Британският фонд BGF инвестира 2 млн. паунда в българско-английската HeleCloud

Компанията ще използва парите за разширение на бизнеса си към други европейски страни

Екипът на BGF и HeleCloud    ©  HeleCloud
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Британският фонд British Growth Found (BGF) ще инвестира 2 млн. паунда в българско-английската компания за управление на облачни услуги HeleCloud. Целта на инвестицията е ускорение на растежа на компанията и разширение към европейския пазар.

"Инвестицията ще подпомогне разширяване на географско присъствие на HeleCloud в други европейски страни, както и в бъдеще в Израел и Близкия изток. Пазарите на Германия и скандинавските държави, където вече имаме успешни проекти, са целеви за компанията", коментира пред "Капитал" Стефан Бумов, главен оперативен директор в компанията. "Инвестицията ще допринесе и за развитието на допълнителни компетентности в сферата на изкуствения интелект и машинното обучение, както и създаване на собствен интелектуален труд."

Потенциал на пазара

HeleCloud е основана през 2016 г. и разполага с офиси в Мейдънхед, Великобритания, и София. Общо за компанията работят 50 души. Фирмата работи по проекти на компании като Viber и NEX, като основната дейност е технологична консултация в платформата за облачни услуги Amazon Web Services. В България компанията работи през дружеството "Хелеклауд България", което за 2017 г. е отчело приходи от 873 хил. лв. и загуба от 37 хил. лв.

Във Великобритания компанията оперира чрез дружеството HeleCloud Limited, в което хора със значителен интерес са Стефан Бумов, Добромир Тодоров и британецът Пол Маккарти.

"Близо 80% от консултантската експертиза на HeleCloud е позиционирана в България. Не изключваме в бъдеще отварянето и на други центрове за експертиза в Източна Европа", коментира още Бумов. Той добави, че фирмата разчита до голяма степен на качеството и инженерния потенциал на българските експерти. През последната година екипът на компанията се е разраснал четирикратно, като очакванията на Бумов са този ръст да се запази през следващите две години заради големия потенциал на пазара. "Срещу инвестицията си BGF получават дял в компанията, като към момента проценти не могат да бъдат коментирани", добави Бумов.

Фондът BGF е инвеститор в малкия и средния бизнес във Великобритания, който разполага с 2.5 млрд. паунда собствен капитал за инвестиции и допълнителни 250 млн. евро в Ирландия. Обичайно първоначалните инвестиции на BGF в компании са между 1 и 10 млн. паунда, с възможност за последващо финансиране. Досега BGF е инвестирала в 239 компании.