🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият инвеститор в "Софтуер Груп БГ"

Създаденият преди месец фонд "БрайтКап венчърс" влага 2.65 млн. евро в българската софтуерна компания

Създателите на фонда заедно с основателя на "Софтуер Груп БГ": (от ляво надясно) Георги Митов, Елина Халачева, Калин Радев, Диана Стефанова, и Даниел Лорер
Създателите на фонда заедно с основателя на "Софтуер Груп БГ": (от ляво надясно) Георги Митов, Елина Халачева, Калин Радев, Диана Стефанова, и Даниел Лорер
Създателите на фонда заедно с основателя на "Софтуер Груп БГ": (от ляво надясно) Георги Митов, Елина Халачева, Калин Радев, Диана Стефанова, и Даниел Лорер    ©  Цветелина Белутова
Създателите на фонда заедно с основателя на "Софтуер Груп БГ": (от ляво надясно) Георги Митов, Елина Халачева, Калин Радев, Диана Стефанова, и Даниел Лорер    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец и половина - точно толкова време беше нужно на новосъздадения фонд за рискови инвестиции "БрайтКап венчърс" да направи първата си сделка в българския технологичен сектор. Избраната компания за вложението от 2.65 млн. евро е "Софтуер Груп БГ": добре позната и извън България, с развит бизнес, представителства в много държави и около 400 служители в цял свят. Очакванията са новият ресурс да подпомогне развитието на дружеството и разширяването към нови сегменти.

За нас

"БрайтКап венчърс" е шестият поред фонд по програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Той разполага с ресурс от 25 млн. евро, като 20 млн. евро от тях са рециклиран ресурс от еврофондове, а останалите са привлечено частно финансиране. В него партньори са четирима експерти от IT сектора и финансите с международна репутация - Елина Халачева, Диана Стефанова, Георги Митов и Даниел Лорер. Фокусът му е да финансира малки и средни стартиращи и по-развити компании от технологичния сектор и според основателите на фонда изборът на "Софтуер груп БГ" е напълно логичен. Компанията, основана от сегашния изпълнителен директор Калин Радев през 2009 г., разработва технологични решения и софтуер за микрофинансиращи институции, работещи и отпускащи заеми в развиващи се икономики в Африка, Латинска Америка и Азия. Фирмата вече присъства в над 65 държави, като технологиите й достигат до над 42 млн. клиенти.

"Затворихме нашия фонд реално съвсем скоро - на 6 август, но гледахме няколко инвестиции преди това. Наблюдаваме "Софтуер Груп БГ" от доста време - компанията съществува от почти 10 години, наложила се е на пазара като лидер в разработката на софтуерни решения за финансовия сектор. Спрямо другите технологични компании, които наблюдаваме, е вече една стъпка напред, тъй като има доказан бизнес модел, продукти, екип, които работят по целия свят", заяви пред "Капитал" Елина Халачева, управляващ партньор в "БрайтКап венчърс". Според нея основният плюс е и визията за развитие в бъдеще, която включва навлизането в традиционния финансов сектор и предоставяне на технологични решения, и за големи западни и български банки.

"БрайтКап венчърс" инвестира в "Софтуер Груп БГ" не чрез директно придобиване на дял, а чрез конвертируем заем от 2.65 млн. евро, обявиха участниците в сделката. Впоследствие този финансов инструмент може да бъде превърнат в акционерно участие в компанията. Сегашните акционери в дружеството са основателят Калин Радев и директорът по иновации в компанията Джералдийн О'Кийф като физически лица и през свързани фирми, както и други два фонда за дялови инвестиции - "Блек Пийк Кепитъл" (също със средства по JEREMIE) и "Постскриптум венчърс". През 2016 г. те вложиха 5 млн. евро в дружеството, а през март 2017 г. дублираха инвестицията си и в момента държат по 12.5% от компанията. Фондовете са вложили и по 1 млн. евро в компанията чрез конвертируем заем преди няколко месеца.

Приходите на "Софтуер груп БГ" за миналата година са 16.8 млн. лв. (виж таблицата). По информация от сектора от месеци се търси свеж капитал за развитие на дружеството, като оценката на компанията е варирала между 55 и 75 млн. евро. При сегашната сделка не беше обявено кога и какъв дял ще се получи при конвертирането и при каква лихва е финансирането. Но за аналог може да се гледа предходното, което е при лихва около 12% по информация на "Капитал".

От лиценз към абонамент

Основният бизнес на "Софтуер груп БГ" в момента е предоставянето на технологии за микрофинансиращи институции. Тези организации работят с много малки по размер заеми и продуктите на българската фирма им дават възможност да автоматизират процесите си, за да може дейността им да е максимално устойчива и ефективна. Секторът продължава да расте и по независими оценки е между 50 и 100 млрд. долара годишно. Досега фирмата работеше основно чрез предоставяне на лицензи на клиентите си. Сега идеята зад новата инвестиция е да подпомогне "Софтуер груп БГ" с въвеждането на нов модел в компанията. "Средствата ще се използват за преминаването от бизнес модел с лицензи към един много по-стабилен и доходоносен бизнес модел тип "абонамент". Лицензионният модел ще остане като вариант за клиентите, където е приложим, но фокусът ще бъде върху предлагането на SaaS (Software as a Service). Получава се един промеждутък, през който тези приходи във времето се разсрочват и има нужда от финансова инвестиция", допълва Халачева.

За основателя на компанията Калин Радев новият модел е част от петгодишния план за развитие, който вече тече. "Една от причините да се стремим към SaaS модела е, че той е лесно мащабируем, без да се налага пропорционално увеличение на разходите. Ето защо е важно да направим прехода сега, така че първоначалните договори, които са сключени на абонаментен план, да могат да подпомогнат бъдещото развитие на фирмата. Затова вярваме, че и инвестицията идва в точния момент", заявява изпълнителният директор на дружеството.

Бизнес планът на компанията предвижда и навлизане в съвсем нови сектори. "Микрофинансирането е изключително популярно в Африка, Азия и Латинска Америка. Но "Софтуер Груп БГ" гледа и една стъпка напред - тъй като плановете на компанията са далеч по-амбициозни. Те искат да присъстват и в развития свят, където ние като инвеститор имаме още добавена стойност с връзките си в Швейцария, Израел, САЩ и др. И в развития свят има място за микрофинансиране, микроспестявания и дори старите играчи се включват в този сегмент. Плановете за растеж на "Софтуер Груп БГ" включват разширяване на дейността и в други сектори – като банки, телекоми и финтех компании", казва Даниел Лорер, управляващ партньор в "БрайтКап венчърс". Вече има и проекти в тези сегменти, но от компанията засега отказват подробности заради договори за конфиденциалност.

Целта на Радев и екипа му е достатъчно амбициозна: разширяване на бизнеса във все повече сфери, достигане на приходи от 100 млн. долара и клиенти в голяма част от държавите по света. "Рядко има компания, която има толкова добре разработени процеси, което допълнително подсилва нашето решение да инвестираме. В момента "Софтуер Груп БГ" е на етап, когато трябва да започне да расте силно. Без такива процеси това няма как да се случи и е добра предпоставка за бъдещето й", казва и Георги Митов, управляващ партньор в "БрайтКап венчърс".

Подобни амбициозни планове ще означават и разширяване на екипа. В момента служителите са около 400 в цял свят, като над 200 са в центровете в София и Варна. Компанията има избрани и четири основни локации, които са предвидени да служат като допълнителен ресурс за R&D - в Кения, Гана, Мексико и Филипините, както и малък екип в Индия. Един от управляващите партньори в "БрайтКап венчърс", Диана Стефанова, има достатъчно голям опит в IT сектора в България като управляващ директор на развойните центрове на VMWare за Европа и България. Според нея "Софтуер Груп БГ" e един от ярките примери за успех на българския технологичен пазар. "Ако има една работеща екосистема, тя ще позволи на всички ни да бъдем успешни на този пазар", казва Стефанова.

Все още няма коментари
Нов коментар