"Софтуер груп БГ": Десет години по-късно. И с партньори три фонда и една банка

Българската компания започна с технологично решение за микрозаеми, а сега преминава към работа с по-големи финансови институции, включително в Европа

"В следващите три години планираме също увеличаване на приходите на компанията до 100 млн. долара", казва Калин Радев, основател и изпълнителен директор
"В следващите три години планираме също увеличаване на приходите на компанията до 100 млн. долара", казва Калин Радев, основател и изпълнителен директор
"В следващите три години планираме също увеличаване на приходите на компанията до 100 млн. долара", казва Калин Радев, основател и изпълнителен директор    ©  Цветелина Белутова
"В следващите три години планираме също увеличаване на приходите на компанията до 100 млн. долара", казва Калин Радев, основател и изпълнителен директор    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук.

Факт: българският софтуерен и IT сектор расте с бързи темпове през последните десет години. Приходите на почти всички компании в него постоянно се увеличават, а заетите се умножават изключително бързо и вече са десетки хиляди. Но малко от действащите фирми в индустрията имат собствен продукт, тъй като повечето работят "на парче" за големи, основно чужди, клиенти. Естествено, има и изключения, които се развиват добре и са пример, че в България може да се правят висококачествени софтуерни решения на световно ниво. Една такава компания е българската "Софтуер груп БГ", чиито приходи през 2018 г. са нараснали с над 56% до 26 млн. лв.

Микрозаемите като бизнес

"Софтуер груп БГ" от години е добре познато име във и извън България, има развит бизнес, представителства в много държави и около 350 служители в цял свят, от които 200 тук. Създадената през 2009 г. компания се наложи в много специфичен сектор - тя прави технологичните решения и софтуер за микрофинансиращи институции, работещи и отпускащи заеми в развиващи се икономики в Африка, Латинска Америка и Азия.

Дружеството е основано от сегашния изпълнителен директор Калин Радев, който тогава е консултант точно в сектора за микрофинансиране и вижда нуждата от софтуер за автоматизиране на процесите. Започва преди десет години с едва трима души.

Постепенно компанията започва да работи с някои от най-големите организации в сферата на финансовото приобщаване, сред които Световната банка, MasterCard Foundation, IFC и др. Развиват голям проект и за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Днес фирмата присъства в над 70 държави, а технологиите й достигат до над 42 млн. клиенти. Организациите, ползващи платформените решения на "Софтуер груп БГ", работят с много малки по размер заеми и чрез продуктите на българската фирма автоматизират процесите си, за да може дейността им да е максимално устойчива и ефективна. Според независими оценки секторът се оценява на между 50 и 100 млрд. долара годишно.

Преход към банки

След като се наложи в областта на технологичните решения за микрофинансиращи институции, пред "Софтуер груп БГ" седеше задачата да увеличи бизнеса си с навлизането в повече сектори. Фокус е работата с финансови и застрахователни институции. Именно на все повечето такива проекти се дължи и увеличението на бизнеса през 2018 г. Според компанията във финансовия сектор, например при традиционните банки, има много силна нужда от IT решения за подобряване на ефективността и по-лесно достигане до клиентите. От "Софтуер груп БГ" твърдят, че именно тези неща са от изключителна важност в сектора за микрофинансиране и се оказва, че са абсолютно приложими и в развитите финансови организации.

"Растежът на приходите през миналата година се дължи основно на спечелване на стратегически клиенти и проекти. През 2018 г. започнахме работа с финансови институции като Алианц банк България по проект за цялостна дигитална трансформация, най-голямата частна банка в Египет Commercial International Bank, втората най-голяма финансова група в Западна Африка Atlantic Group, най-голямата банка в Ел Салвадор Banco Agricol и други", заяви пред "Капитал" изпълнителният директор и основател на компанията Калин Радев. Според него през тази година дружеството има специален фокус към европейския и северноамериканския пазар.

Бурният растеж на "Софтуер груп БГ" през последните години като екип, инвестиции в R&D, офиси по света и т.н. беше капиталоемък и изискваше значителни инвестиции. В един момент компанията изпитваше остра нужда от финансов ресурс, за да може да продължи да се развива. Което се вижда и от финансовия резултат на компанията - от растящ оборот и печалба през всяка от предишните години през 2017 г. приходите леко намаляват до 16 млн. лв., а загубата е над 2 млн. лв. През 2018 г. отново има ръст, но компанията е наясно с трудностите на растежа. Ето защо за развитието си през годините "Софтуер груп БГ" заложи и на външни инвеститори.

Верига от инвеститори

Първо през 2016 г. фондовете за дялове инвестиции "Блек Пийк кепитъл" (със средства по програмата JEREMIE) и "Постскриптум венчърс" вложиха 5 млн. евро в дружеството, а през март 2017 г. дублираха инвестицията си и в момента държат по 12.5% от компанията. Те вложиха и по 1 млн. евро в компанията чрез конвертируем заем през 2018 г.

После, в края на 2018 г., "БрайтКап венчърс" - друг фонд по JEREMIE, инвестира още 2.65 млн. евро в "Софтуер груп БГ" отново чрез конвертириуем заем. През тази година Европейската инвестиционна банка пък финансира "Софтуер груп БГ" със заем 18 млн. евро, които да бъдат вложени в R&D, иновации, бизнес развитие и маркетинг.

Основни акционери в компанията са основателят Калин Радев (с дял от 40.65%) и директорът по иновации Джералдийн О'Кийф като физически лица и през свързани фирми, както и "Блек Пийк кепитъл" и "Постскриптум венчърс" с по 12.5%.

Заемът от ЕИБ има точно определен фокус: да подпомогне компанията в разширяване на продуктите и дейността към нови сегменти - застраховането, факторинга и интернет на нещата (IoT). Планът включва и удвояване на персонала в България с още 200 нови работни места.

"Тази година получихме и инвестиционен заем от ЕИБ, като станахме първата компания в страната, която е избрана да се ползва с този инструмент. Финансирането ще подкрепи допълнително бизнес плана ни в следващите три години. Планираме също така и осъществяването на стратегически партньорства с водещи технологични компании и консултантски организации", коментира Калин Радев.

Още и още инвестиции

Основната цел пред групата е да продължи да залага на развойна дейност и екип.

"Софтуер груп БГ" инвестира усилено в две основни направления. Едното от тях е R&D и иновации, а второто - бизнес развитие и маркетинг. Успешно затворихме процеса на преминаване към SaaS бизнес модел (модел тип "абонамент"). Лицензионният модел остана като вариант за клиентите, където е приложим, но фокусът ни е върху предлагането на SaaS", казва Радев.

Според основателя й компанията иска да се превърне във водещ партньор на финансовите институции в тяхната дигитална трансформация. "В следващите три години планираме също увеличаване на приходите на компанията до 100 млн. долара", казва мениджърът. Само за десет години "Софтуер груп БГ" успя да създаде не само успешен собствен продукт, но и да го развие и пренесе и в други сегменти, за да гарантира бъдещето си.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    upq58619595 avatar :-(
    upq58619595
    • - 1
    • + 1

    Жалко!
    До преди 5 минути имах доверие в Капитал.
    За първи път чета статия на тема, с която съм запознат в детайли (стечение на обстоятелствата).
    Дали много наивен е бил автора, дали е въпрос на пари ... всъщност няма значение. Факт е, че ключови твърдения от статията не отговарят на истината.

    Нередност?
Нов коментар