Бизнесът на всички компании в България в числа

Изминалата корпоративна година в страната в числа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.

Изминалата година беше най-добрата за последните шест от гледна точка на увеличението на оборота и печалбите. Приходите на всички фирми в България достигат рекордните 298 млрд. лв. през 2017 г., а гигантите продължават да са търговията и преработващата промишленост с общ оборот от 177.4 млрд. лв. В индустрията по приходи води металургията, но производството на метални изделия е лидер по отношение на генерираната печалба - 648.8 млн. лв. Тук голям фактор е ценовият ефект от поскъпващите суровини на международните пазари.

В търговията пък най-големият оборот се прави на едро, при горивата и металите, а търговците на дребно на храни и други стоки е най-големият работодател със 118 хил. души персонал. Най-висока рентабилност може да се намери сред фирмите в развлекателната индустрия, следвани от земеделския сектор и добивната промишленост.

Ето и детайлната информация в графики:



К100 - класация на най-големите компании в България


- Класацията топ 300 компании по приходи
- Класация по сектори
- Най-рентабилните компании
- Анализ на данни
- Интервютa


Изданието е подарък за всички абонати "Капитал PRO".
Всички останали читатели могат да го намерят от 6 юли онлайн или в търговската мрежа - централните търговски обекти за вестници, магазините Inmedio, Relay, One Minute, както и във веригите OMV, "Фантастико", "Кауфланд".

Вижте още »Поръчайте изданието »

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    huku avatar :-|
    Huku

    Как добре се вижда кой, ВСЪЩНОСТ, е големия работодател.

    Нередност?
  • 2
    judjuk avatar :-|
    Judjuk

    Бизнесът на всички български компании е колкото на една средна гръцка компания.

    Нередност?
Нов коментар