🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четири българки влизат в програмата на Ernst & Young за жени предприемачи

България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа със свои представителки в менторския клас

Участничките са от девет европейски държави
Участничките са от девет европейски държави
Участничките са от девет европейски държави    ©  Ernst & Young
Участничките са от девет европейски държави    ©  Ernst & Young
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири основателки и управляващи фирми от България са избрани да се включат в програмата на Ernst & Young (EY) за жени предприемачи: Геновева Христова-Мъри, Анелия Касабова, Цвети Кьосева и Нина Проданова-Йоцева. Участничките в EY Entrepreneurial Winning Women Europe са общо 22 от 20 компании в девет европейски държави. България и Полша са единствените страни от Централна и Източна Европа, които имат свои представителки в менторския клас.

От България

Геновева Христова-Мъри и Анелия Касабова са съдружници в "Лигна груп". Компанията е специализирана в комплексно обзавеждане на обществени обекти в Европа. Работи с около 20 мебелни фирми подизпълнители в страната, печели множество търгове и обзавежда хотелски вериги, шоуруми на автомобилни компании, магазини в ЕС. Осигурява заетост на около 2500 души в цялата страна. Някои от партньорите ангажират 70% от капацитета си, за да изпълняват поръчките на "Лигна груп".

Цвети Кьосева е изпълнителен директор на софтуерната компания "Методия", която предоставя решения за управление в ютилити сектора, както и дигитални продукти за доставчици на електрическа енергия и други комунални услуги като газ, вода и отопление. Главният фокус на дружеството е автоматизация и оптимизация на процеси, бизнес анализ и консултантски услуги.

Нина Проданова-Йоцева е съосновател и изпълнителен директор на консултантската компания ITCE, която помага на организациите в тяхната дигитална трансформация и модернизация чрез портфолио от иновативни обучения и консултантски услуги. Целта на ITCE е да помогне на клиентите си в развиването на процеси, умения и култура така, че да бъдат по-ефективни във всекидневната си работа.

От десет години

Образователната програма на EY съществува от десет години и е насочена към жени, които управляват собствени компании и се стремят да излязат на международните пазари. Изискването към кандидатките е да имат съществен дял в технологично базиран или иновативен бизнес, който дава нови решения в традиционни индустрии. Фирмите трябва да имат поне двегодишна история и приходи над 1 милион евро.

EY Entrepreneurial Winning Women разширява знанията и бизнес уменията на участничките, помага им да определят потенциални партньори, да намерят източници на частен капитал. Програмата формира общност от съмишленици, които си помагат, организира срещи с опитни предприемачи, дава възможност на одобрените компании да стана по-разпознаваеми сред инвеститори и корпоративни мениджъри.

Одобрените жени предприемачи ще участват в две конференции и в две онлайн обучителни сесии, ще посетят и две събития – в Европа и САЩ, за връчване на награди за предприемачество. Освен това ще работят целогодишно с личен ментор от EY и ще бъдат включени в глобална мрежа на предприемачи, инвеститори и консултанти.

"Очаквам възможности за споделяне на опит с други успешни жени предприемачи от Европа. В България много често се чувствам самотна в това отношение, освен това има скептицизъм и понякога завист. За мен е важно, че ще видя себеподобни работещи момичета, а не нагласени красавици фигурантки в бизнеса. Очаквам също персонални контакти с потенциални партньори. Експертите на EY са силни в менторството – те обучават как да наложиш бранд, как да привлечеш инвеститори, как да си развиеш компанията, как да я листваш на борсата, как да я продадеш успешно. Персоналният ментор ще анализира фирмата ни и ще ни помогне да открием тесните места в работата", коментира за "Капитал" Геновева Христова от "Лигна груп".

Все още няма коментари
Нов коментар