Добрият и лошият ъгъл

Най-големите компании в България през 2017 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.

Незабелязано, но промени се случват. Ето хубав пример: само за десет години, от влизането ни в ЕС до 2017 г., износът на България се е удвоил до 52 млрд. лв. Над една четвърт от продажбите навън вече са на машини, апарати и части за сметка на суровините и горивата. А зад промяната стоят конкретни компании. Имената на дружествата с най-голям принос към ръста може да видите на страниците на изготвяната за 12-та поредна година от "Капитал" класация на българските компании с най-големи приходи – "Капитал 100", която ще бъде представена на специално събитие на 4 юли вечерта.

Там ще откриете, че:

- едва 40 фабрики за машини и оборудване вече правят приходи над 7 млрд. лв.

- само 25 компании за софтуер и 5 за технологични услуги имат оборот над 1.5 млрд. лв.

А числата показват, че бизнесът на тези компании шампиони е средно над 10 пъти по-голям от преди десет години.

Индустрията за износ и технологиите изглеждат двата оазиса на българската корпоративна икономика. Там бизнесът не идва от държавата, конкурент трудно може да те атакува през регулатори, магистрати и други репресивни машини... Трябват добър продукт, силен екип и адекватни технологии.

Другата позитивна тенденция е, че в растящия икономически цикъл масово и силно растат печалбите на компаниите. Това прави инвестициите в разширения много по-възможни и плавно вдига доходите на работещите в тези компании, оттам и целия стандарт в страната. Естествено, започва да надува и нови балони, първите знаци вече са видими при имотите.

Но щастието не е пълно. Корупцията и малкият ни пазар вече изгониха много чуждестранни инвеститори - от финансите, медиите, вътрешната търговия. И ако трендът продължи, управляващите (които и да са те) и обкръжението им от любими фирми ще пленят все по-голяма порция от бизнеса. И тогава добрите числа ще са невъзможни и ще са спомен от преходното минало.



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати Капитал PRO.
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, Фантастико, Кауфланд.

Вижте още »Поръчайте изданието »