🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл Нефтохим" е най-голямата компания в България

Класацията "Капитал 100", която подрежда дружествата според приходите им, ще бъде представена в сряда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

5.8 млрд. лв. са приходите на бургаската рафинерия за 2017 г. Вицешампион е "Аурубис" с 5.5 млрд. лв., а трета е НЕК с 3.1 млрд. лв. оборот.

Каква е била изминалата 2017 г. за българските корпоративни гиганти? Кои са имената на най-големите 300 местни компании според размера на приходите им, кои растат, кои свиват дейността си, какви са финансовите им резултати? Отговорите на тези въпроси и разрези по сектори ще можете да откриете в традиционната годишна класация на корпоративните лидери в България "Капитал 100", която "Капитал" изготвя за дванадесета поредна година. Тя ще бъде представена на специално събитие на 4 юли.

Данните от подреждането показват, че за последните 12 месеца общите продажби на най-големите 100 компании в страната са били 66 млрд. лв. За мащаб – това се равнява на над една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти през 2017 г. Сумарните приходи в топ 300 са 93 млрд. лв. – стойност, която отново доближава по размер БВП на страната, който за 2017 г. е 98.6 млрд. лв. Традиционно освен подреждането по приходи класацията "Капитал 100" включва информация за финансовите резултати на компаниите и разнообразни разрези и анализи.

Най-големите сред най-големите

Вече над десетилетие начело на класирането е бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" с приходи от почти 5.8 млрд. лв. за миналата година. Без промени е и подреждането в топ 3 - второто място и през 2017 г. е за "Аурубис България" с 5.5 млрд. лв., а третата позиция заема Националната електрическа компания с 3.1 млрд. лв. оборот за последните 12 месеца. Вицешампионът все по-осезаемо стопява разликата в приходите - до под 300 млн. лв., но едва ли ще успее да се изкачи до върха през 2018 г. заради силното поскъпване на горивата в последните месеци.

Пълното подреждане ще стане публично в сряда вечерта, но очаквано в състава на челната десетка на корпоративните гиганти в страната промени почти няма. Новото попълнение в групата тази година е русенският производител на биогориво "Астра биоплант", който заема мястото на отпадналата от топ 10 верига ОМВ. Любопитна подробност е, че всички десет компании на върха на класирането имат по над 1 млрд. лв. приходи за 2017 г. – нещо, което не се е случвало от 2008 г.

Секторите шампиони

В номинално изражение най-висок ръст на приходите си за 2017 г. отчитат представителите на металургията – средно с 43%. При тях обаче до голяма степен подобрението се дължи на увеличените цени на суровините на международните пазари. Подобна е и ситуацията в сектор горива, където оборотите нарастват средно с 18%, отново благодарение на ценови двигатели.

Извън тях двата сектора, които бележат най-значителен реален растеж, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с почти по 20%. През миналата година групата на технологичните компании записва и първия си представител с годишен оборот от над 100 млн. лв. – "Пейсейф". Растежът в сектора е трайна тенденция за последните няколко години въпреки все по-острия глад на компаниите за компютърни специалисти. При строителството пък подобряването на позициите всъщност е възстановяване след спадовете от последните години. Съживяването през 2017 г. идва по линия на раздвижването при държавните поръчки и активизирането на имотния сектор.

Силна година отчитат и машиностроителните компании, където ръстът на приходите също се измерва в двуцифрени стойности – средно 12%. Изминалите 12 месеца са били добри и за фармацевтичните дружества, веригите за храни, дрехи, техника и мебели, където продажбите растат средно с 10%.

По традиция при представянето на класацията ще наградим шампионите в осемте сектора с устойчив ръст на приходите, които са на печалба. Кои са те ще стане ясно на 4 юли вечерта.

Как е изготвено подреждането

Данните в "Капитал 100" са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети. Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.

Основен критерий в "Капитал 100" е общият размер на приходите за 2017 г. В таблиците е включен и втори показател за дейността на фирмата през годината - нетен финансов резултат (т.е. след данъчно облагане). На базата на тази информация е изработена класацията на най-печелившите компании. Някои от отчетите на дружествата са неодитирани заради по-късния законов срок за заверка.

Кои са новите най-големи компании в България

Очаквайте на 6 юли

Класацията "Капитал 100" ще бъде публикувана в специално списание, което абонатите "Капитал PRO" ще получат като подарък на 6 юли. Това е 12-о по ред издание, в което са подредени най-големите 300 компании по приходи, има данни за печалбите им, активите, задълженията, персонала, както и анализи и подреждания на лидерите в 12 сектора и два подбранша.

Изданието ще се продава и в търговската мрежа, където ще може да бъде открито след 6 юли – в централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, "Фантастико", "Кауфланд".

Списанието може да бъде закупено в хартиен или в електронен формат на сайта на "Капитал" след 6ти юли, както и да бъде поръчано по телефона – на +359 2 4615 497. Цената на хартиената версия е 25 лв., а на електронната - 20 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар