Първият "умен" хотел от новата верига Introvert отваря през юли в София

Обектът на бул. "Мария Луиза" ще може да оперира и без персонал. Следват хотел на ул. "Леге" в София и един в Кипър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През юли на столичния булевард "Мария Луиза" 29 ще бъде открит първият "умен хотел" в страната, който ще оперира под марката Introvert. До края на годината ще отворят още два - един на ул. "Леге" в София и един в Кипър. Целта е бързо разрастване, което включва и обекти на франчайз, съобщи за "Капитал" Геновева Христова, мениджър за експанзията на бъдещата верига.

Идеята и инвестициите в трите обекта Introvert са на новоучреденото дружество "Смартотел", в което основни акционери са Геновева Христова и Анелия Касабова (основатели и собственици на "Лигна груп" - компания за интериорен дизайн, проектиране, мениджмънт на проекти за хотелски вериги, офиси и др. в чужбина и България), и братята Петър и Борис Желеви от Бургас (с дългогодишен опит в управлението на хотели и ресторанти). Всеки от четиримата държи по 20% от капитала, а Петър Крендев и Драгомир Марков имат по 10%.

Как ще работи

"По данни на McKinsey Global Institute хоспиталити секторът е третият най-слабо дигитализиран след земеделския и строителния. С "Лигна груп" имаме 20-годишен опит в производството на мебели, дизайн и инженеринг, познаваме бранша и тенденциите в обзавеждането и брандирането на хотели. Наясно сме с бизнеса, познаваме гледната точка и на клиентите, и на инвеститорите. Затово в Introvert обединяваме традициите в мебелното производство с ИКТ услугите. Резултатът е създаването на софтуер, който да обслужва системата в хотелите и който да минимизира наличието на персонал", коментира за "Капитал" Геновева Христова.

Мотото на Introvert е Сontactless, Сashless, Сrowdless - безконтактно, безкешово, без присъствие на хора. Всички процеси - резервация, плащане, регистрация, чекиране при влизане и напускане на хотела, са дигитализирани и клиентът ще може да ги направлява от телефона си, без да е нужно да влиза в контакт с представител на компанията. Софтуерът позволява посетителят да избира и услугите в хотела, които предпочита - например желае или не желае всекидневно почистване на стаята. На онлайн въпроси ще отговаря чатбот.

"Няма рецепция, няма опашки, няма тълпи от чакащи за регистрация във фоайето. Системата се управлява от бекосиф, за клиента това означава бързина и удобство. Настаняването без човешки фактор е популярно при резервациите чрез Airbnb, но все още не е познато в хотелския бранш. Този модел може да реши проблема с липсата на работна ръка и да намали оперативните разходи за персонал", обобщи за "Капитал" Геновева Христова.

Дигиталният модел е особено подходящ за новия профил туристи от поколенията милениум и Z, които "нямат нужда от контакт с рецепционист и обслужващ персонал", за "дигитални номади и бизнес травъли", за "хора, които не търсят СПА процедури в хотела, а централна локация, бърз интернет, удобни легла". "Наясно сме, че потребностите на едно поколение на възраст 20+ са различни от тези на 40+", казва Христова.

Първият обект

Първият Introvert е в сградата на някогашния хотел "Мария-Луиза", която е отдадена под наем за 10 години на "Смаротел". Инвестицията в него е за над 1.2 млн. лв. собствени средства на акционерите, като две трети от сумата е за софтуера, който управлява процесите.

В хотела ще има няколко зони - споделено пространство за работа (коуъркинг), зала за релакс с плейстейшън игри, библиотека, спортни уреди, автомати за чай и кафе.

"Докато моделът се тества, ще има постоянно физическо присъствие на един представител на хотела, което ще осигури по-плавно преминаване към новия модел", уточнява Христова.

Според регистъра на обектите за настаняване бившият хотел "Мария Луиза", който се намира близо до централната баня на едноименния булевард, е собственост на "Сентрал кепитъл дивелъпмънт". Като основен краен собственик на дружеството в Търговския регистър е посочен Петър Господинов.

На франчайз

Плановете са веригата Introvert да се развива на франчайз в страната и чужбина. "Таргетираме малки градски хотели, които попадат извън глобализацията на големите брандове. В голямата си част това са градски хотели на удобни локации, които трудно се самоиздържат, нямат бранд стратегия, не могат да намерят и поддържат персонал. С Introvert те ще станат част от мрежа, ще използват софтуер, който позволява съкращаване на разходи", коментира за "Капитал" Анелия Касабова, съдружник.

Инвеститорите все още разработват моделите за франчайз. "Обмисляме вариантите, но със сигурност ще предложим условия, при които всички да печелят. Условията са достъпни, а ние ще помогнем при ребрандирането. Убедена съм, че да имаш партньори и съмишленици, с които заедно да преследваш цели, е много ценно", обобщи Геновева Христова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    stefanchristov avatar :-|
    Стефан Христов
    • + 5

    Фирмата - наемодател на хотела е с краен действителен собственик Владислав Горанов. Петър Господинов е поставено лице и кумец на Горанов. Заедно са учили в Свищов. Основната фирма е Ресурс Фонд ООД. Съдружник в повечето фирми на Горанов е Иво Георгиев - бивш собственик на фалиралата Елит банк.

    Нередност?
Нов коментар