🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Хранкооп - София" откри магазин за натурална българска козметика

В търговския обект са представени около 15 малки български производителя

"Хранкооп - София"    ©  "Хранкооп - София"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кооперация "Хранкооп - София" откри магазин за ръчно изработена натурална българска козметика "Чародеа". Търговският обект се намира на пазара "Римската стена" в столицата и представя около 15 малки производители на сапуни, кремове, душ гел, дезодоранти, почистващи продукти за кожа, минерални гримове, етерични масла и др. Предлагат се също бижута и занаятчийски подаръци.

Ръчни и без химия

"Това, което обединява продуктите в магазина, е, че те са изработени ръчно и че не съдържат химия. Производителите са членове на нашата кооперация и финансираха инвестицията. Фирмите сами определят продажните цени в магазина. От посочената сума се прави отстъпка за "Хранкооп". Цените в магазина са в средния сегмент - с около 30% по-високи от тези на конвенционалните продукти", уточни за "Капитал" Николай Генов, председател на кооперация "Хранкооп - София".

Организаторите предвиждат ежемесечни работилници в магазина, по време на които производителите ще обучават желаещите как сами да си произвеждат козметика в домашни условия.

За ползите от кооперирането

"Чародеа" е вторият магазин на кооперация "Хранкооп - София" с продукти директно от производителя. През 2016 г. тя откри фермерски магазин за храни в столичния "Сердика център", преместен по-късно в The Mall.

"Членството на фирмите в нашата кооперация им позволява да печелят по-голяма популярност и дава възможност повече клиенти да научат за техните продукти. Членовете на кооперация са и редовни участници във фермерските пазари, които организираме всяка седмица в четири града в страната, както и в другите тематични годишни събития, които правим", обобщи Николай Генов.

По думите му мисията на "Хранкооп" е да подкрепя малките производители на чиста храна и козметика и да образова потребителите за ползата от натуралните продукти. "Не може да се работи на загуба, но печалбата е на последно място, целта е да създаваме устойчиви модели", коментира още Генов.

"Хранкооп" започна дейност през 2010 г. като неформална група от потребители, а по-късно стана инициатор за организиране на първите фермерски пазари в столицата. През ноември 2015 г. е регистрирана "Хранкооп - София" като кооперация между производители и потребители. Тя организира шест ежеседмични фермерски пазара в София ("Римската стена", кв. "Иван Вазов", Бизнес парк "София"), Банкя, Хасково и Добрич.