НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Българският мебелен клъстер ще произвежда умни чинове

Работата продължава около година, цената на продукта ще стане ясна през лятото

Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер    ©  Български мебелен клъстер
Български мебелен клъстер    ©  Български мебелен клъстер
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Специалисти от Българския мебелен клъстър изработват прототип на умен ученически чин. Новият продукт е част от проекта "Иновативни заедно", който е с бюджет 993.8 хил. лева и трябва да приключи през лятото на тази година. Осемдесет процента от средствата са субсидия по програма "Иновации и конкурентоспособност".

Продуктът

Разработването на чина започва след специално проучване за нуждите и проблемите на учениците. Работата отнема около година и включва още изготвяне на дизайн концепция, на първоначален проект и последващи модификации, изчертаване, тестване, изработване на прототип, последващо тестване.

Екипът е подготвил три варианта на чина: за по-малки и за по-големи ученици, както и една маса за зареждане на таблети и телефони. Сега се изработва прототип на по-лекия вариант, който е предназначен за по-малките и е подходящ за различни модулни конфигурации. Тестванията на продукта се правят в новата изпитателна лаборатория в Монтана, която е оборудвана със средства от същия проект - "Иновативни заедно", уточниха за "Капитал" от Мебелния клъстер.

Дизайнът на чина позволява да бъде използван в различни конфигурации - има обособен слот за поставяне на таблет в изправено положение или в хоризонтална позиция, за да може устройството да се използва за рисуване, писане и гледане. В единия край на чина е предвидено място за поставяне на учебници и тетрадки, а в другия е вграден разклонител за USB портове за зареждане на дигитални устройства.

Все още се уточняват крайните материали, дизайнът и производственият процес, затова от клъстера не се ангажират с прогнози за цената на новия продукт. Но уточняват, че една от целите на екипа е да постигне баланс между функционалност и цена, така че тя да е поносима за учебните заведения.

Умните чинове ще се произвеждат съвместно от фирми - членове на Българския мебелен клъстер. Плановете са чиновете да се продават основно в чужбина на частни учебни заведения и главно в скандинавските страни заради изчистения дизайн и функционалност, но ще бъдат предложени и в България, коментираха за "Капитал" от обединението.

Проектът

Проектът "Иновативни заедно" е с 993.8 хил. лв. бюджет. От тях 80% са субсидии по програма "Иновации и конкурентоспособност", а останалото е съфинансиране от Мебелния клъстер. Със средства от проекта вече е купено оборудване за изпитателната лаборатория, която ще извършва тестване на конкретни проекти на участниците в клъстера, но ще бъде достъпна и за външни ползватели.

Част от сумата е за оборудване на дизайн център в подкрепа на идеите на обединението, както и на отделни негови членове. В бъдеще центърът ще може да представя услуги срещу такса на различни други ползватели, посочиха за "Капитал" от организацията.

По проекта се финансира и покупката на оборудване за аудио- и видеоцентър за създаване на мултимедийно съдържание за обучение на персонала.

Клъстерът

Българският мебелен клъстер е създаден през 2009 г. по инициатива на Геновева Христова, която е председател на организацията и управляващ директор на "Лигна груп" ООД. Софийското дружество е основен двигател на клъстера, то изготвя и ръководи изпълнението на проектите, отговаря за международното бизнес развитие и маркетинга на обединението.

Членове на Мебелния клъстер са български производители на мека мебел, корпусна мебел, мебели от масивна дървесина; български производители на метални компоненти за мебелната индустрия; образователни институции; интериорни студиа и компании за управление на интериорни проекти.