🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ментормейт" се разраствa към Швеция

Софтуерният разработчик открива първия си офис в Гьотеборг през март 2017 г.

Това е поредното разрастване на компанията, която тази година премести и софийското си звено в нова сграда иобяви планове да открие офис в Русе
Това е поредното разрастване на компанията, която тази година премести и софийското си звено в нова сграда иобяви планове да открие офис в Русе
Това е поредното разрастване на компанията, която тази година премести и софийското си звено в нова сграда иобяви планове да открие офис в Русе    ©  Анелия Николова
Това е поредното разрастване на компанията, която тази година премести и софийското си звено в нова сграда иобяви планове да открие офис в Русе    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

400

са служителите на компанията на глобално ниво. По данни от август 340 са в България.

Американската софтуерна компания MentorMate, чиято развойна дейност изцяло се намира в България, стъпва на пазара в Швеция. Разработчикът започва да работи в Гьотеборг в началото на март 2017 г., а първият местен клиент е фармацевтичният гигант AstraZeneca. Оттам "Ментотмейт" ще започне по-мащабното си навлизане на целия европейски пазар.

Гьотеборг е родното място на основателя и изпълнителен директор на компанията Бьорн Стансвик и той вижда в него удобна локация (на половината път между Минеаполис и София) за европейска експанзия, обясниха от българския екип на "Ментормейт" за "Капитал".

На север нещо ново

Офисът, който "Ментормейт" открива, ще бъде предимно търговско представителство. Той ще се намира в хъба за развитие на биотехнологии BioVentureHub на Astra Zeneca в Гьотеборг, където ще бъде и първата чуждестранна компания.

Първият служител е Робърт Уалърбърт, който ще заеме поста управител в началото на март догодина. Той има магистърска степен по структурно инженерство от Университета "Калмърс" в Гьотеборг и бакалавърска по гражданско инженерство от Университета "Тълейн" в Ню Орлиънс, а преди "Ментормейт" е бил в компания, която създава софтуер за инженерни симулации и структурно моделиране.

Първият клиент в Швеция на Ментормейт е Astra Zeneca. За тях в България се разработват приложения, чиято цел е да подобрят живота на голяма група хора. От компанията не издават повече заради споразумение за поверителност.

От Минесота до Швеция

Тази година това не е първата новина , свъразана с нов офис на MentorMate. В началото на лятото столичното звено на разработчика се премести в ново пространство в квартал "Дружба" в София. В края на сезона пък обяви, че расте с нов офис в Русе. Другите български локации са Пловдив, Велико Търново и Варна.

Още преди три месеца, когато от компанията обявиха, че ще се разрастват, стана ясно, че темпът зависи от поръчките и проектите, които ще получава. В момента "Ментормейт" изпълнява над 70 проекта - от такива за малки стартиращи бизнеси през средни предприятия до големи корпорации като Reuters и Cargill, казват от екипа. Компанията е специализирана в областта на софтуерните разработки, основно в мобилната сфера, и консултантските услуги.

Mentormate е основана прeди 15 години в Минеаполис от Бьорн Стансвик и има българско дружество от 2007 г., сочи справка в Търговския регистър. На глобално ниво компанията вече има 400 служители, като целият инженерен и развоен екип е в България. Първата локация на Mentormate е в САЩ и въпреки че останалите четири офиса на американската компания са в България, основната част от клиентите и оборотите на технологичната компания са в САЩ. Приходите на българското дружество за 2015 г. са 11.6 млн. лв., като година по-рано те са малко под 8.5 млн. лв., сочат финансовите отчети на компанията. От август 2014 г. Mentormate е собственост на американския холдинг "Тейлър корпорейшън", който има под шапката си повече от 80 международни компании, занимаващи се с разнообразна дейност. Корпорацията е семейна собственост от 1975 г. и една от най-големите частни компании в САЩ.