги Гергов. През последната година за кредити пред държавната банка се наредиха и фирми на Кирил Домусчиев, Гриша Ганчев и други едри предприемачи.

Строителите на ББР:

Водстрой 98 - 55 млн. лв.

Понсстройинженеринг - над 38 млн. лв.

Сиенит - 32 млн. лв.

АБ-Хасково - 29 млн. лв.

Галчев холдинг (и дружества от групата) - над 20 млн. лв.

Ултрастрой - 8 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Точно този кредит не може да се каже че е проблемен. Фирмата работи на печалба и единствения проблем е, че не си е структурирала добре задълженията. Това не може да се каже за другите посочени кредитополучатели.

    Нередност?
  • 2
    nitex avatar :-|
    Nikolay
    • - 1

    Знаеш ли колко много дребни и средни фирми, които ''не са си структурирали добре задълженията'', нямат абсолютно никакъв шанс да получат каквото и да е финансиране от банка при подобен запор от НАП например или някакви други белези за това, че фирмата е в затруднение.

    Нередност?
  • 3
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • - 1

    Въпросче, ако наистина всичко е наред, въпросната фирма би могла да се финансира на свободния пазар, пари има достатъчно, обаче?

    Нередност?
Нов коментар